Спомени от следосвобожденска/царска България

След скандал при среща с Фердинанд през 1915 година, където категорично осъжда плана на Фердинанд България да се включи в Първата световна война на страната на Централните сили, Стамболийски е отстранен от парламента и осъден на доживотен затвор.
Дай да видим, какво точно е казал, недей копира от уикито.
 
Дай да видим, какво точно е казал, недей копира от уикито.
Поне да го беше прочел. Каквото и да е казал отнесъл е кауша щото е неудобен в дадения момент. После набързо ръка го вадят да замазва положението.
 
Хахаха, нищо не моем каем след тоз факт, поне стана ясно, че тоо преврат е поредната ти фантазия. Как са я обявили таа война, като се събират да държат реч ли и да агитират за изборите?
To по принцип не казваш нищо, въртиш локуми от една статия за дебили.

Иначе ето още малко инфо от моята фантазия:

1720821689870.png
Интересното в случая е, че Стамбата бил нинЖа писател... и подбуждал видиш ли кой... народът... дето един във форума твърди, че му немал доверието..

Тъй.. до момента нищо ново... искали събор.. а лошия Стамба щел да ги бие... ма да видим по-натам...

Как ще се състои тази борба... думи на Теодор Теодоров:

1720822078585.png

Тео щял да сваля правителството с фашизъм, Буров щял да минава през трупове само и само да се закачи пак на цоцането, а Миланов ясно заявявта, че щели да го свалят в Търново.. фантазии, ко да прайш. Иначе ко викаш... те отишли на предизборна кампания да раздаат кибабчета, а онее селянии ги запукали със сопите... тц..тц.. лоши земеделци.

Е, фашизма верно успя.... епизод 2 на сериала "Издънките на царистчетата" - Борисчо среща Адолфчо, Бранник и т.н.

Та, участниците в тоя опит за преврат са задържани, като конституцията дава такова право, дори и да са бивши министри и текущи депутати. После референдум за съд и т.н... все фантазии

А ти някой факт, че с тоя локум...

Както казах и преди, много е лесно да се съдят решенията от дистанцията на времето, когато е трябвало да се взимат не е било толкова лесно. Стамбата е лежал щот е заплашил Монарха, естествено в твойта избирателна обективност, е щото бил Нострадамос.
Както казах и преди.. аз не съдя, просто се вижда кой е имал повече акъл..... Стамбата е имал топки и му казва, че заради тия решения ще му падне главата... е, моята изберателна обективност се оказа права.. човека излезе Нострадамус.. главата не падна, ама му наритаха кокалчетата да си ходи. Та, въпроса не е дали е лесно или трудно да се съди.. а просто отразяваме историческите факти, които (не)умишлено се пропускат в историческите статии за дебили.

И тва му дава право да съди без съд и да арестува без причина?
Правото му да го прави го споменах по-горе.

Пропускаш го, когато филосовстваш колко много подкрепа имал на следващите избори. Не са се върнали щот масово населението е селско, а то гласува за БЗНС и Социалистите, като направиш вота задължителен дефакто вече си спечелил изборите.
Т.е. в твоята фантазия задължително гласуване означава задължително гласуване за БЗНС ли? Дефакто фантазираш. Последно имал ли е подкрепата на населението, което масово се оказва селксо или не? (в един стар спор.. за болия и гол селянин имаше други възгледи, ма щом е за натъкмяването.. селско да е)


Е явно те мъчи, щом го повтаряш. Хронология на събитията ли очакваш да ти дам, дали го коментирахме вече.
Не хронология.. елементарно въпросче... що го вадят тоя заплашител на царската глава?
 
Последно редактирано:
Дай да видим, какво точно е казал, недей копира от уикито.
Из сборника "Избрани произведения" на Александър Стамболийски
издателство на БЗНС, 1979 г.

Из първата ми среща с царя
Речта ми пред него на 4 септември 1915 г.


