Появи се алтернатива за АЕЦ Белене

От: От: Появи се алтернатива за АЕЦ Белене

Значи лошо е 51 процента наше участие с руснаците, а е добре 100 процента на хамериканците? И после ще ни кажат плащайте тока на огромна цена и ние веднага ще кажем - ДА, РАЗБИРА СЕ. Винаги в такива проекти държавата трябва да бъде мажоритарен собственик. Боко и 1000 условия да иска => като имаме 0 процента участие нищо не можем да казваме, ще ни заробят така както Русия никога няма да ни с 49 процента участие в БЕЛЕНЕ.
Ти не разбираш. Те руснаците са лоши комунисти, а ламериканците са добрите благодетели на цял свят. В каквато и идиотска ситуация да попаднем не е важно очевидното, а какво ни казват по телевизията.

П.П.:
Иронизирам.

П.П.П. (във връзка с теорията на manta):
Не бях се замислил за този вариант, но съм чувал, че този модел работи и е ползван успешно в други държави, т.е. възможно е да се окажеш прав.

От: Появи се алтернатива за АЕЦ Белене

Варианта на Манта е добър, обаче ако за тези Хамериканци са именно кинтите на боко и компания. Силно се съмнявам в тези цифри да са окрани, то са мега груби сметки(да не кажа мега спекулации, базирани на нищо освен хипотези). Та за да стане трябва да са много повече пари. А и да стане функциониращ проекта, няма налеят и на 50% да го направят :D Та ДАНС трябва сега види аджеба кой са тези американци.

А по линия на Белене и БГ да го строим?! От къде имаме 5 милярда евра за 51%? А да го строим 100% ние от 10 милярда? Някой давали си сметка, ако се дадът тези пари колко ще се източат? А давали си сметка, че като се направи АЕЦ-а като нищо двойно може сме минали бюджета, до сега нито една страна не е влиза в бюджета си? Д-вата е лош стопанин. Ами дълга и лихвите, от де ще се връща нали не мислите, че ще от евтиния ток? Това е мега неефективно да забатачим едни милярди дето ги нямаме и да си ги върнем след 30-40 години в най-добрия случаи :D

Идва си Х инвеститор като всички останали налива си парите, поема риска и продава на пазарни цени, като няма се обвързваме с фиксирани цени или гарантирани количества. Д-вата прави мониторинга и да следи за контрол - с тримесечни проверки и предписания от МААЕ, ако нещо не е като хората и затваряне на централата.

А нашите като се притесняват, че след Хикс години Козлодуй като спре и Белене ще е частен монопол си има доста начини за париране. Най-малкото ВЕИ и редица други алтернативи. Като може да се наливат пари там и тока да се продава на чужденците, така да акумулира средства. Всяка година им пада цената и стават все по и по ефективни на ВЕИ-та. А и докато дойде края на Козлодуй се надявам икономиката да стане по не енергоемка, с алтернативните находища разботени и като постигнеш диверсификация да видим няма ли има конкуренти договори. Защото и сега да вземем 51% след 10 години ДКЕВР или каквото ще е там пак може вдигне цената. Да не забравя ЕРП-та вижте си сметките за ток - колко плащате за тока като процент и всичко друго къде заминава.

Нали руснаците са братушки, що не дойдат построят АЕЦ и без обвързващи договори нека е 100% тяхна, но да е като западните практика при частните АЕЦ-и. Няма значние за мен Хамериканци или Руснаци все ми е тая. Нека си говорим нещата реално вече АЕЦ-те загубиха блясъка си, Германия до 2030 е решила изцяло без АЕЦи, технологията всеки ден се подобрява, за какво ни е да влизаме в толкова неефективен финансов проект?! Тези пари къде къде по-добре може се вложат.

Някой да ми каже за печеливш мултимилионен проект, който да го стопанисва д-вата? Такъв който генерира десетки, ако не стотици милиони? Е, Няма :) Ей вижте разлика само в оперирането на летище Варна и Бургас(частни) и летище София, едните са мега печеливши а д-вните стагнират :)

Последно редактирано:
  • Like
Реакции: bioz

Вятърните мощности в ЕС надхвърлиха 100GW

Само наблягам:

„Отне ни почти 20 години, за да включим в европейската енергийна мрежа първите 10 гигавата вятърни мощности и едва 13 години, за да прибавим още 90 гигавата“, се посочва в изявлението на EWEA.

За 13 години са увеличи мощностите почти с геометрична прогресия. А след още 10 години, къде ще сме ?!

Сбъркал съм за дойчовците:

Germany: Nuclear power plants to close by 2022

Последно редактирано:

Ти от въпрос на въпрос скачаш. До сега говорим с Куул, че е неефективно от наша страна при тези условия да правим, каквото и да е. Като даваме алтернативите.

