Появи се алтернатива за АЕЦ Белене

От: Появи се алтернатива за АЕЦ Белене

Те такива като тебе ръсеха едни ХУБАВИИИИИИ думи за ЕОН/ ЧЕЗ/ ЕВН когато ги приватизираха - историята се повтаря - жалко, че си жестоко заблуден от ГРОБаджиите. Абсолютно същите коментари като твоите бяха когато приватизираха енергийните дружества, така че не смей да се обаждаш с такива абсурдни коментари - аз съм ти казал - ти си говори, теб никой не те слуша. И господ да слезе на земята пак няма да ме убеди, че 100 процента участие на ХАМЕРИКА в електроцентралата е по-добре от 49 процента на РУСИЯ.

Продължаваш в същия си дух.

Приватизиранията е правена преди да се регистрирам в този форум. Като процеса е почнал с поименните бонове от преди 15 години. Ако съм писал нещо е било за продажбата на дела, който е под 33%, листването им на борсата.

Такива като мен? Не ми слагай думи, които не съм казал.

Ок бе 100% руски да е или Германски, няма значение. Условията са такива, че следващите 20 години ще има конкурентни цени на атомната енергетика в БГ. А след 20 години АЕЦ-те ще са в историята.

До сега не спрях да се аргументирам с редица източници, но вие все некви нападки и хипотези ми хвърляте.

Добре бе Унайз дай да те питам.

...

Въпроса е че се опитваш да си обясниш нещата с някакви пазарни принципи, а тук няма такива. Затова Алана ти опонира.

Ето сега чета че ГЕРБ скоро ще дадат на Дънди прешъс крумовградското находище срещу 2.3% от добитото злато. Според наши специалисти там има 26 тона злато. Това какво е?

С метода на флотация можем да извлечем общо 85% от тях, или към 23-24 тона за целия 9-годишен период на експлоатация”, обясни инж. Желев. Простата аритметика показва, че в един тон се съдържат малко повече от 29 166 тройнуции злато, всяка от които на цена средно $ 1700. Т.е., 24 тона злато са равни общо на 700 000 тройнуции на стойност 1 190 000 000 долара! Толкова ще „изкопае” „Дънди” от хълма край Крумовград. И това официално… От тази космическа сума България ще получи едва 2,3%, или 27 370 000 долара…

Всичко може да се прочете на сайта на Дъндитук, за който му се четат 400 страници.

Извадка:

Dundee will pay a royalty to the Bulgarian government, which is expected to be 2.30% of the gross value of ore produced from the mine, totalling $22.7 million.

Чакай малко бе Комунизма ли се върна нещо или всички за него мечтаете?!

Имаш 2 АЕЦ-а единия частен другия публичен, как според вас няма да има конкуренция?!?! Като НЕК решава БГ на каква цена да купува и от кой и при каквито и де условия. А НЕК е 100% държавна собственост!!!! Вие ми говорите видиш ли глупости пиша тук всичко е по-другия начин. Ами щом е по-другия начин няма смисъл от нищо да правим, щом е по-другия начин. Така че пак по вашата логика излиза, че не ни трябва АЕЦ БЕЛЕНЕ със 51 или 100% финансиране. Пак ви казвам утре може се събудят политиците и кажат тока става двоен, ама как така?! Ами така! Ама ли е д-вен АЕЦ и другите? Ами така решихме, така е политиката!

Айде да пусна какво писа по рано Куул, че ....

В сащ са частни централите от едно време, в япония също са частни (макар че те не са за пример) в германия също са частни
операторите са
E.ON Kernkraft GmbH - любим на много хора в БГ с дъщерното си дружество
Vattenfall Europe Nuclear Energy GmbH
RWE Power AG
EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG

за условията по руските договори се знае от много време ... още не е късно руснаците да предложат същите условия... и да се откажът от съденето

Последно редактирано:

Имаме ли 5-10 милярда за Белене? Нямаме ги! Тогава като ги нямаме, изначале няма какво се пеним за Белене. Всеки иска мега живота, но що го няма?

Ами гласувате за Атака или БСП и ще спрат концесията и ще вземат минимум 20%. Аз не разбирам честно, като всички знаете колко са ни калпави политиците, как се съгласявате на добра воля да дадем пари които нямаме да се забатачим адски много в проект които иначе така ще бъде източен пак от тези хора и накрая целия масраф ние ще го платим. Аз съм против държавно финансиране в Белене, ако ще БСП, АТАКА, ДПС, НДСВ, ГРОБ, КБ или който и да е на власт.

