Спомени от следосвобожденска/царска България

Нека на другата везна продължим да слагаме факти:

Семов го спомена 200 пъти, стига се хваща като давник за сламка... ДА ФАКТИ СА, НО НЕ СА УРГУМЕНТИ за просперитета, който пропагандираш точно като платен царски активист.. ;)
И за Семов знам поне 20г по-рано от теб... Ами какво да ти кажа, на човека МУ Е ПИСНАЛО ДА ГЛЕДА МИЗЕРИЯТА, не е само той, но това нито решава проблема, още повече пък да аргументира за просперитет в периода (всъщност най-скапания и беден период в историята на България въобще) Защото като минимум за просперитет, може да се говори само тогава и единствено тогава, когато обществото е щасливо живее добре. И всичките ти ГЛУПОСТИ сарказми "да вземем от богатите, за да са добре бедните" са производни на първично невежество, непукизъм и вманиачено пристрастяване...

Ето още малко нещо за теб, АРГУМЕНТИ брат АГРУМЕНТИ:

На 25 януари 1939 г. в Народното събрание на царство България, министърът на земеделието Иван Багрянов заявява:

"Имах случай да го кажа и друг път: ние сме земеделска страна БЕЗ ЗЕМЕДЕЛИЕ…Ние нямаме излишъци от зърнени храни. Ние изнасяме не излишъци, а само туй, което крадем от устата на нашия народ и неговия нещастен добитък" (Общи ръкопляскания). Ръкопляскат му същите депутати, които по-късно бяха осъдени от Народния съд и които съставляваха така наречения елит на царска България"

А ето как описва в изказване пред Народното събрание на 12 март 1940 г., жизненото равнище на народа в България през 1939 г, един от тези депутати, подкрепящи режима, Серафим Георгиев:

"Мога да ви прочета данни…,че 19,5 % от селските семейства живеят в тухлени, а 61 % в кирпичени къщи;

селското жилище се състои обикновено от две стаи, в които живеят средно шест души; в тия стаи се и готви.

Нямат кладенци 57 % от домакинствата;

нямат клозети 17,4 % от тях.

Нямат кревати 20 % от домакинствата, а останалите 80 % от тях имат средно по два кревата за шест души.

Нямат маса 28,5 % от домакинствата, а 36 % нямат стол.

Нямат печка 28 % от домакинствата.

Нямат юрган 36 % от тях.

Нямат дюшеци 46,5 %, а 34 % нямат никаква постеля.

Домашните съдове и прибори са със съмнителна чистота и се държат на открито понеже 53 % от домакинствата нямат нито един шкаф.

Измиването на тялото през зимата е непознато. Долните дрехи обикновено са така замърсени, че са хванали кожа от кир. Ето това са покъртителните условия за закъснелоста на българския живот
”.

б.р Важно е отново да се подчертае, че това са оценки, направени от министър и народен представител, свързани с властта, които по-късно са осъдени от Народния съд, и тези оценки са произнесени от трибуната на Народното събрание, като са толкова очевидни, че не само никой не прави опит да ги оспори, а са посрещнати с общи ръкопляскания.

Източник

Брат, вземи си изкарай главата от пясъка, най-накрая. Ставаш, не само смешен, рискуваш наистина да те короноват - маниак, едва ли ще ти е от някаква полза.
И запомни (че ми писна с теб), че тук не оспорваме нито принос на определени личности, нито виним конкретно царя (че и без това той почти не е управлявал) А ДИСКУТИРАМЕ ЕЛИ ДЕЙСТВИТЕЛНО ЦАРСКИЯТ ПЕРИОД просперитетен и въобще както го короноваш и лансираш - пример за добро стопанисване, икономика и време за което да бленуваме... даже трее се телепортираме още тази вечер, за да го изживеем 😆

Последно редактирано:
Ето още малко нещо за теб, АРГУМЕНТИ брат АГРУМЕНТИ:
Интересни данни е дал въпросния депутат, само че това не е национална статистика, а събирателни данни от някаква анкета на някаква агрономка, която не е ясно как ги е получила и каква част от населението е обхванала. Такива данни в национален мащаб няма как да има тогава, защото при преброяванията това не се е включвало в статистиката(юргани, клозети, печки, маси и тн.).

Далеч съм от мисълта, че в селата са живеели безгрижно и безпроблемно, напротив. Никога не съм твърдял, че тоя период е бил само просперитет и благоденствие, имало е много трудни времена, както и много добри. Дразни ме факта, че се заклеймява с лека ръка, че било страшна мизерия и нищо хубаво не се е случило, напротив както показах има много положителни неща и като цяло страната макар и бавно се е развивала.