Ето страните с мощностите:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nuclear_power_by_country
За какво месиш Франция, да не мислиш че е меродавен факт? Ако беше така, нямаше Германия да е по продуктивна от Франция, нищо че има почти 4 пъти по малко АЕЦ мощност.

Нали ти е ясно, че като се увелича геометрично предлагането цените, вървят в обратна посока.

Аз съм за АЕЦ, но да е частен не държавен.
Ако искаш да наливат нашите кинти, то по-добре да се налеят за подобряване на икон. мощности, защото ние сме най-енергоемката икономика в ЕС. А отделно цените на ВЕИ падат и същевременно стават много по ефикасни, след време ще са чудесна перспектива. Да не говорим за другите актуални за сега ВЕЦ-ве, ТЕЦ-ве и газови находища. Точно, сега ние притрябвал да строим с пари дето нямаме АЕЦ, а и Козлодуй ще е наливния още доста време.

Така, че който иска да строй белене да си го строи и да продава по пазарни цени, а аз си мисля, че директно ще е експортира но друга тема.

П.С. Навремето Алуминия е бил безценен и е струвал невероятно много след, подобряване на технологията и чудовищното предлагане от всички, сега не ти прави впечатление колко струва :)

Аз съм за АЕЦ, но да е частен не държавен.
А не мислиш ли, че цената на електроенергията е определяща за икономиката на държавата?

Определяща е, но не мислиш че забатачването на пари, които нямаме ще доведе до подем на икономиката?

В БГ киловата е 2-3 стинки, а в ЕС е най-малко 10 евро цента - това при положение, че е от Атомна енергетика.

Нека се прави АЕЦ, от руснаци, украинци, германци, французи няма значение - те да търсят финансиране, те да поемат риска и те да продават по пазарни цени. Мислите ли, че ще се навие д-вата да купува по скъпо от колкото от Козлодуй :) То и затова е доброто, няма обвързващи договори. Затова и смятам, ако ще се прави ще е с чиста експортна цел, от инвеститора. Но за сега всичко е прах и предизборни мечти.

Аз не разбирам, как можеш да искаш някой друг да държи на каишка националната ни сигурност? Ако се прави АЕЦ в България, то трябва да е от държавата, защото ако го направи някой друг и ние сме зависими от тази електроенергия, утре може да ни изнудва както си иска и да ни дръпне шалтера, когато пожелае. Нали уж това е проблема с Русия, че сме енергийно зависими от руснаците?

Енергетиката е един от секторите, които трябва да са изключително държавна собственост, просто защото пряко касаят националната сигурност.

Аз не мога разбера какво ви притеснява? Или всички изпадате в кеф щом е от Русия? Нека Руснаците предложат такава оферта, те си я строят и без обвързващи договори за цена и квоти?

БГ и лев няма даде, имаме контрол и надзор. Събираме данъци, като частник я управлява - както в западните страни.
Къде е проблема?!?

Да не мислите, че ще ни дерат кожите нали за това е без обвързване на конкруентни цени. Ако правитеството реши купува по скъпо от АЕЦ, директно ще се сваля - чисто и просто и открито ще е всичко!
Пак питам къде е проблема?

Аз не разбирам, как можеш да искаш някой друг да държи на каишка националната ни сигурност? Ако се прави АЕЦ в България, то трябва да е от държавата, защото ако го направи някой друг и ние сме зависими от тази електроенергия, утре може да ни изнудва както си иска и да ни дръпне шалтера, когато пожелае. Нали уж това е проблема с Русия, че сме енергийно зависими от руснаците?

Енергетиката е един от секторите, които трябва да са изключително държавна собственост, просто защото пряко касаят националната сигурност.

Изключително обективен ти е въпроса. Нац. сигурност замина от 3ните, но както и да е. Нали ти е ясно, че ако тези частници се правят на интерсни, няма купуваш от тях а от Козлодуй. А и докато стане ако стане ще минат 5-10 години. До тогава алтернативните енергийни технологии ще са напред. Като нищо измислят някой синтез :D

http://www.capital.bg/biznes/2012/0...to_na_jivota_na_aec_kozlodui_shte_struva_266/

Така, че ако се замислим е по-добре да не е руски инвеститора, че като нищо спира горивото или вдига цената на горивото на Козлодуй, за сметка на монополна цена за Белене. По-добре е някой друг. Като нищо зад тез хамериканци може се окажат руски интерси. Всичко това е в кръга на спекулата

Хайде сега да се замислим, що този излишък не го пласират в БГ и да намалят цента на тока.

http://www.capital.bg/politika_i_ik...2118_bulgariia_beleji_rekord_v_iznosa_na_tok/

1ви извод вътрешното търсенето е задоволено
2ти извод ако имаме 2ра АЕЦ колко ще падне тока?
3-ти извод май се правят луди цени от експорта
4-ти извод тока ще падне като ударим ЕРП-та

Всички други наченки на публично строене, са чиста форма популизъм.