Защо се хабиш да обясняваш, заплати пенсии хич ги няма, те искат за 20 милярда АЕЦ да строят... Ние си имаме една много хубава поговорка за случая "На гол гъз чефте пищови". Комунистите нарочно не подкараха проекта докато бяха на власт, защото ако бяха, после власт нямаше да вземат поне 20 години докато хората забравят.... Сега само реват по телевизията и форумите...

Защо се хабиш да обясняваш, заплати пенсии хич ги няма, те искат за 20 милярда АЕЦ да строят... Ние си имаме една много хубава поговорка за случая "На гол гъз чефте пищови". Комунистите нарочно не подкараха проекта докато бяха на власт, защото ако бяха, после власт нямаше да вземат поне 20 години докато хората забравят.... Сега само реват по телевизията и форумите...

Поредния заблуден и манипулиран мозък

Комунистите не са го подкарали по очевидни причини - няма пари. Нужда има и затова са се напъвали все някак да стане.

За blackout8:
Обърни специално внимание, че в случая не става въпрос за поредна фотоволтаична централа, а за ядрена електроцентрала, която работи с радиоактивни елементи. Радиоактивните елементи не може да се позволява свободно да се ползват от частници поради опасност за живота на хората и вероятност за злоупотреба. Досега за да нямаме проблеми сме работили под шапката на Русия. Въпреки, че според една европейска директива ние нямаме право да депонираме ядрени отпадъци на територии извъм ЕС, ние ги пращаме на руснаците уж да ги обезопасяват и така за неопределено, т.е. безкрайно време.
Може да разбираш от бизнес, но тук има роля и световната политика. Има си ядрени сили, които са конкретни. Никой няма право да борави с радиоактивни материали освен тях и тези, които работят под тяхна шапка. Всяко частно участие в ядрени проекти представлява проблем за националната сигурност.

Що се говорят небивалици, нали ние контролираме и надзираваме всичко!!!
Най-сериозното нещо беше Фукушима и то от серия от невероятни инциденти, който не са виновни операторите, а сейфтито проектнатни - това по линия на частниците. А за чернобил държавно управление и ......
Айде пускам да гледате частните АЕЦи в Германия и САЩ

http://www.nei.org/resourcesandstat...powerplantownersoperatorsandholdingcompanies/

http://www.world-nuclear.org/info/inf43.html

http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/n/nuclear-power-plant-germany.htm

Този нет го ползвайте малко да гледате по далеко от носа си.

100 пъти сменихте тезите си, а нашите са едни и същи. Наистина няма смисъл се продължава. Само аргументирани коментари пускаме, а вие излизате с некви хипотези дето през 10 мин се сменя и се вкарва пусто в празно.
Да преключим, явно милеете за РУСИЯ, нека Руснка го построи като са такива братушки.

Редрум ей това което постна блеки е най важното... така е честно...

Руснаците като ни се пишат такива големи братушки

Що искат да дадът 6 евро милярда заем, от който да върнем 10 ... и искат да ни осъдят за един милярд евро което е цената на половин централа по света... и центалата да си е наша демек колкото и скъпо да го построим и да е нерантибилно като си е наш не можем да не му купуваме тока щото никои друг няма да иска да го купи

Що не вземат те да ни го построят с техниси пари да си е техен, и после да няма гаранции за изкупуване на тока ако го дават прекалено скъпо да не го купуваме да го продават на който си искат... и после братушки ни били ама друг път... техни и наши комунисти (бивши) искат да откраднат отново едни 10 милярда който да си ги делнат да има за внуците... и да ни натоварят с една централа на петорна цена (със заема)...

Всеки може да стори централа на пазарен принцип за негов си финансов риск стига да не иска да ни даде парите на заем който да е гарантиран от държавата или да иска задължително изкупуване тока... достатъчно е че приемаме нещо което може да причини екологична катастрофа на наша територия....

Мисля че и на малките деца трябва да е ясно кой го раздава лошия в случая

Айде със здраве!

