Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Щом им е празен значи нямат добра производителност - а дали са готини или не са в случаят са субективни фактори - И ако при хотелите няма точна база за сравнение мислиш ли че една българска шивачка има по ниска производителност на труда от една гръцка или сръбска ??? освен ония да са се научили да шият и с гъза си. По родопите бачкат за по 200лв мислиш ли че проблема е в производителността на труда???
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Според мен проблема са панелките. Да просто е. Всички се набутват като сардини в града, биват нещастни, ходят на работа за 500лв, живеят като сардини и нищо не се произвежда. Живота нашироко дава свобода на духа и желание за предприемчивост. Повечето нормални страни са гъсто населени по цялата им територия.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Манта знам за какво говориш и съм съгласен с тебе, че има нещо сбъркано и големите пари чезнат някъде по веригата.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Усещам го с кожата си просто и мира не ми дава че не мога да го проумея - Не е проблема че сме най бедни в ЕС - проблема е че не е реално да сме в много пъти по бедни - не е нормално да е по висок стандарта в страни дето до преди 10 години са били смазани от войната - не е нормално след една година фалирала Гърция изпаднала от еврозоната да е с много по висок стандарт от нашият.

Има нещо много гнило в цялата тази работа
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Спорих с един от инвестора за труда. Та идеята е в производитлността на труда и по точно в прозивдоствените мощностти. В момента материалната ни база е кофти т.е. капитала е остарял. Труда клалификацията е на ниво, не е като в развитите страни, но при бързи опреснения ставаме на ниво. Преди време гледах един бизнесмен, той каза знаете ли колко време е нужно на Бг да вади произвдоителността в германия като германец, точно 1 ден. Т.е. тука вадим 100 домата от декар, те там вадят 1т. при еднакъв труд огормна прозивдосителнст за едните. Та спора бе че проблема при нас е бил в принадената стойност, т.е. добаваната стойност на единица разход - факт е малка е но щото и материалната база е малка. А за това не са виновни държвниците а бизнеса, а бизнеза що го прави ми може би щото източва по лесния начин държавата от там става и сбъркаността.

Ние сме трудолюбив народ, но за последните 22 годин ивсичко се разби и се внуши че сме кофти матрял и наистина така стана накрая. Погледнете и бизнеса всичко искарано не св връща в него а се дава за жената децата, първао 2 3 кола, апартменти яко лайф вдигане на стандрта, 1 2 любовници и те искат същите блганики, как искаме голяма заплата като няктъде горе е сбъркано.

Имаме на лице всичко труд, земя - но капитала е малко Хиксов, вижте през бума като се наляха пари, де отидоха в надуване на НИ балона евтини кредити и като цяло вдгина стандрта, но пак не се подобри материалната база.

Има наиситна нещо сбъркано, и аз се чудя къде е - може би тези години на преход сломиха инциативността - то това и 4ти производсвен фактор.

Вижте макетата на високо ниво им се говори вие сте велики вие сте такива онакива, и се късат от рекама на ляво на дяснп - гледам CNN само макета и мамалиги им гледам реклмите за страните им при нас няма. Има няква консипративност, ама де да я търсим


А за другите страни то е лесно обяснимо - разходите за труд последните години 30-40 години им вдиггнага неимоверно стандрта, реално погледнато няма фрапнтна разлика между нас и тях, просто там всичко е на кредит, кредита във добри време прави чудеса а в лоши времена държавата влиза по силно и силно като фактор, то си и личи и по дълга им на запад - този стандрт е базиращ се на кредит и на представата че имат чудовищна принадена стойност - но как може един пхп прогмист да взима 15 кинта на час в БГ а в УК 50 паунда като върши едно и също нещо, ако крайния резултат е константен.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Разликите в производителността идват от няколко направления най-вече има доста изписано по темата. Даже наскоро сравняваха Гърция и Германия по този показател.

1. Германия има развито силно индустриално производство. Където отиваш и работиш 8 часа и произвеждаш нещо. Това е висока производителност на труда. От друга страна имаш страни, които наблягат на сектора на услугите - туризъм и пр. Там през повечето време чакаш да дойде някой клиент. Е примерът с колегата - хотелът работил само за тях. Хотелът в Германия не е по-производителен от хотела в Гърция. Но Германия разчита на производство, а Гърция на услуги. Т.е. Гърция (а и ние не произвеждаме 10 марки автомобили и др. индустриални стоки).

Специално в България ние имаме прекалено много хора заети в търговията и услугите. Разни дребни сергии, капанчета и пр. Където оборотите са ниски, печалбите мизерни и през повечето време се чака да дойде клиент.


2. Навлизането на новите технологии. Едно е да ползваш 40 годишен трактор сделан в СССР, който гори като ламя и се разваля на всеки 2 часа. Друго е да ползваш модерен и силно ефективен трактор. Специално за нашето земеделие преди 10 години положението беше такова. Сега се оправи при нас. Същото важи и за всяко едно промишлено производство - където ще имаш един модерен струг и модерни машини и поточна линия или с шлайфа и електрожена ще правиш серийно производство. Няма как да стане.


