Направо обобщи темата в 1 изречение. Ще се съглася с теб, като инсталирането на антиспам и конфига на всички нужни филтри, не се случва с няколко минути работа, но да речем, че някой правил го преди това ще се вмести в това време. Мен ме интересува какъв точно ще е резултата ако, както каза ти 100 потребителя съчват в сайта в кратък интервал, а и по-интересното ми е какво би се случили с индексацията на сайта, след като времето му за зареждане падне драстично поради много по-лошата връзка, която по никакъв начин не може да се мерси с тази на дейта центровете, демек си след ISP-то.
Примерът ми за сърч-а беше свързан с атаките. Ако можеш да пуснеш достатъчно рикуести в секунда от тип /s?=[нещоси], можеш да свалиш всеки WP сайт, който няма някаква защита срещу такув флууд. От друга страна няколко правила в уеб сървъра, или ако си по-хардкор - направо един ruleset в нещо като fail2ban и драмата е приключена.
Но домашният нет не означава задължително по-бавна връзка от дейта център. Факт, че не е гарантирана като скорост, но ако погледнеш големите доставчици, ще видиш че са доста добре свързани към различни доставчици от най-ниско ниво, а и към БГ пийринга. От там си фантазирам (понеже няма как да знам), че за Гугъл разлика в индексацията би трябвало да няма, освен ако няма някаква тежест това, че IP-то ще излиза като residential. Нямам идея дали това има значение, но и то е решим проблем, с един евтин VPS, който да ти прави VPN тунел.
Ето едно евтино и надежно, хостнато в Телепойнт.
Но пак опираме до същото - за чии му е на човек да го прави цялото това, освен ако не от чист ентусиазъм? Колко далеч стигат знанията му, които трябва да са смесица от добър опит с Линуксовия мрежови стак (айде, това може да е опционално), възможността правилно! да конфигурира уеб сървъра, който си е избрал, да може да си дебъгва проблемите по сайта и, накрая, да може да разбере ако някой нещо му прави мизерии. И как да се предпази от мизериите.
Сетих се да вметна нещо, което в някаква степен е по темата. От края на 2014г до към средата на 2016г участвах в два Wordpress сайта, които бяха силно посещавани. Единият си беше мой и имаше около 2млн уникални на месец и, по спомен, над 30 милиона преглеждания на страници. Този сайт вървеше на двуядрен VPS с 4GB памет, зареждайки моментално дори в час пик. Покрай него се запознах с човека, чийто сайт поех и стана вторият WP сайт, който управлявах. Той беше с малко по-малко тафик, но пак доста милиони/месец. Моят сайт го махнах, но въпросният сайт и досега си върви на същия двуядрен VPS (използвах конфигурацията на моя сървър), върху вече доста стара хост машина, и продължава да се справя много добре. Говорим за сървъри за по $15 на месец. Стакът там беше Nginx, Php-FPM, Varnish и безплатен Клаудфлеър отпред. При тази цена още през 2015г не е имало смисъл да се хоства вкъщи.