Ваше величество,
Въпреки изричното решение на земледелския ни конгрес, аз, в съгласие с моите другари от земледелската парламентарна група, се реших да поискам заедно с всички г-да, представители на опозиционните групи среща с Вас.
Само дълбоко заседналата в моята душа грижа към силно застрашените в тоя момент отечествени интереси ме заставиха да сторя това. И аз ида при Вас не да търся власт, а да изразя, доколкото силите ми позволяват, мнението на грамадната част от земледелския народ в България върху животрептущите въпроси, които създават чрезмерни грижи на всинца ни.
Преди обаче да пристъпя към същността на актуалните въпроси, считам за нужно да ви заявя, че аз напълно съм еманципиран от сражаващите се едно с друго днес на политико-обществeното поле познати Вам чувства сред българския народ, наречени "русофилско" и "немцофилско". У мен винаги е царувало само едно чувство, едно разбиране спрямо парливия и жизнения въпрос за отечеството, то е: да бъде България цялостна и невредима запазена в тази чудовищна по своите размери световна буря и, ако е възможно, с минимум жертви да придобием максимум печалби пред олтаря на националните идеали.
Ваше величество.
Аз нe си служа с измислици, а с факти. Аз живея всред тази народ и зная неговата болна душа, зная неговото мрачно настроение.
Моята задача винаги е била да възродя борческия национален дух на народа, ала едно нещо се запечати и остана и до днес непокътнато в неговата душа по съдбоносния голям въпрос, който ни занимава:
1. Чувството му към Русия не е изчезнало. Това е скръбно, но е факт. Скръбно е, защото спъва свободния размах на българския държавник.
2. Ужасното му впечатление от преживения погром също не е изчезнало.
3. Вярата в управниците му е убита.
4. Страхът от войната, а особено от една непопулярна война, и то война на няколко фронта, е страшен кошмар в неговото съзнание и постоянно го души.
5. И най-важното, вярата му във Вас, Ваше величество, е окончателно разколебана и убита. В неговите очи, в очите на народа, след погрома от 16 юни 1913 г. Вие сте развенчани от реномето на тънък дипломат.
Може ли при наличността на всичко това да се предприеме най-непопулярната военна акция? И то от кого? От Вашето днешно правителство, което няма по въпроса подкрепата дори на своите бюра в селата? Не, решително не!
И когато така схващам положението, аз се осмелявам да отправя към Вас следните пълни с искреност слова:
Отклонете Вашето правителство от предначертания му опасен и главоломен път;
Запазете неутралитета, дорде напълно се проясни положението на световната буря;
Употребете всичките си старания да се сближите с народа и да направите Вашите и тия на правителството Ви намерения що-годе сносни за народното дело;
Издигнете Вашия поглед над бурята и впечатленията от нея, що всички ни окръжава, и не забравяйте, че тя е едно временно явление, което вихрушно ще отлети и в дъното на всичко ще си останат пак човешките и легалните международни отношения на народите по целия свят и в особеност на тия от Балканския полуостров!
Ваше величество,
Преди да свърша, считам за необходимо да Ви припомня една само страница от близкото минало, която да вземете в съображение във Вашите действия и намерения.
През 1913 г., тъкмо след демобилизацията на войските, ние започнахме да получаваме писма, пред нас ce явяваха делегации от всички кътове на България, чрез които озлобеният и озлочестеният български народ искаше от нас да застанем начело на борбата, за да издирваме и наказваме бързо и решително виновниците за погрома, между които първо място заемате Вие. Наистина, тези господа, които са сега около Вас, се стараят всецяло да се изплъзнат от отговорност, но ние никогаж не сме ги отделяли от Вас, Е добре, тогаз ние, понеже вярвахме, че погромът не е едно злонамерено от Вас и Вашите министри дело и понеже се страхувахме за съдбините на България от румънското нашествие, решително се обявихме против това жестоко народно намерение и успяхме да го отклоним.
Помнете, обаче, че ако утре извършите същото престъпно деяние, ние, хората на Земледелския съюз, не само че няма да възпрем народното негодувание против Вас, а сами ще станем негови изразители, като Ви поднесем тежката, но справедлива негова присъда.
Накрай, позволете ми да Ви прочета и предам в резюме всичко онова, което чухте от речта ми (чете):
Ваше величество,
Когато за първи път се явява пред Вас представител на земледелска България, той е длъжен да Ви каже високо и смело истината, особено в един такъв съдбоносен момент, в който България преживява най-тежките си дни. Тая истина е:
Всяка акция, която ще предприемате Вие с днешното правителство, предварително е осъдена пред съвестта на българския народ, защото той е изгубил вяра лично във Вас и Ви е развенчал в своята душа с реномето на тънък дипломат след катастрофата на 16 юни 1913 г., защото той е изгубил и вяра поотделно във всички партии, които са управлявали България и защото раните и ужасите от Балканската война още са пресни и са като кошмар връз народното съзнание.
Ето защо ние предупреждаваме:
1. Отклонете Вашето правителство от всяка авантюра.
2. Запазете неутралитета.
3. Не предприемайте нищо сериозно без свикване на парламента и без общонароден кабинет, който да преоцени всичко и, представлявайки всички течения в обществото, да успокои страната и да възроди оная вяра в народа, без която един народ не може да твори своята съдба, а може преждевременно да обърне собствената си земя на касапница и гробница.
4. Не забравяйте, че е раздвоена народната душа и днешното правителство е най-малко в състояние да я сплоти и я направи способна за подвизи и съдбоносни дела. Тая раздвоена душа може да обърне страната по-скоро в арена на метежи и бунтове.
Благодаря Ви, че имахте търпение да ме изслушате.
 