Последно редактирано:
Re: От: Появи се алтернатива за АЕЦ Белене

ТОВА, ЧЕ ГЕРМАНИЯ ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИ НА "ЕКО" МИЛИАРДЕРИ ТЯХНА РАБОТА.
Ни ща да чувам за "ЕКО" енергии 10 пъти по скъпи от атомните.

Алън в германия системата е да имаш фотоволтаици на къщата си отгоре не централи на милионери.... когато имаш излишък го продаваш на мрежата (елктромера ти върти назад) когато нямаш теглиш от нея.... отделно може да скалдираш и в батерии за през ноща

да кажем че харчиш по 200 киловата на месец слагаш (и един китайски соларен бойлер от по хубавите от 1000 лв) и директно от сметката ти изчезват едни 80 киловата за топла вода (това е вече много достъпна ВЕИ технология) те са ефективни дори и зимата при минусови температури при много голям студ може да му правиш лек бууст с ток от мрежата ама няма да е като да топлиш цялата вода на ток... остават 120 отделно слагаш едни пет киловата фотоволтаици и през деня при силно слънце греене продаваш по 5 киловата на час на мрежата нощем ще си ги теглиш обратно и ще си фитка цената или няма да плащаш нищо те ще ти дават пари.... Разбира се това е за германия тук това с продаването на тока на обратно сме много изостанали ....

Цената на този масив от 5 киловата през 2009 беше 17 000 евро което беше е скъпо за масата българи обаче благодарение на братята китайци :) такъв масив 2012 вече излиза 10 000 лв... като се очаква цените да падат още аз си мисля поне на половина в следващите две три години..... по нататък с повече

Няко ще каже ама дори и да паднат като не изкупуват ток на обратно какво правим, а и тези пет киловата са при пиково греене на слънцето при ясно време....
Ами с падналите цени на ВЕИ ще правим овър паур може 5 киловата да са ти достатъчни ама си взимаш 10 така дори и при облачно време произвеждаш повече енергия отколкото ти трябва и блъскаш в батерии за през ноща, целата е да не купуваш енергия от мрежата или да купуваш много малко 10 или 20 пъти по малко отколкото купуват съседите така не те интерсува колко струва тока инересува те колко струва соларната технология за да си я сложиш вкъщи и това ЕС да притисне ЕРПтата да изкупуват лесно ток от гражданите в страните в който не го правят (а те ще ги натиснат мисля преди да ние готов аеца) така целия ток нормалните централи ще може да отива за индустрията...

А ако някой пита ами при пълно греене като си овърпауърд с 10 киловата какво ще правиш ако ЕРПтата не изкупуват ами ще прахосваш ток... защото ти е без пари :) и ще си доволен от мисълта че си станал баща на всички монополисти (демек си им таковал майката) сметки за ток в рамките до 5 лв а те колкото искат добавки и такси да си слагат

тези с апартаментите са прецакани

Последно редактирано от модератор:

Абе трагедия, скъсаха се от врътки и постановки. Ние до кат се разбереме кой ше дава и кой ше зима, тая централа вече ще бъде за бракуване, щото до тогава хората ще дърпат енергия и от луната вече

А не мислиш ли, че цената на електроенергията е определяща за икономиката на държавата?

ами като построиш аец на петорна цена със заема колко изгоден ще е ако аец на нормална цена се избива за 10 години (само че се избиват и за 20 места)

Излишна енергия ще се появи от повишената енергиина ефективност.... нашата икономика е няколко пъти по енергоемка от западно европейстаката....

отделно зелените къщи няма да харчат никакъв ток .... може да кажеш да ама те ще произвеждат предимно денем (да денем излищия ток ще дава бууст на индустрията - дето нашата икономика я няма ) а вечер като повечето предприятия не работят тогава тези къщи може да дръпнат някой друг киловат от мрежата ама няма да са като предприятие...

Комунистите не са го подкарали по очевидни причини - няма пари. Нужда има и затова са се напъвали все някак да стане.

Не са, то досега не е само "гьол" а цяла площадка, пък и имаше инвеститор, който ГРОБ изгони преди 3 години. Дълго и нашироко можем да говорим на тез теми.

Не са, то досега не е само "гьол" а цяла площадка, пък и имаше инвеститор, който ГРОБ изгони преди 3 години. Дълго и нашироко можем да говорим на тез теми.