Говориш чисти глупости, никога не съм писал за ЕПР-та такива неща.

Нека някой запознат, да ти каже, но ще е същото като мен. Питай Куул, ако толкова не ти харесва кво пиша. Пиша, че ако се строи Белене да е частно финансиране на публично.

Явно не проумяваш какво говоря, карай.

Май много искате да се върне централизираната икономика. Нали искате да се изскубнете и да бъде бизнесмени. Е предлага се възможност по евентуален проект, който е приложим в развитете страни, но не искате си задружно с руснаците си правим кефа - да влезем с един 5-10 милярда евра и да има ги избиваме десетилетия напред, като народа ще плаща през това време :) Ние 22 години не можем върнем дълга от 10 милярда долара завещан от комунистите, но ще се справим с нов 10 милярден :D

Ще цитирам Мантата "Не е проблема в цените, а в доходите" е като искате ние да строим Белене, растящ доход ще е химера

Интересна статия http://www.guardian.co.uk/environment/2011/mar/17/wind-cheaper-nuclear-eu-climate

Аз спирам да пиша по темата видимо, тук доста леви интереси, а уж предприемачи иди го разбери :D

Последно редактирано:

Ти като си наумиш нещо и си го говориш и си вярваш - ония масон идиота делян добрев ( с фалшивата диплома ) като ти каза нещо и ти сега му тръгна по петите какво щяло да бъде, какво би било и т.н.. - НЕ РАЗБИРАШ ЛИ, ЧЕ ТЕ ЛЪЖАТ ??!??!!??!!?!!?!??
Всичко е постановка, пък ти си говори каквото искаш, аз не те слушам

Що не се върнеш по рано в тената - да видиш, че съм писал
- те първа има да разбираме кой са тези и за какво се борят
- ДАНС да ги провери
- Прах в очите
- Предизборен цирк

Ако беше чел преди месеци, в темата за Белене, още тогава бях против ние да участваме. А от доста време съм за ВЕИ, дори и съм за шистовия газ но ако е неква мега, технология, която сега я нямаме.

Сега, което говорихме с Куул, и повечето се включиха и се загуби смисъла - аз съм да се строи с частни финанси, без фиксиране на цената и договори за изкупуване. Ако е такъв проекта, то това е добро за БГ, ако не то не е добро.

Не знам защо не четеш, а директно влизаш с главата и то все опозиция си ми. Ясно ни е на всички, че има нещо каквото не знаем и те първа ще разбере. Но от това което предлагат условията са добри, това и обсъждахне. Какви ще са за напред, ще видим

blackout8, хубави са теориите за пазарна икономика, но такава може да има само когато има конкуренция. В момента енергото е едно и по закон (поне доколкото ми е известно) е задължено да купува всяка произведена електроенергия от всяка българска електроцентрала, макар и на конкретни цени. Гаранции за хамериканците, че токът им ще се купува е почти 100%. Това, че не искали гаранции е ясно, тъй като са им дадени предварително.
Казано просто, няма конкуренция и няма как да говорим за пазарна икономика. Неразумно е дъжавният монопол да става частен.

На диагонал изчетох темата. Енергетика (ядрена), вода, ЖП, комунални услуги - всичк, което се плаща от данъци за изграждане, трябва да е държавно. Да заменим едни пиявици с други не е решение. А да е 100% частен проекта белене е абсурд, граничещ с поредна бъдеща национална катастрофа.

Добре бе Унайз дай да те питам.

Ти Козлодуй де го забрави?! Още 20 години ще е налиния и ще прави по 2000 MW мощност!!!
От статията която виждаш сме изнасяли 10 милярда киловата. Демек имаме излишък. Ти как си представяш след 10 години има частен АЕЦ и Козлодуй, БЕХ продава на НЕК по 2-3 ст, как си представяш да купуваме за 10-15 стинки от частника?!?!? Дори и да иска по 15 стинки, то пределно ще сме задоволени от нашите си мощностти. Този частник или ще сваля под Козлодуй или ще експортира. Всякаква друга манипулация в цената, ще се види от 1во класниците, и правителство ще е виновно и да си оди. Както в момента може да решат прекалено е ефтин тока в БГ за крайния консумтор ще ги направим европейски демек 2-3но ги вдигаме. Кво става?!?! Нали пак имаме контрол над АЕЦ-а и компания :)
След 10 години ВЕИ технологията ще е на такова ниво че АЕЦ-те ще са в историята.

А това че ЕРП дърпат по определени цени не го коментирам, Там е мафия. Коментирам само за Белене, не ми вкарвайте думи, които не съм казал. Тук говорим за икономическа ефективност и ефикасност. Не какво искаме да стане. Всеки иска червено ферари с манекенка и да има яхта и да обикаля морета ама за съжаления няма.

Горе