Скандално: Орешарски предлага Пеевски за шеф на ДАНС!

От: Скандално: Орешарски предлага Пеевски за шеф на ДАНС!

Около 10 тона злато и още 12 ценни метала, сред които стратегическите германий, талий, платина и паладий, се изнасят годишно от канадската фирма „Челопеч майнинг“, дъщерно дружество на „Дънди прешъс металс Инк.“, през митнически пункт Пристанище „Бургас център“ под тарифна позиция 2603: „Медни руди и техните концентрати“. Това количество изчисляват български учени, при условие че има ежегоден добив от 3 млн. т руда от мината в Челопеч. Металите се изнасят във вид на концентрат, който се обработва в завод в Намибия, собственост на „Дънди“. Това става в разрез с официално подписания концесионен договор, сключен между правителството на България и „Челопеч майнинг“ ЕАД на 19.05.1999 г., според който годишно от находището трябва да се добиват по 2 млн. т руда. Въз основа на това количество е изчислена и много спорната концесионна такса, формирана от 1,5% от стойността на злато, мед и сребро в добитите руди по средноаритметични международни цени на металите на Лондонската борса. Българските минни геолози изчисляват обаче, че чистата годишна печалба на „Дънди“ възлиза на около 2 млрд. долара. Те я пресмятат на основата на стойността на извличаните от рудата 7 основни и 12 допълнителни компонента.
Разминаването между официалните данни и реалните печалби става възможно заради липсата на контрол върху дейността на концесионера от страна на държавата.

цялата статия тук

Tи прави ли си труда да я четеш - 2 милиарда чиста печалба!!! Те и толкова нямат за цялата компания от всички мини бе!!!

Пак не казал колко ценни метали има на тон руд - особенно паладии и платина искам да знам - златото варира 4-5 гр. на тон руда да знаеш от мен

Официални данни на МИЕТ за 2012 :
Втори в Европа

С общо 37.71% се е увеличило производството на златни руди през миналата година спрямо предходната. Според обявените в началото на годината данни на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) през 2012 г. са добити близо 1.36 млн. тона златни руди, съдържащи 5.3 тона от благородния метал. Така страната се нарежда на второ място по производство на злато в Европа след Швеция. Най-голям принос за този резултат има "Челопеч майнинг". От отчета на канадската компания майка Dundee Precious Metals (DPM) за 2012 г. става ясно, че българското дружество е произвело общо 120.6 хил. тройунции (около 3.4 тона) злато под формата на концентрат, което е с 28% повече в сравнение с 2011 г.

Сега ще ти направя ултра невъзможната сметка, защото е на базата на приходи и себестойност/производствени разходи - без никакви други.

И пак се връшаме 2 милиарда чисто - разходи за 2012 бяха около 1100 долара за тройунция на миньорите при средна цена на злато от 1700 долара - като цяло след всички разходи правиха по 600 долара на унция чисто или 35% - та на 2 милиарда печалба това са си 5,7 милиарда приходи - имаш ли си предства какво са 5,7 милиарда за БГ?!?!?! Така 5,7 милиарда лв при средна цена от 2500 лв за унция миналата година това са 2,3 милиона унции добив а официално са 120 хиляди.

Сега не искам те притеснявам, но почти всички компании в бранша имат 15-20% нетен марж - демек чиста печалба към всички приходи - така че сметката дето ти я смятах ще стане повече от двойна ........

Така, че стига сте чели манипулативни глупости.

Айде няма кво пиша повече, темата тотоално се измени!

П.С. Сори милиардите били в долари, не в лв - така че 5,7 милиарда по 1.5 долар лев ей ти 8.5 милиарда приходи - това е невероятено число за нашата икономика но карай кой да мисли - затова го има Волен. А сега когато цената на златото е под 1400 долара за унция и ръст на разходите други стават сметките.