Инвеститор го изгони тройната цена на АЕЦа от 6 милярда и 300 милиона евро... всеки инвеститор хваща елката смята и казва тука не е изгодно да се наливат пари на тази цена... затова "братушките" измислиха схемата да ни ги дадът тези 6 милярда евро на заем а ние да им върнем 10... и цената стана петорна

Като е толкова изгоден проекта що руснаците не хванат да ни го построят те и да продават тока на пазарни цени без ангажимет ето им страхотно бизнес предложение за братушките

Яко ви е хванала ГРОБ-фобията.

По линия на RWE
"Уикилийкс" разкрива, че АЕЦ "Белене" е "отровна" руско-българска комбинация

Твърди се още, че Ер Ве Е била държана “на тъмно” по повечето технически проблеми на терена.....Същата грама от февруари 2009 г. докладва, че Ер Ве Е се тревожи от липсата на прозрачност на проекта и от необходимостта да се работи с “Атомстройекспорт” и че Ер Ве Е иска да наложи европейски бизнес практики........Неизбежно се споменават проблеми със забавянето и с финансирането, непрозрачни пазарлъци и съмнителни сделки, руско влияние и интереси на политици с дебели връзки и енергийни олигарси.

И това ли е пак измислица ?!

Cool, да ги видя тези 10к за 5 kwp - Последните цени тука от нашите ги гледах за 20к лв. Щото мисля да инсталираме 10kwp, но още има време до год две на половина ще са цените и кеф :)

Виж какво правят нашите АДСИЦ-и

http://www.predpriemach.com/showthread.php?t=36184

А иначе, това участие което се говори да влизаме дори и за 51%, което няма смисъл. Та то ще е от 6 милярда сигурно заема ще е едно 10 г. по 4-5% в най-най добрия случаи. Та за тези 51% по договор на Руснака след 15г. ако ли не и повече, та за периода ще има връщаме най-малко 2но. Така че излиза за 10 год. връщаме лихвата, а за следващите 10год кредита, а разхода по АЕЦ? И чак евентуално след 20 години ще сме на +. Чудесно! Ами ако се наложи сами да финансираме целия бюджет и да вадим облигации и като знам че ще се краде като за световно - заробването за идните поколения е гарантирано.

А има къде къде по лесно, оптимизиране на енегоемките мощности, инсталиране на ВЕИ-та, ВЕЦ-ве, био генератори и т.н и т.н

Просто ви се обеснява, че проекта е икономически неефективен по руския модел. И то това е при най-добри разчети, а вие всички знаете как ще се краде. Та в най-добрите случаи само за 1вите 15-20 год. ще се оправим с кредита. Е я кажете, кой ще е този инвеститор, ако не д-вата да направи тази патаклама?!

За следващите 20 год. АЕЦ-а ще е в историята, само ВЕИ. Но червените искат да крадат и колкото им говориш за ефикасности иди им обеснявай.

А от доста време съм за ВЕИ, дори и съм за шистовия газ но ако е неква мега, технология, която сега я нямаме.

Условията са такива, че следващите 20 години ще има конкурентни цени на атомната енергетика в БГ. А след 20 години АЕЦ-те ще са в историята.

До сега не спрях да се аргументирам с редица източници, но вие все некви нападки и хипотези ми хвърляте.

Блеки нали се сещаш, че от всичките 365 дни в годината, всеки ден не духа вятър, и не пече слънце, особено зимата, а лятото е само 3 месеца.

Фотоволтайка генерира мощност дори в облъчно време. Вятърните Центрли като ги наредиш стабилно в св. източна БГ няма зиме лете там стабилно духа. Ами биогаза? Както и ВЕЦ-вете. Дори може и прибойна енергия от морето да черпим. На запад му се вика ВЕИ диверсификация.

Темата е АЕЦ, и уместно ли е да забатачваме пари за няколко АЕЦ, или да го дадем на частник както в белите страни и да печелим пари от него.
Никой не е казал сега правим програма максимум на д-вно ниво ВЕИ - след няколко години цените ще са едно 50-60% по ниски. Чайниците избиват рибата със супер бюджетни панели. След 5 години като нищо може направим някой соларен парк за 2к мегавата за 5 милярда долара - същата мощност като Белене в пъти по ниска цена :) За какво забатачваме бъдещото поколение, само да са спокойни сега някой хора ли?!