3. Контролът не произвежда - контролът контролира някой дето работи некачествено, но той не произвежда. Самосъзнанието на работниците и населението е много важен фактор. Навремето съм чел статия сравнявайки производителността на труда на американски и японски работник. Даваха пример с американския строител - който си гасял цигарата в баките с материали и така част от материала се пилеел и отивал в канала. Нещо което нямало как да стане в Япония. При нас е същото положението - идва майстора - прави ти плочки през същото време си мие кофата дето бърка смесите на чешмата и хоп канала запушен. На него не му дреми - ти викаш водопроводчик да оправи бакиите му. Водопроводчика разбива малко плочки и накрая ти ги псуваш и двамата и си оправяш разбитите плочки от водопроводчика.

За да оправиш това ти трябва засилен контрол, но пък контролът не произвежда - той просто следи диванетата да си вършат работата правилно.

Ако щеш виж транспорта в градовете в БГ. С изключение в София навсякъде в останалите градове имаш шофьор и кондуктор, който къса билетчетата. Е в Германия имаш само шофьор и хората сами си вземат билетчета - 2 пъти по-ниска производителност.


4. Охраната. У нас много се краде и всичко това трябва да се охранява. Ниви, реколта, халета, фабрики малки и големи. Имаше някаква статистика, че в този сектор са заети 20% (може и да бъркам може да са били 10%) от трудоспособните хора. Но просто процентът беше убийствено висок. Тези не произвеждат. Тези ни охраняват да не се крадем. Вместо да дадеш тези пари за нещо смислено ти ги даваш на охрана, за да си сигурен, че на другия ден всичко ще е на мястото си.



5. Държавната администрация. Ще ти дам само 1 пример, че се уморих да пиша. Виж паяците. Идеята на паяка е да вдига кола, която запушва пътя. В БГ-то имаш булевард с 30 спрени коли. Идва паяка с 3-ма човека вътре и вдига първата кола. 3-ма човека вдигат една кола и пишат една глоба и им трябва 30-40 мин за това упражнение. Отделно булеварда си остава запушен точно толкова колкото и преди. Щото ти си вдигнал 1 кола, но в има още 29 спрени в дясната лента. В една законова държава - един полицай с един кочан фишове ще им ги налепи по стъклата за 30 мин на тези 30 спрени коли. И тези ще си платят глобите още на другия ден, щото лошо ги чака. Тука понеже тези глоби няма как да бъдат събрани - като отидеш да си вземеш колата плащаш и глобата и 30 лв че са ти я вдигнали.

Надявам се разбираш че тука 3 - ма човека за половин час налагат 1 глоба. А там 1 човек аз половин час налага 30 глоби. Смятай я разликата в производителността.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Не е вярно това за услугите. Най-богатите държави имат много по-развит сектор на услугите от нашия. Като процент заетите хора в чужбина са доста повече от нашите при услугите.

Отдавна не се ползват трактори от СССР. Имат си вече чисто новички с климатици и т.н.

Не ни трябва по-силен контрол на работниците. Това е грешен начин на мислене. Трябва процедура за работа, която е ефективна. У нас се работи неефективно, защото такава е системата, създадена от шефове, които не са наясно с бизнеса, който управляват. Работникът прахосва силите си за глупости, защото организацията на работа е тъпа и оттам пада производителността на труда му. Същият работник като отиде в чужбина вече дава нормална производителност. Това не е защото там някой го следи дали не мързелува на всяка крачка, а защото обстановката предразполага да се вършат смислени дейности по време на работа.

Краде се защото е мизерия и защото човек вижда, че собственикът на фирмата, където работи кара кола за 80 хиляди лева, но не му дава повече от 300 лв. заплата. Как да си лоялен към такива шефове?
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Това за икономиките не е вярно - развитите икономики дела на услугите е около 70%. А айде още по интерсно да е в УСА, 50% от корпоративните печалби идват от фин. сектор, който реално нищо не произвежда, а само сложу за мост между две големи групи хора.

За контрола съм съгласен, не прави по-голяма производителност, дори обратно

БВП измера услуги и продукти, ние гледаме производителността без значение за кое говорим. Проблема е именно там, капитал и предприемачество, като има още доста други де.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Математика - Аз знам че произвеждаме по малко от Германците и не е въпроса да се сравняваме с тях но както казах не е нормално да сме с пъти по зле от последните
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

САЩ - единствено и евентуално Великобритания с висок дял на финансови услуги.

Германия ли има случайно висок дял на заетите в услугите или Япония или Швеция, Финландия и пр. други.

И става въпрос за заети в сектора на услугите спрямо сектора на промишленото производство, което е непрекъснат процес.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Не ме разбирайте погрешно - услугите влизат в БВП - няма как да не влизат.