П.С. Нали ти е ясно всички тези счетовдни шашми и прикритията, ако са така то те са под покровителството на държавата. А ако това се национализира нали не мислиш, че нещо се промени. В момента частните мини са в бизнеса, докато златните държавни или фалират или яко се субсидират - е ново БДЖ не мерси :)

Последно редактирано:

Супер сте поспорили с удоволствие изчетох кавгата... кибицитев споровете винаги печелят най - много стига да зная как да го синтезират и обработят... Производството и пазара са всичко за една икономика .. всичко към което се цели властта и мафията, респективно ДАНС трябва да контролира - така, че дали държавата ще играе роля на регулатор, собственик, или наблюдател и важно ... на место си е всичко :) Просто една по - голяма скоба

Относно протестите - скоро ще приключат.. вече се опорочиха.. Пеевски го няма, Орешарски ще остане..- засега докато не се оака ... Щом Варна и Перник не протестират всичко е ОК. сезона на отпуските започва София скоро ще е пуста и няма да има кой да протестира :) ... Януари пак протести .. (евентуално)

Супер сте поспорили с удоволствие изчетох кавгата... кибицитев споровете винаги печелят най - много стига да зная как да го синтезират и обработят... Производството и пазара са всичко за една икономика .. всичко към което се цели властта и мафията, респективно ДАНС трябва да контролира - така, че дали държавата ще играе роля на регулатор, собственик, или наблюдател и важно ... на место си е всичко :) Просто една по - голяма скоба

Прави си, че държавата се цели властта именно да регулирав пазара и проиводството, но за свои нужди. А ако реши да не е и да конторлира, то тя изкривява ако реши да контролира цените и изисква определени закони за нейните хора - не мерси :) Равенство пред закона + ефектвни институции и да се остави бизнеса да произвежда и да има де да продава - в момента ключът е към либерализирана икономика - това е изхода. Една добра справка с Естония ......

Блеки, има различни системи и начини да се постигне власт. Почти при всичките хората вярват в някаква идея .. но в края на края тя е утопия... още не сме дорасли за крайности... сигурен съм, че в българия никога няма да може да се приложи естонския модел именно заради Бай Ганьо ... на нас ни трябва тояга (като цяло говоря), за това хората в България обичат диктаторите - Бай Тошо, Бат Бойко, Ал. Стамболийски ... българинът не знае какво да прави със свободата си... историята го е доказала .. ние също го доказваме.. вече 23 години..

Блеки, има различни системи и начини да се постигне власт. Почти при всичките хората вярват в някаква идея .. но в края на края тя е утопия... още не сме дорасли за крайности... сигурен съм, че в българия никога няма да може да се приложи естонския модел именно заради Бай Ганьо ... на нас ни трябва тояга (като цяло говоря), за това хората в България обичат диктаторите - Бай Тошо, Бат Бойко, Ал. Стамболийски ... българинът не знае какво да прави със свободата си... историята го е доказала .. ние също го доказваме.. вече 23 години..

Съгласен съм, но проблема е в Диктаторът -в момента всичко е ДС - няма прокопсаме много. Аз ти и други сме дорасли, но пък масата е на Ганьо ............

Aбе, човек на теб ти липсва всяка логична мисъл, да не говори икономична. Що там? Ами да не би щото е по евтино?!? Нали ти казах такива теми не ти се отдават слушай си милиардите на чичо Волен.
А колко ще си сигурен, че като е държавно всичко ще е точно или имаш увериенто на държавата :D

И щото знам, че ти не четеш а каквото ти каже Волен слушаш - Дънди са инвестирали в капитали и не случайно са увеличи и добива. И пак щото надали знаеш, тази минна е с най-съвременната в БГ. И аз искам да копам злато но за сега с наличните ресурси мога да ида на някоя златоносна река 1-2 грама след 1 седмица да извелка. То това злато с пари се извлича ако не знаеш - много бих искал да копам но не в БГ, а примерно в САЩ отиваш при собственика и договоряш процентите - да знаеш повече 5% никъде няма и на др ден почвам. Почваш да копаш с огромните машини и си ти ...... В БГ месеци за куп разрешителни. Милиардите са само в главата на Волен

Явно си начетен искам ми кажеш на топ 10 мини в света колко е конц. такса :)

