От: Re: От: Re: От: Re: Препоръчайте ми лаптоп до 1500лв
И аз не съм фен на мерцедес, та и за тях е горе долу купуваш марка.
Сори, не съм човек, който купува, заради марка.
Колкото до какви компонентите се слагат, не мисля, че от епъл са излислили велииа технология, просто са направили добър синхром между хардуер и софт.
И аз не бих се върнал към уин също, с линукс съм.
Чара на ябълковите устройства е в "дребните" глезотии, скрити на пръв поглед за повечето потребители.
Пример, който при мен е в топ 5 за определянето на машина: комбо жак-а за аудиото. Преди години съм търсил лаптопи на други марки, които да имат въпросната опция, но се намериха само 2-3 модела, с цена сходна и по-висока от тази на мак-овете.
Другото е когато влезеш в apple екосистемата.
Пример:
Забравил съм си телефона в колата. Някой ми звъни, а съм горе в апартамента. В момента на позвъняването имам възможност да отговоря от лаптопа и таблета в апартамента (същото важи и за СМС-ите) и никой няма да разбере дали съм отговорил от телефона/таблета или лаптопа.
Искам да си пусна определена музика в хола докато съм в кухнята с телефона/таблета/лаптопа. Няма проблем - закачил съм колоните към рутера (airport express), избирам си опцията airplay и музиката тръгва (по подобен начин се ползва и принтера вкъщи).
Системните ъпдейти съм ги оставил да се теглят и инсталират фоново докато спя при споделен трафик (ако се изтегли ъпдейта на едната машина, другата си го взема моментално от нея, вместо да дърпа от нета). Портовете са гигабитови, а wifi-то е ac и скоростите са прилични. Не се тревожа за антивирусни, не помня и кога последно ми е забивал компютъра...всъщност последните няколко модела лаптопи на марката, които съм притежавал.
Софтуера ми е лицензиран и не изпитвам тревога за поддръжка, драйвери и съвместимости.
Единственото, което ме е грижа - е да седна и да си свърша работата. Не се налага да се занимавам с нищо странично по поддръжка на системата и настройки. Ето това е нещото, с което най-много ме привличат продуктите на тази фирма.
Смело мога да кажа, че като разлика в производителността ми Мак спрямо РС е с едни поне 25% отгоре в полза на мак-а (последно притежавах РС през 2008г).
А за цената...времето е пари. С техниката, която използвам в момента си върша работата по-бързо и безпроблемно, следователно пестя време.
Също така не считам, че изплащането на подобна машина би могло да е проблем за човек, изкарващ си хляба с подобна дейност (медии, реклама, уеб, дизайн и пр).