От: Регистрация на фирма
Противно на общоприетото мнение, регистрацията на едно ЕТ не е особено сложна и най-често не си заслужава заплащането на солидните адвокатски хонорари.
В кои случаи мога да се регистрирам като Едноличен търговец?
Ако съм навършил 18 год. и не страдам от сериозни психически заболявания;
с местожителство в страната;
не съм в производство за обявяване в несъстоятелност;
ако пък съм бил обявен в несъстоятелност, то правата ми трябва да са възстановени;
не съм съден за банкрут;
не съм бил управител, член на управителен или контролен орган на дружество, прекратено поради несъстоятелност през последните две години;
не съм бил управител, член на управителен или контролен орган на дружество, за което е било установено с влязло в сила наказателно постановление неизпълнение на задължения по създаване на определените му нива от запаси по Закона за запасите от нефт и нефтопродукти.
Как да се регистрирам като ЕТ?
1. Първо трябва да избера име на фирмата, която ще регистрирам. Има законово изискване за наименованието на ЕТ-то. Фирмата трябва да съдържа без съкращения личното и фамилното или бащиното име на търговеца. Преди да започна попълването на документите за регистрация, трябва да проверя дали името, с което искам да се регистрирам като ЕТ, е свободно. Това може да се случи с помощта на електронна проверка на този адрес. Ако държа, мога да си запазя име, но това удоволствие ще ми струва 50 лв. и е абсолютно незадължително.
2. Попълват се следните документи (може на място в Агенция по вписванията, но предварителната подготовка, разбира се, е за предпочитане):
Заявление за вписване на обстоятелствата относно ЕТ - мога да го изтегля от тук. Заявлението, от което се нуждая като ЕТ, е А1. Мога да попълня заявлението както ръкописно, така и на компютър, след което да го занеса разпечатано и готово в Агенция по вписванията. Последните два листа от заявлението са “Указание за попълване”, което още повече улеснява запълването на празните полета.
Декларация по чл. 57 и чл. 58 от Търговския закон - мога да го намеря в Интернет и да си го попълня предварително; ако пък в момента на вписването ми липсва този документ, на място в Агенция по вписвания ще ми го дадат да си го попълня (това важи и за останалите две декларации). В тази декларация заявявам, че не попадам в графата на лица, на които им е забранено да се регистрират като ЕТ.
Декларация по чл. 57, ал. 4 Търговския закон – по принцип обстоятелствата от тази декларация са описани още в горната, но за всеки случай е хубаво да отида подготвен, защото е възможно от Агенция по вписвания да я изискат от мен като отделен документ.
Декларация за истинността на заявените от мен обстоятелства – това е декларация по чл. 13, ал. 4, ЗТР.
*Лиценз – но само ако дейността е подчинена на специален режим (под такъв специален режим са например обикновените аптеки или специализирани аптеки за семена, торове и препарати) – този документ не мога да си подготвя сам.
Образец от подписа на търговеца - т.н. спесимен. Този документ мога да си подготвя отново сам, но е необходимо – преди да отида в Агенция по вписвания – да го заверя нотариално. Нотариалната заверка ще ми струва 6 лв. Отделно трябва да си платя, разбира се, ако искам нотариалната кантора да ми подготви документа.
3. Задължително е заявителят на вписването да е самият търговец. Естествено, може и адвокат с пълномощно, но в последния случай ще ми излезе по-скъпо. След като мина през нотариуса и получа нотариална заверка на спесимена, трябва да отида да подам попълнените документи в Агенция по вписванията. Адресът на Агенцията е гр. София, кв. “Гео Милев”, ул. “Елисавета Багряна”, № 20.
4. Първото, което трябва да направя в Агенция по вписванията, е да заплатя държавна такса за регистрация на фирма и да приложа платежното към набора от документи. Вътре в самата Агенция има банка. Съобщавам, че ще регистрирам ЕТ и плащам 30 лв. + още 2 лв. за банковия превод. Прилагам платежното към трите декларации, спесимена и заявлението за вписване. Връчвам всички документи и до 3 дена трябва да получа отговор дали ЕТ съществува. Ако получа отказ от вписване, в отказа е описано какво точно е объркано в документите ми и как да го поправя. В случай на отказ отивам отново до Агенция и подавам поправените документи наново.
5. Ето на този адрес мога да следя дали фирмата ми е вече регистрирана – по входящ номер на заявлението.
Време за регистрация: от 1 до 3 дни Агенция по вписвания трябва да ми даде отговор. Мога да разбера, че съм вписан и ако се потърся директно в секция “Справки” на Търговски регистър. Ако се намеря, значи фирмата ми вече съществува.
Разходи: 30 лв. държавна такса + 2 лв. банков превод + 6 лв. за нотариална заверка + около 1 лев за принтер = 39 лв. При онлайн регистрация държавната ми такса се намаля наполовина – за този вид регистрация обаче ми е необходим електронен подпис.
И най-важното! Не трябва да забравям, че регистриран като ЕТ, аз отговарям пред кредиторите си за задълженията, поети от името на фирмата, не само с имуществото на ЕТ, но и с цялото си лично имущество.