Как ще се състои тази борба... думи на Теодор Теодоров:
Викаш, кога каманиста говори за изборите ни моем да са доверим на димите му ма ся щом отговаря на фантазията ти е 100% така.

Как си го фантазираш тоа преврат, събират тълпа в Търново и тръгват за София да свалят властта? Ако всичко това беше вярно, защо се прави цирка с "Цвеклопроизводителите", а директно не са арестувани? Защо изобщо е позволен тоя митинг, ако е ясно, че се готви преврат? Сигурно защото няма доказателства за никакъв преврат, а целта е да се смаже опозицията.

Тия въпроси са се задавали още тогава:

1721027982166.png


Както казах и преди.. аз не съдя, просто се вижда кой е имал повече акъл..... Стамбата е имал топки и му казва, че заради тия решения ще му падне главата... е, моята изберателна обективност се оказа права.. човека излезе Нострадамус.. главата не падна, ама му наритаха кокалчетата да си ходи. Та, въпроса не е дали е лесно или трудно да се съди.. а просто отразяваме историческите факти, които (не)умишлено се пропускат в историческите статии за дебили.
Едните са били ЗА войната, мислейки че това ще доведе да обединение на българия, други са били против, защото може да загубим. Естествено е че някоя от двете страни ще излезе "нострадамос" и ще се случи това, което казва. Станало е това което Стамбата е твърдял, това не значи, че някой е престъпник или трябва да се съди. Нито са влезнали в тая война с лоши намереня за България, нито за лични облаги, че да подлежат на съд.


Т.е. в твоята фантазия задължително гласуване означава задължително гласуване за БЗНС ли?
За БЗНС гласуват масово селяните, а най-голямата част от населението на страната е селско 2 +2 = 4.
 
За БЗНС гласуват масово селяните, а най-голямата част от населението на страната е селско 2 +2 = 4.
Опа, чакай сега. Нали беше връх в индустриализацията и технологиите по царско време? От къде излезнаха тия селяне сега?
 
Викаш, кога каманиста говори за изборите ни моем да са доверим на димите му ма ся щом отговаря на фантазията ти е 100% така.
Кой каманист, кво е казал за изборите, че не мое му се довериш и на кои думи мое му се довериш? Дай малко насоки, че се изгубих в фентази уърда ти.

Как си го фантазираш тоа преврат, събират тълпа в Търново и тръгват за София да свалят властта? Ако всичко това беше вярно, защо се прави цирка с "Цвеклопроизводителите", а директно не са арестувани? Защо изобщо е позволен тоя митинг, ако е ясно, че се готви преврат? Сигурно защото няма доказателства за никакъв преврат, а целта е да се смаже опозицията.
Фантазиите оставям на теб. Това "събрание" е трябвало за дапочне в Търново, да мине през Пловдив и да приключи в София. Ма ти тия факти сигурно ги знаеш.

На върпоса що е позволен е отговорено още тогава: Защото щяхте да обвините правителството.

Странен отговор за правителствно дето репресира.. да го е шубе, че щели да го обвинят в забрана на некво раздаване на кибабчета.. забрана, която според твоите фантазии е била нещо нормално за лошия Стамба.