П.С. Специално ти намерих това чети и се опитай да го анализираш знам че ти е трудно, но ... http://www.dnevnik.bg/biznes/compan...i_kupi_zavod_v_namibiia_blokira_proekta_si_v/
Пишеш се за много начетен, па си един обикновен наивник
Никой сега не може да каже какво точно се изнася от България. Последният лабораторен анализ на изнасяният концентрат е отпреди 8 години. Каквото фирмата декларира по документи това изнася. Данъчните служби и митницата си прехвърлят задължението да контролират износа лабораторно, те не могат или не искат да го правят и концесионерът на практика изнася по-богат концентрат, от което печели невероятно. Бездейства и министерството на икономиката, което е страна по договора.
Извършва се колониално разграбване на най-голямото златно находище в Европа. Нито в Европа, а даже и в Африка не е разрешено да се изнася златен концентрат. Дори законодателството в ЕС не допуска добив и проучвания на злато и други благородни метали от чуждестранни фирми. Тези ресурси се смятат за национални стратегически резерви. На практика в България точно това се върши. Изнасянето на наше злато вън от България, добиването му от чуждестранна компания е в разрез с международната практика и е недопустимо.

dintronix със сигурност е поне 10 пъти по начетен от теб.

dintronix със сигурност е поне 10 пъти по начетен от теб.
Че кога съм казвал, че съм по начетен от някой
Като си ме претеглил, кажи си и твойто мнение и аз да те претегля
С такива изказвания, сигурно си двайсет пъти под нивото на блекито

ПС бях забравил, че съм спорил с тебе по политически теми
и ти си от кухите тикви, дето като изсъхнат и стават за дайре
Че за кво ти е да си начетен като имаш такъв идол като ББуда
На будалите не им трябват книжки, а портрети на Вожда

Последно редактирано:

Ех, от мерене на чурки сме на това дередже. Ние ги мерим, лафим, спорим, а ония ни ебават майката.

Не спират да ни крадат и да ни го слагат - с малки и големи, всякакви.

Гледам и аз, нещо протестите отшумяват и не мога да повярвам. Тоя такива хора сложи на ръководни позиции, а ние го оставяме. Обяснението за мен е, че сега излязоха млади, културни и възпитани хора, които не искат кръв и сополи. Ама зимата, в студа, с яките сметки за ток и само хляб на масата, хората ще озвереят. Какви ли ще са тогава протестите?!?!

И ще може ли тогава да се организират? Я са ни забранили фейса, я форуми, знае ли човек. Тия не трябва да оставят на власт, че съвсем от нищо не им пука. Но... ще си берем плодовете от манталитета на народа :(.

И как прецени, че протестите отшумяват?
Днес бяха между 10 и 15 000!
Това, че за медиите отшумяват е друг въпрос.

Доколко видях, в другите градове хората са били значително по-малко.

На медиите не им вярвам много. Поне класическите.

Дано не отшумяват, а се засилят. Че сега и нов заем ще искат да ни натресат. От който не се знае, колко ще дръпнат за себе си. А хората да връщат.

И да има и да няма протести, вече се превърна в национален спорт малко. Не ги омъловажавам, но сякаш вече е някакси "елате да се съберем, да протестираме". Шест дена протести и никой не отиде да говори с техен представител. Нещо не ми изглежда вече сериозно. И днес са били над 10к. Едните водят децата си у мола, други в парка, трети на протест. :)

На Блеки му е яко промит мозъка, ама така ги учат. Сега ще ми вади статистики, ще разтяга локуми, за да докаже че някакви хора идват да инвестират тук и няма да вземат печалба едва ли не. Чуждата инвестиция винаги е кражба и икономическо заробване. Прави се с цел възможно най-голяма печалба, а не защото си симпатичен на някой. Блеки, имахме страшно развита минна индустрия, купища геолози останаха без работа и не могат да се реализират, защото всичките ни богатства са в чужди ръце. Склонен съм да вярвам на геолог, който ти обяснява за рудния концентрат и какво може/какво не може да се скрие и как печели фирмата, а ти ми вади финансови отчети, че била на загуба. Нима очакваш да ти кажат "Да бре, тъпаци, крадем ви". Щом чужда фирма може да печели, няма какво да ти го обснявам. Това е стратегически отрасъл, който трябва да е в държавни ръце. Същото се отнася и за всякакви други рудни н нерудни ПИ, от които се правят милиони на наш гръб. На Дънди не им пука за нищо, нито за екологията, нито за българското общество, разбира се че за тях е най-добре да вложат малко и да изкарат много. Няма такъв филм да се работи на загуба.