За да бъдем обективни нека пуснем и как продължава изказването на Серафимов:

1693841926737.png

Ето и какво показва индекса за жизнения стандарт през тези години. Били сме пред всичките ни съседи и на едно равнище с Гърция:

1693842387268.png

То оставаше и да е част от националната статистика... Истината е, че в момента също се прикрива адски много информация. Няма да ти казвам колко матриал е изтрит от тубата, не само там - навсякъде.

На 7 септември 1940 г. Южна Добруджа е върната на България след подписването на Крайовската спогодба. Това се счита за един от върховете на българската дипломация и в частност на действията на цар Борис III.

В условията на бушуващата Втора световна война, България успява по мирен път да си върне изконна територия, без да се пролее нито капка кръв.

1694087173347.png1694087196971.png

Не бе, няма скрито - покрито, ВЪОБЩЕ. Няма вещици, няма гонение, нищо никъде не се трие и яко СВОБОДАТА на словото тържествува... Само дето не видях и нито дума в целия форум за 9-ти септември, даже и от най-явните фенове ;)
Нещо се обърнаха нещата. Сега ако говориш за СОЦ-а и те клеймират по бързата процедура!
Никой не смее да гъкне 😆

Истински случай: Едно доки ме отсвири тотале (навъпреки очеизвадният и тормозещ ме проблем) само защото усети, че ме боли шмайзера за цялата глимация.. Добър специалист, но 1/3 от времето само против соца говореше, явно наистина му беше нещо много мъка... А мен ме болеше моят си проблем..... Та, след като усети безразличието ми, просто ме шашкартира. ЯКО РИАЛ ТРУ, нищо не преувеличавам!

Кво праиме с демокрацията???

Не че наистина ми е мъчно нещо много ахаха ама все пак къде? Аз нищо не виждам, май управата бая се е спициализирала в скрипт-кашетата 😆
Иначе, на мен си ми харесваше - СПОКОЙСТВИЕТО, ЧИСТОТАТА, ДРЕБНИТЕ РАДОСТИ, е имаше и други неща дето осъзнах по-късно като + не точно тогава - Че ни водеха насила за лекар и зъболекар, натиск за образование и подобни дет не са ми били тогава баш в приоритета 😁

ПС. това за докито е чистата истина 😉

Само дето не видях и нито дума в целия форум за 9-ти септември, даже и от най-явните фенове ;)

За теб специално:

1694285302489.png

В интерес на ИСТИНАТА, ОФ тогава у софето са били офишъли само 400 и найсе члена... Е как аджеба 400 шматки ще превземат властта, след като СЕПТЕМВРИЙСКОТО е потушено за нула време точно от ГРАДСКАТА гвардия, която е била в хиляди... ;)
Еми начи просто всички са били каше и са го искали точно това, което е трябвало да стане, айде да не се лъжеме :)

Само дето не видях и нито дума в целия форум за 9-ти септември, даже и от най-явните фенове ;)

56ea110995d7ef20fc93e005fffe0a8f.png

7a7a201ab51b0a66fc69363f9e936b6d.png

Неска тежко празнуване у наше село 🥳🤩

ПП: роднина има рожден ден... демек да не се тригърне излишно некой :D

Последно редактирано:
Поздрав преди да е станало полунощ и съответно 10-ти:

ПП: става дума за събития по "царско време", тъй че си е съвсем релевантно на темата! :D

Всякакви противопоставяния, според мен, са абсолютно РЕЛЕВАНТНИ, няма нужда да се поясняваме! С постовете си тук, всички по един или друг начин проявяваме загриженост за времената, миналите, настоящи или бъдещи, събития, КОИТО НИ КАСАЯТ ПРЯКО. Така че, никой да не си мисли, че се спами, мОлЯвИтЕ се :)

Блинки нема да мине с големия парцал, УБЕДЕН съм, че е прекалено добре запознат със ситуацията 😆

Иначе, имам двата сезона на УЖ оригинални дискове, да ги пусна ли в замунда, ако някой - нещо? 🤣

758D0D79-C9E6-4DFD-887A-EB80E6B8D9D1.jpegС малко закъснение, от вчера в София улица Гурко

В интерес на ИСТИНАТА, ОФ тогава у софето са били офишъли само 400 и найсе члена... Е как аджеба 400 шматки ще превземат властта, след като СЕПТЕМВРИЙСКОТО е потушено за нула време точно от ГРАДСКАТА гвардия, която е била в хиляди... ;)
Еми начи просто всички са били каше и са го искали точно това, което е трябвало да стане, айде да не се лъжеме :)
Ми не, това е доказателство че властта я взимат с помощта на чужда армия.

Горе