Ма ето още един факт:
1721059382789.png
Едните са били ЗА войната, мислейки че това ще доведе да обединение на българия, други са били против, защото може да загубим. Естествено е че някоя от двете страни ще излезе "нострадамос" и ще се случи това, което казва. Станало е това което Стамбата е твърдял, това не значи, че някой е престъпник или трябва да се съди. Нито са влезнали в тая война с лоши намереня за България, нито за лични облаги, че да подлежат на съд.
Едните са били ЗА войната за да има цоцане, а и кредит договроката на поставя в това положение.. (темата за кредита я оставям за по натам, че съвсем ще омотаеш локума) Другите са против, защото виждат, че народа несмогва и без война... Тва удебеленото даже не знам как да го коментирам....

За БЗНС гласуват масово селяните, а най-голямата част от населението на страната е селско 2 +2 = 4.
Верно ли? Сега върнах малко назад и почетох за спора за "българина" и "селянина" бая са посмях на нагласянките ти... :D

Поне вече приключихме с въпроса за доверието на народа към Стамбата, както каза 2+2=4. Остана още малко да приключим и с преврата и минаваме на кредита.
 
Кой каманист, кво е казал за изборите, че не мое му се довериш и на кои думи мое му се довериш? Дай малко насоки, че се изгубих в фентази уърда ти.
Хаха, заеби.
На върпоса що е позволен е отговорено още тогава: Защото щяхте да обвините правителството.
Позволили са го за да го спрат, голяма логика, това се прави точно щото нямаш нищо за което да го спреш, затова организираш цирка с "цвеклопроизводителите", че да вкараш фантазията с "народа са надигна срещу фашистите".
Странен отговор за правителствно дето репресира.. да го е шубе, че щели да го обвинят в забрана на некво раздаване на кибабчета.. забрана, която според твоите фантазии е била нещо нормално за лошия Стамба.
Шубе го е да го спре но да организира побой и арести, не го е.... просто е треело се разиграе карата с "народа". Ако имаш законови остнования и доказателства, нема от кво да те е шубе.

Тва новото "доказателство" само като видиш по какъв начин е написано е ясно колко е истина.
Едните са били ЗА войната за да има цоцане, а и кредит договроката на поставя в това положение..
Това съда ли го е отсъдил или такова ти е тълкуването?
Поне вече приключихме с въпроса за доверието на народа към Стамбата, както каза 2+2=4. Остана още малко да приключим и с преврата и минаваме на кредита.
То се вижда колко е без задължителен вот, отдавна е приключен спора, да.

пп. По фантазията за "страхливото праивтелство".


1721104978036.png
1721105024931.png

"Агрументирания" отговор и картата с "народа" в действие:

1721105137749.png


И продължава, за "законните" методи на правителството:

1721105433919.png
 
Последно редактирано:
Хаха, заеби.
Не мое, кажи си.. кой е тоя каманяга.

Позволили са го за да го спрат, голяма логика, това се прави точно щото нямаш нищо за което да го спреш, затова организираш цирка с "цвеклопроизводителите", че да вкараш фантазията с "народа са надигна срещу фашистите".
Ти си този с фантазиите, това казват това правят. Що им е да праят цирк, като властта е в тях и правели репресии.. не давали митинги и събития на опозицията.. с кво е било по различно тоя път? Едва ли ще са сетиш. Тия дето ги арестуват си чакат ред още 1919.. и те си знаят.

Шубе го е да го спре но да организира побой и арести, не го е.... просто е треело се разиграе карата с "народа". Ако имаш законови остнования и доказателства, нема от кво да те е шубе.
"Народа" го куотват само царските шемети.. за тях народът са шайки..

Тва новото "доказателство" само като видиш по какъв начин е написано е ясно колко е истина.
Еми както си го фантазираш... Има ли го? Има го. В дебилската историческа статия.. не.
Първо искаше инфо, сега не ти допада.. обяснителен режим активейтед.
Това съда ли го е отсъдил или такова ти е тълкуването?
Ех тоз съд уе.. такава е реалността. Те затва каманягите действат така решително с народния съд след втората издънка на царистите..

То се вижда колко е без задължителен вот, отдавна е приключен спора, да.
Вижда се, пак победа, с по-нисък процент но при по ниска активност.

пп. По фантазията за "страхливото праивтелство".