Просто съм писал по горе тези пари ако ще се дават до да се дават за всичко друго но не и АЕЦ. Нека си го строи частник. Ако ще 5 да направят.

П.С.

Абе вие наистина ли вярвате че като е д-вно контрола няма да е същия, като частно?! Нали се отчитате на ЕС не на местното правителство и спрямо ЕС регулации. Или мислите щом е частно там никой не влиза :D Това да не ви е FED.

Cool, да ги видя тези 10к за 5 kwp - Последните цени тука от нашите ги гледах за 20к лв. Щото мисля да инсталираме 10kwp, но още има време до год две на половина ще са цените и кеф :)

Блеки то в тази държава аз стигам до извода че всеки търси на баницата мекото да е прекупвач ама да си сложи поне 100 процента ако може 200 щото бил малък пазара... пък балъците да се изтрепват да произвеждат продукти ние ще спечелим пъти повече от тях щото те имат разходи за това пройзводство ние имаме само транспорт склад и риск да не си продадем стоката... ама с 200% надценка този риск си е голям....

или си гледал маркови панели ? значи аз ти говоря за цени от по едно евро на ват ти си гледал по две ... братята китайци продават на 0,9 - 1,1 долара на ват.... Certifications: CE, IEC, TUV $4500 - 5500 за пет киловата, колко надценка да си сложат прекупвачите е въпроса :)

http://www.alibaba.com/product-gs/313820243/CN_2W_310W_Polycrystalline_and_Monocrystalline.html

пп

Блеки нали се сещаш, че от всичките 365 дни в годината, всеки ден не духа вятър, и не пече слънце, особено зимата, а лятото е само 3 месеца.

Фотоволтайка генерира мощност дори в облъчно време. Вятърните Центрли като ги наредиш стабилно в св. източна БГ няма зиме лете там стабилно духа. Ами биогаза? Както и ВЕЦ-вете. Дори може и прибойна енергия от морето да черпим. На запад му се вика ВЕИ диверсификация.

Темата е АЕЦ, и уместно ли е да забатачваме пари за няколко АЕЦ, или да го дадем на частник както в белите страни и да печелим пари от него.
Никой не е казал сега правим програма максимум на д-вно ниво ВЕИ - след няколко години цените ще са едно 50-60% по ниски. Чайниците избиват рибата със супер бюджетни панели. След 5 години като нищо може направим някой соларен парк за 2к мегавата за 5 милярда долара - същата мощност като Белене в пъти по ниска цена :) За какво забатачваме бъдещото поколение, само да са спокойни сега някой хора ли?!

Просто съм писал по горе тези пари ако ще се дават до да се дават за всичко друго но не и АЕЦ. Нека си го строи частник. Ако ще 5 да направят.

П.С.

Абе вие наистина ли вярвате че като е д-вно контрола няма да е същия, като частно?! Нали се отчитате на ЕС не на местното правителство и спрямо ЕС регулации. Или мислите щом е частно там никой не влиза :D Това да не ви е FED.

Аз да допълня немците са генерирали в слънчево време колкото 11 АЕЦа това не е от една централа те имат и централи ама това е и от от десетки хиляди къщи който имат по пет киловата на покривите... по диверсфицирани доставки на енергия които да гарантират от това маскимално много домове да не теглят а да добавят към мрежата и да харчат минимално когато не им стига собственото производство не може да се измисли, а индустрията потреябва предимно денем това са пиковете и има един пик до малко преди полунощ... нощната тарифа е измислена за да се стимулират хората да потребяват нощем щото някои централи не може да се пускат/ спират на момента с копче и енергията която произвеждат се губи

а и никой не говори за изключване на сегашните централи просто днвения пик се компенсира от ВЕИ и това че домовете на хората харчат по малко напред във времето... или въобще не харчат а добавят

ПП може да се бодне седми блок на Козлодуй, той ще удължи живота на централата там щото ще служи като бекъп при загуба на мощност за охлаждането на блокове 5 и 6.. и ще и вдигне сигурността поне според мен....

Иначе да правят каквото знаят тези с къщите ще се спасяват по единично като ще гледат да харчат 10-20 пъти по малко ток от други благодарение на собствен веи масив и според мен в това е бъдещето

Горе