Има индивидуални, има и отборни играчи.
Но не може ли индивидуалният играч в момент, когато се налага, да подчини личните си интереси на отборните, то не предприемач, ами и чеп за зеле няма да стане от него.
социализма беше отборен строй и ко стана
НИЕ НИЕ НИЕ
виж как добре се живее при капитализма има
САМО АЗ И АЗ И АЗ
"Divide et impera" какво е да ви е.а императора ли?
сори за незнанието ми на латински
НЕ е трудно се сетиш - разделяй и владей.
Страна, мисля, че бъркаш - единство и сплотеност и търсенето на изпълнението на индивида, като фактори за развитие. Именно тези бели странни са такива, по линия на търсене на личното щастие - не знам, защо е лошо това за теб. Ето и интерсна статия по въпроса - http://brain-workshop.org/index.php...014-02-04-13-51-31&catid=40:economy&Itemid=60
Няма как да постигнат този социална и корпоративен ранг, без да са стъпили на миналото - в случаят на САЩ те градят фундамент именно на гонене на личното, като предлагат на обществото ценност/благо. Там е типичен пример обратен на колективизма, на силно общество от различни интереси, защото е изпълнено с н броя индивиди с различни виждания. И пак са сплотени и единни, защото имат сходни лични интереси и желания, ако може така да се екстраполира.То не е до бъркане, а до знания.
Да вземем за пример страна, в която чувството за индивидуализъм е възвеличено в ранг. Ако погледнем маркетинг-проповедите (тези, които обикновено се произнасят от дебели негра с ланци в гетата или от бели костюмари сред латиносите), то ясно се вижда, че ситуацията е като в този форум: мантри, призиви към индивидуализъм, разперване на пръсти, фалцет и цитиране на некви суеци през повечето време).
Я обаче да погледнем истинския двигател на Щатите - образованите хора и "американската мечта". В Айви-лигата се изучават съвсем други неща, а горепосочените практики се изучават само с цел социален и корпоративен мениджмънт - как по-лесно да се управлява обществото чрез подобни залъгалки. Дори американската мечта се изучава под този ъгъл.
Това не премахва индивидуализма на нация, закърмена с този модел, с един Джак Лондон (с комунистически разбирания, btw), например, възпял духа и индивидуализма на неукротимия бял човек. Но техните управители мениджъри знаят какво да правят (има си хас, щом дори Роб Халфорд го казва в United, както и сноповете пръчки при българските ханове или фашистите). За разлика от тези, на които мъдри хора са оставили завет на стените на Народното им събрание, но те не са правили нищо друго досега освен да се разединяват пред лицето на връхлитащата ги опасност. И то от векове наред, което освен от историческите факти се доказва и от народните поговорки.
Шефовете на Гугъл или Фейсбук не са някакви измислени отнякъде късметлии, а образовани възпитаници на солидни университети. И те са знаели как да запазят и умножат богатството, дошло от първоначалната им хубава идея, чрез корпоративен дух, а не тънейки в собствената си лична еуфория. Започнали са да се обединяват на всяко по-горно стъпало вместо да се разделят. Докато тук дори и да хрумне на някого гениална идея, то той ще си вирна гордо носа, замаян от своята изключителност и индивидуалност. и ще завърши накрая като бг-тото-милионер - бледа бедна сянка.
Да не бъркаме различни неща. Успехът на САЩ и постигането и на ранг "световна сила" се гради не върху индивидуализма и пионерите - те са дали свободата и предприемаческия дух, за което браво. Но реалната причина за световен успех са две световни войни. Американски изследвания от началото на 20-ти век показват, че към 1920 година САЩ са щели да заемат към 130-140 позиция в световната икономика. След войната обаче това рязко се промени.
След което бе въпрос на подръжка на темпото и изсмукване на богатства от други страни с цената на огромен американски външен дълг, който няма как да се върне ( а и никой няма намерение да го връща). Тъй като в момента обстоятелствата са подобни (като преди началото на Първата световна война), то се надявам да не се убедиш в правотата ми на практика.
Колега САЩ от независимостта си до 1-ва световна правят най-големият икономически възход и растеж на стандарт на живот в историята. Историята е тази, че до 1-ва световна те вече са били най-силната икономика в света, виж си пак данните.
http://bgvestnik.co.uk/lifestyle/kak-zabogatq-usa/През 1913 година САЩ има отрицателен външно търговски баланс, а инвестициите им в Северноамериканските държави предимно в Латинска Америка, са по-малки от външния им държавен дълг. В края на 1913 година зад граница са били разменени североамерикански капитали за сумата от 2,065 млрд. долара, а самите Щати са били длъжници с 5 млрд. долара. Като се има предвид, че тогавашните долари – образец от 1873 година, са били реална платежна единица, всеки долар се е равнявал на 1,50463 грама чисто злато. Но, с началото на Първата световна война картината радикално се изменя. САЩ от длъжник става кредитор на водещи световни държави.