Виж файлът 33228
Виж файлът 33229

"Агрументирания" отговор и картата с "народа" в действие:

Виж файлът 33230


И продължава, за "законните" методи на правителството:

Виж файлът 33231

Нищо ново не казваш.. битите реват, няма нищо по-нормално. Даже комунягите ги ебават, че колелото се завъртяло.. и че сега те били наред.. имайки предвит транспортната стачка преди туй. Бити и стригани от "народа", шайките или там както им е удбоно на царските шемети. Тва го знаем. Изясняваме що са е стигнало до там и защо другата версия липсва от историческите статии за дебили.

Друга случайност точно в този момент е включването на някой запасни офицери в тия планове, което е малко изненадващо за земеделците. Естествено опозицията оревава орталъка, че такъв филм няма. Но както знаем от историята те също са част от преврата, който се случва по-късно...

Много случайности... а статите за дебили мълчат..
 
Ти си този с фантазиите, това казват това правят. Що им е да праят цирк, като властта е в тях и правели репресии.. не давали митинги и събития на опозицията.. с кво е било по различно тоя път? Едва ли ще са сетиш. Тия дето ги арестуват си чакат ред още 1919.. и те си знаят.
Що им е да правят цирк, като имат доказателства и основания, че се готви преврат? Може би щото нямат. И щото да могат да се оправдават после с "народа".


"Народа" го куотват само царските шемети.. за тях народът са шайки..
И ти си хапнал картата с "народа", то това е идеята де.


Еми както си го фантазираш... Има ли го? Има го. В дебилската историческа статия.. не.
Първо искаше инфо, сега не ти допада.. обяснителен режим активейтед.
Първо, къде го има не е ясно, второ ако е от стенограма, отговора също не е ясен. Явно за теб твърденията на едната страна са истината, така си го тълкуваш ам колко е така, не е ясно. Исках доказателства, а не "инфо".

Ех тоз съд уе.. такава е реалността.
Хахаха, ша ги съдим без съд "престъпниците"... ясно ясно. Закво ни е тоз съд изобщо, само бърка работата.


Вижда се, пак победа, с по-нисък процент но при по ниска активност.
Победа ама не достатъчна, та за тва и идеята със задължението...


Нищо ново не казваш.. битите реват, няма нищо по-нормално.
Отново синдрома, кога "ората чиято теза защитавам" говорят е истина, кога говорят другите е "реват", "ясни са" и др. заучени фрази. Потъпкването на конституцията и законите не е проблем, съд не е нужен. Как да е нужно, виждаме как се защитават в пленарна зала с "Идиот такъв", "Вземете му думата" и "народа"... все топ аргументи.

То за тва се и стига до преврата, щото някой раздава правосъдие без съд и прилага свои "закони", противоречащи на конституцията. Квото почукало, такова се обадило.
 
Що им е да правят цирк, като имат доказателства и основания, че се готви преврат? Може би щото нямат. И щото да могат да се оправдават после с "народа".
Що слагаш "народа" в кавички? Иначе, да, това е въпросът, който запали интересът ми по темата. Що му е нужно на Стамбето да са прай на нинжа писател и да подкукоросва народът (Без кавички) да иде да излее народната си любов към блока. Все пак един от форума твърди, че това правителство действа с репресии и не е избрано по съответния ред, абе никой не ги иска... Що ли просто не пратиха оранжевите да им фърлят един бой и да приключи? Моят е ясен.. готвен преврат, ама го приключват в зародиш с народната любов Твоя какъв е?

И ти си хапнал картата с "народа", то това е идеята де.
Ами народа де, тва е твърдение и на опозицията, по-горе съм дал цитата.

Първо, къде го има не е ясно, второ ако е от стенограма, отговора също не е ясен. Явно за теб твърденията на едната страна са истината, така си го тълкуваш ам колко е така, не е ясно. Исках доказателства, а не "инфо".
Искаше повече инфо, а не доказателства. Стига си ги насосва. Що не искаш доказателства, как БЗНС са замесени в убийството на ония от статията, ами го приемаш за истина? Така ти е удобно..

Мене ме интересуват мненията и на двете страни, а когато една статия е писана на база само едните... тя е исторически некоретна. В случая има доста пропуснати неща, дали на теб ти се струват верни или не.. не е от значение. Знаем че капаците не ти позволяват да погледнеш настрани.

Хахаха, ша ги съдим без съд "престъпниците"... ясно ясно. Закво ни е тоз съд изобщо, само бърка работата.
Съд имаше след 44та, там сигурно всичко ти е наред?
Победа ама не достатъчна, та за тва и идеята със задължението...
Пак врътнахме плочата, да бяха гласували за царисчетата... както и да го сучиш локума.. пак стигаме до подкрепата на народа за Стамбето.