:lol:

[video=youtube;KNRBKRsnZfM]http://www.youtube.com/watch?v=KNRBKRsnZfM&feature=youtu.be[/video]

Яко са захапали. Вие сте луди, ако мислете, че ще пуснат кокала толкова рано. Има месце по него все пак. Като го огложгат, може и да се замислят да предадат щафетата на някой с големи орехчета. Но не сега. За това, най-доброто, което протестиращите могат да направят сега е да стигнат до преговори и да си извоюват част от нещата, които искат. Иначе, ако ще се събират да пият бира, ебаси и идеята ги води. Че и децата си взимат. Десет хиляди и какво от това? Да има някой по-различна слетка от вчера? Не мисля. Шест дена и никой нищо не спечели. Нищо лично хората, но вече не знам и за какво ходят да се бутат след работа. Така де, някои и това работят, като чета колко се плаща на протестиращ. :)

Ти си ясен, даже няма да се пъна да ти обяснявам, ибрикчиите на местан/доган са много, тепърва ще излизат наяве!

На Блеки му е яко промит мозъка, ама така ги учат. Сега ще ми вади статистики, ще разтяга локуми, за да докаже че някакви хора идват да инвестират тук и няма да вземат печалба едва ли не. Чуждата инвестиция винаги е кражба и икономическо заробване. Прави се с цел възможно най-голяма печалба, а не защото си симпатичен на някой. Блеки, имахме страшно развита минна индустрия, купища геолози останаха без работа и не могат да се реализират, защото всичките ни богатства са в чужди ръце. Склонен съм да вярвам на геолог, който ти обяснява за рудния концентрат и какво може/какво не може да се скрие и как печели фирмата, а ти ми вади финансови отчети, че била на загуба. Нима очакваш да ти кажат "Да бре, тъпаци, крадем ви". Щом чужда фирма може да печели, няма какво да ти го обснявам. Това е стратегически отрасъл, който трябва да е в държавни ръце. Същото се отнася и за всякакви други рудни н нерудни ПИ, от които се правят милиони на наш гръб. На Дънди не им пука за нищо, нито за екологията, нито за българското общество, разбира се че за тях е най-добре да вложат малко и да изкарат много. Няма такъв филм да се работи на загуба.

Редрум не бих те обиждал, честно доста си позволяваш. Колега аз не съм казал никъде, че са на ЗАГУБА!!!!!! на близо 160 милиона печалба са преди данъци, лихви, амортизация и обезценка. Моля те ако обичаш гледай какво пиша.

Това, което съм писал печалба е в десетки пъти по-малка от милиардите на Волен!!!

И пак ако беше гледал, това че някой изнася и не знаеш какво има то и ако е държавна собственост пак същото - това нали е под опека на някой от държава.

Не четеш какво ти пиша, не съм ти вадил загуба, после искаш конструктивен разговори - дръж се малко :) А и по официални данни на МИЕТ са под 2 милиона тона. Да знам какво има ценно в златната руда - но над 95% от приходите идват от злато - затова по рано те питах, но ти реши да не отговаряш.

Как искаш да имам теза, ако не разполгам с факти и то обективни иначе всичко иде от агенция ЕЖК - е братле не искам ставам като Алана!!!
Да знам че много е западни частни ръце, но има и в БГ частни ръце разработване на залежите ни.

Моля те следващият път или чети внимателно и не давай някви епитети или просто да знам, че не е добре си говоря с теб, водим констуктивен разговор нали?!

P.S. Нека са държавни стига да са конкурентни и да не се източват - нямам проблем. Нека да има и дръжавни, но как ще се контролира контрола и ще имам уверението, че в една от най-корумпираните страни в ЕС, парите и активите ще бъдат по най-добрият начин упраялвани. Някой дръжавни компнии по света в златодобива яко се субсидират - е ако това се случи не МЕРСИ!

Последно редактирано:

Горе