Проблемът е, че при услугите производителността по дефиниция е по-ниска от производителността в производството. И като имаш висок дял на услугите и нисък дял на производството - положението става, че общата производителност на труда намалява.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

От всички, които пишете тук, има ли някой дето да е наел работници в България и да плаща заплати? Щото ако няма, значи говорите наизуст, каквото сте видяли по тв или сте прочели в интернет. Отворете една фирма, наемете 20 човека, започнете да работите и да плащате всички налози легално и тогава може да правите сравнение с Гърция например.
В Гърция съм бил десетки пъти, изобщо не съм впечатлен нито от чистота, нито от обслужване, нито от нищо - за мен Гърция е изкривена представа за лукс и "запад", останала от едно време. Ако ми предлагат безплатна почивка на най-хубавия остров в Гърция и платена в България , винаги ще избера в България. Чудя се на кьораво и сакато като се литне да ходи в Гърция по празниците...ей страшна работа, нема що.
@manta - производителността в България е ниска, това е факт и той не подлежи на съмнение, вече посочиха няколко причини преди мен. В момента ние сме бананова република - държавна администрация, чужди фирми и никакъв малък и среден бизнес.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Аз не оспорвам индустриализацията, да услугите е с по ниска прозиводителност от прозиводството.

За мен спора не бе дали ние прави Х стоки а в Германия 20Х, проблема е защо като един БГ вади Х и иде в Германия вади 20Х, а тук не може, и точно този въпрос като се намери решението всичко ще се подобри, има редица фактори, но все си мисля че има план от вън именно да сме на това дередже

А като разбивка на производство и износа, голяма част заема добивната индустрия демек, много малко преработваме, а от там и ниска добавена стойност.

Коя е тази страна която изнася суровини и внася готови продукти? ....... За сетилите се Колония
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Абе тънкия намек е да та остаят без гащи, за да могат да на чукат как си искат, блеки , я коментирай санирането в другата тема.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Това с некадърните шефове е прах в очите.

Работниците като са по-кадърни, що не вземат да си направят същата фирма и да конкурират фирмата на вече бившия си шеф и да правят яко кинти. Проблемът е, че те са точно толкова некадърни колкото шефовете си, че даже и повече.

Лично съм го изпитвал и съм виждал и други да се провалят. Уж шефа некадърен, уж могат по-добре да се справят от него. Напускат правят си собствена фирма и след 2 години фалират. А на некадърния шеф още си му стои фирмата. Лично съм го играл този номер като бях млад и неопитен - точно така стана.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Аз наемам и съм наемал служители, имам такива подозрения за поне още 2ма от коментиращите.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Това с некадърните шефове е прах в очите.

Работниците като са по-кадърни, що не вземат да си направят същата фирма и да конкурират фирмата на вече бившия си шеф и да правят яко кинти. Проблемът е, че те са точно толкова некадърни колкото шефовете си, че даже и повече.

Лично съм го изпитвал и съм виждал и други да се провалят. Уж шефа некадърен, уж могат по-добре да се справят от него. Напускат правят си собствена фирма и след 2 години фалират. А на некадърния шеф още си му стои фирмата. Лично съм го играл този номер като бях млад и неопитен - точно така стана.

Това е чистата истина. Всички плюят по работодателите, как тормозели работниците, как ги узурпирали и как карат Бентли, а дават 500 лв заплата...

@tanipo - значи добре знаеш, че производителността е ниска, че много от наетите хора са дошли просто за заплата, че винаги първо се опитват да скатаят и тн.

Най-лошото е, че парите, които бизнеса изкарва вместо да може да ги инвестира в нови машини и обучение на работниците, сега отиват за пълнене на касите на трудова медицина, НОИ, НАП, общината и куп други "абонаментни" такси, които обаче са задължителни.
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Ивок със сигурност има поне още няколко човека дето са наемали хора и са плащали заплати - но не разбрах от твоето мнение какво точно искаше да кажеш освен това че би предпочел да почиваш в БГ (тук съм на твоето мнение)
Относно производителността съм съгласен че е ниска не съм съгласен че е в пъти по ниска от най слабите държави в ЕС за разлика от заплатите
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

Това са глупости, кадърните що не правят фирма, едно е да си тесен спциалист друго да е си собственик. Не бъркайте пак круши и яблъките - а и стъпката към фирма е инициативноста, която е свързана с др лични качества и умения различни от - професионалните умения за направата на продукта.

Работниците просто трябва си търсят правата и като видят тука не става да идат другаде, но защо не ходят а стоят на малката заплата, това е като банките банките били виновни, ама хората накрая ходили и тегли кредити
 
От: Правителството фалира още 30 000 фирми нови 50 000 на улицата

@manta - че виждам колко много хора са некадърни и мързеливи и затова проблема не е въпрос на нация, а в това, че парите за обучение, инвестиции, стимули и тн, отиват в държавни таксички и ограничения.
@black - да, едно е да си специалист, съвсем друго - собственик. Щото като си специалист и си свършиш работата, отиваш някъде и пиеш с приятели и не ти дреме за работата, а ако си собственик, нема сън да те хване, щото дошъл некой путьо и ти съставил акт, че нямаш инструкция за експлоатация на тоалетното казанче.
 

Горе