Отново синдрома, кога "ората чиято теза защитавам" говорят е истина, кога говорят другите е "реват", "ясни са" и др. заучени фрази. Потъпкването на конституцията и законите не е проблем, съд не е нужен. Как да е нужно, виждаме как се защитават в пленарна зала с "Идиот такъв", "Вземете му думата" и "народа"... все топ аргументи.
Тези възгласи са провокирани от наричането на народа "шайки".

Аз не казвам, че лъжат, че са бити. Бити са, даже малко. Т.е. не знам каква ти е фантазоята тука.

То за тва се и стига до преврата, щото някой раздава правосъдие без съд и прилага свои "закони", противоречащи на конституцията. Квото почукало, такова се обадило.
Това раздаване се случва в конкретния период, в който както разбрахме са се случили доста неразказани в сатията за дебили неща.

Все още не си дал некое доказателство или факт за репресиите на Стамбата върху царистите преди този период..
 
Що слагаш "народа" в кавички? Иначе, да, това е въпросът, който запали интересът ми по темата. Що му е нужно на Стамбето да са прай на нинжа писател и да подкукоросва народът (Без кавички) да иде да излее народната си любов към блока. Все пак един от форума твърди, че това правителство действа с репресии и не е избрано по съответния ред, абе никой не ги иска... Що ли просто не пратиха оранжевите да им фърлят един бой и да приключи? Моят е ясен.. готвен преврат, ама го приключват в зародиш с народната любов Твоя какъв е?
Щото тва не е народа, а "народа" удобно исползван за оправдание на насилието. "Народа" спонтанно по нощите се организирал и се саморазправял с блокарите, тва требе си много наивен да го повярваш. Въпроса е, що не пратиха жандармерията и армията за да потуши преврата, щото ако пратят тях трябва да имат доказателства, а друго си е "народа" да го направи, тогава не са ти нужни, тогава може да се пуска плочата за "справедливия гняв", "забавеното разправяне" и тн. гупости за наивници.

Както виждаме след това, ако искат да направят преврат, го правят. Не се събират тълпи преди това и глупости на търкалета.

1721129054719.png


Искаше повече инфо, а не доказателства. Стига си ги насосва.
Тва твоя фантазия ли е или има конкретни факти, че се е готвел преврат?
Така е, отново си прав.


Съд имаше след 44та, там сигурно всичко ти е наред?
Това някак си тряя да отменя нарушенията и незаконните арести преди това ли? А в Англия що бият негрите?


Тези възгласи са провокирани от наричането на народа "шайки".

Аз не казвам, че лъжат, че са бити. Бити са, даже малко. Т.е. не знам каква ти е фантазоята тука.
Тва за "народа" го уточнихме.


Това раздаване се случва в конкретния период, в който както разбрахме са се случили доста неразказани в сатията за дебили неща.
Случили се според кой? Тия дето искат едноличната власт ли?
 
Щото тва не е народа, а "народа" удобно исползван за оправдание на насилието. "Народа" спонтанно по нощите се организирал и се саморазправял с блокарите, тва требе си много наивен да го повярваш. Въпроса е, що не пратиха жандармерията и армията за да потуши преврата, щото ако пратят тях трябва да имат доказателства, а друго си е "народа" да го направи, тогава не са ти нужни, тогава може да се пуска плочата за "справедливия гняв", "забавеното разправяне" и тн. гупости за наивници.
Кой е казал, че се организирал спонтанно? По-горе съм дал цитат, как от опозицията обясняват, че Стамбата подбуждал населението.. сеа, ако за теб и царистчетата населенеито и народ са две различни неща си ваш проблем... Нещо като спорът, че не българинът бил гол и бос, а селянина... хахаххах :D

Заявено е, че искат да свалят правителството, единия казва със фашизъм, другия дава заявки, че в Търново нямало да се иска падането, а ще сваля правителството. Е.. не можаа да го свалят, кое тука е грешно? Ако бяха пратили жандара... 100 години по-късно некой щеше да реве из форумите, че Стамбата репресирал...

Както виждаме след това, ако искат да направят преврат, го правят. Не се събират тълпи преди това и глупости на търкалета.

Виж файлът 33233
Еми..., учат се от грешките си.


Така е, отново си прав.

Е не съм ли?
Я дай малко инфо за тоя преврат в Търново, има ле?
После взе да въртиш локума с факти, доказателства, на кой вярвам и на кой не вярвам.. твои си схеми и нагласяванки.. само и само да са напаснат нещата.


Иначе ето още от опозицията:

Верно е че станалото на 17 Септември м. г. в Търново е голямо беззаконие, но също така е верно че Теодор Тодоров шеф на блока искаше генералски и министерски глави. Ние казваме че виновници за катастрофата няма, защото българския народ сам отиде на война.
Стамбата като казва на царчето, че ще му падне главата заради грешните решения отива в затвора до живот. Без процес и съд, щото нали си много ЗА съдебните решения.., а когато народа излезе да нашиба малко нагли царисчета, голям проблем. :D

Това някак си тряя да отменя нарушенията и незаконните арести преди това ли? А в Англия що бият негрите?
Както казах, арестите са обосновани с член от конституцията. Но пък да приемам ли, че нямаш проблеми с Народния съд след 44-та, щото се сещам, че и там ореваваше орталъка, ако се даде документ от тези събития.

Тва за "народа" го уточнихме.
Как го уточни?

Случили се според кой? Тия дето искат едноличната власт ли?
Според историята, както виждаш фактите, че е имало речи за сваляне на правителство и минаване през трупове липсват в статията.
 
И още един интересен момент.. веднага след преврата се почва и гонене на комунягите...

11 Юни...
Днес сутринта са били арестувани и комунистическите лидери Н. Хр. Гълъбов. Гинев, Манолов и др. Дири се да бъде арестуван и Пенчо Савов. Тези арести са предприети във връзка с опасението, че комунистите искат да окажат некаква съпрогива на новата власт. Всички комунисти са задържани. В градоначалството ни се каза, че те са проявили жаланието си да продължат връзките си с бившите управници.

Повечето от тия са избити 3 месеца по-късно. Вкл. и търсения Савов.

Когато царисчестата искат да окажат неква съпротива на властта и ги шибат с пръчки - голем рев. Кога каманягите искат да окажат съпротива на властта (вече царска) ги килват - нема проблем.
 
Кой е казал, че се организирал спонтанно? По-горе съм дал цитат, как от опозицията обясняват, че Стамбата подбуждал населението.. сеа, ако за теб и царистчетата населенеито и народ са две различни неща си ваш проблем... Нещо като спорът, че не българинът бил гол и бос, а селянина... хахаххах :D

Заявено е, че искат да свалят правителството, единия казва със фашизъм, другия дава заявки, че в Търново нямало да се иска падането, а ще сваля правителството. Е.. не можаа да го свалят, кое тука е грешно? Ако бяха пратили жандара... 100 години по-късно некой щеше да реве из форумите, че Стамбата репресирал...
Единия казал, другия дал заявки, пак пуснахме плочата... жандарите не са пратени именно заради това, щото нема за кво да се хванат, колкото и да го сучеш, това са фактите. Преди това са потушавали стачки и бунтове ама "преврат" да потушат, тц... "щото некой щял да каже репресия".

Е не съм ли?
Очевидно не.

Стамбата като казва на царчето, че ще му падне главата заради грешните решения отива в затвора до живот. Без процес и съд, щото нали си много ЗА съдебните решения.., а когато народа излезе да нашиба малко нагли царисчета, голям проблем.
Проблема е, че още вярваш, че това е "народа" а не организирани и въоражени дружбаши с любезната подкрепя на "спящия" министър, дет не разбрал ко става.

Както казах, арестите са обосновани с член от конституцията.
Не помня да си го давал тоя член, че да видим обосновано ли е или не.


И още един интересен момент.. веднага след преврата се почва и гонене на комунягите...
Не е като преди това анархисти и комунисти да не са трепели хора от въпосните партии.
 
жандарите не са пратени именно заради товa
Дай повече инфо..
Очевидно не.
Явни не разбираш и собствените си думи.
Проблема е, че още вярваш, че това е "народа" а не организирани и въоражени дружбаши с любезната подкрепя на "спящия" министър, дет не разбрал ко става.
Дай повече инфо..
Не помня да си го давал тоя член, че да видим обосновано ли е или не.
Като човек дето си толкова навътре в темата, би трябвало да го знаеш.
Не е като преди това анархисти и комунисти да не са трепели хора от въпосните партии.
Тва тоя дето беше трепан от БЗНС, сега го намърдахме тука ли? За друго пише, че са задържани... явно да кажеш, че ще поддържаш връзка с някой се наказва със смърт от царистите.
 
Дай повече инфо..
Дадох го отдавна, да не говорим, че одобрението на две такива събития на едно място също е незаконно.

Питани са директно по тия въпроси, конкретен отговор няма... защо ли?

1721200121044.png
1721200414776.png


Отговора, картата с "народа":
1721200341171.png


Явни не разбираш и собствените си думи.
Аз или ти?

1721201066689.png


Дай повече инфо..
И тука дадох.


Като човек дето си толкова навътре в темата, би трябвало да го знаеш.
Като човек, който излага някакви твърдения е хубаво да си ги обосновеш.


Тва тоя дето беше трепан от БЗНС, сега го намърдахме тука ли? За друго пише, че са задържани... явно да кажеш, че ще поддържаш връзка с някой се наказва със смърт от царистите.
Не е само той, каквото повикало, такова се обадило ли... как беше...
 
Дадох го отдавна, да не говорим, че одобрението на две такива събития на едно място също е незаконно.
Дай закона.

Питани са директно по тия въпроси, конкретен отговор няма... защо ли?

Виж файлът 33238
Виж файлът 33241


Отговора, картата с "народа":
Виж файлът 33240
И? Нищо ново не казваш... Стамбата дал тон за народното представление, ако бяха толкова против сегашното положение и правителство никой немаше да иде. Както и самата опозиця си признава.. именно народа се е отзовал по гари и площади.. Картата с "народа" само ти и царистите си я разбирате.. то като цяло "народа" за царистите винаги е бил в кавички.. особено когато е трябало да бъде хвърлен да мре в неизпълними цели.

До момента фактите, които липсват в статията за дебили:
1. Не са споменати речите за сваляне на правителството с фашизъм, за минаването през трупове и че в Търново трябвало да се случи свалянето на правителството.
2. Цитирания комунист.. е в основата на транспортната стачка, в която каманаягите са яли бой. Т.е. съвсем нормално е да има такова мнение за правителството.
3. Убития.. е убит от каманяга, без конкретни доказателства, че от БЗНС са участвали, също така, че е имало и други опити да бъде убит, дори от свои, при един от които си заминава Алеко..



Преди това, какво искаше?

И тука дадох.
Дал си нищо.... Инфо за организацията и въоръжението на дружбашите, а и кой ги опедели като дружбаши? Доказателства?

Пак щи го цитирам, от опозицията:

Верно е че станалото на 17 Септември м. г. в Търново е голямо беззаконие, но също така е верно че Теодор Тодоров шеф на блока искаше генералски и министерски глави. Ние казваме че виновници за катастрофата няма, защото българския народ сам отиде на война.

Като човек, който излага някакви твърдения е хубаво да си ги обосновеш.
Обосновал съм ги, задържани са във връзка чл. от конституцията. Отоговора е даден в министерски съвет.

Не е само той, каквото повикало, такова се обадило ли... как беше...
Интересна тема, кои други са били убити? И кои от тях са убити от посочените по-горе.

И понеже все ми папагалстваш за СЪД... Стамбата за какво е бил осъден и убит?
 
Дай закона.
Според тоя дет се е изказал, явно има. Самото организиране с цел да се стигне до погром е престъпление.
И? Нищо ново не казваш... Стамбата дал тон за народното представление, ако бяха толкова против сегашното положение и правителство никой немаше да иде. Както и самата опозиця си признава.. именно народа се е отзовал по гари и площади.. Картата с "народа" само ти и царистите си я разбирате.. то като цяло "народа" за царистите винаги е бил в кавички.. особено когато е трябало да бъде хвърлен да мре в неизпълними цели.
Пак бъркаш "народното" с приближени до властта организирани групи, като оранжевата гвардия и други. Или наистина вярваш, че тва са радикализирани цвеклопроизводители... доста наивно. За тоа "конгрес" са пътували лично министри от БЗНС. Даже на снимката за спомен пред казармите с арестувните лидери, позира и член на БЗНС.

Цитатите които даваш са просто твърдения на някого, не са доказателства. Цитатите с въпросите които аз съм дал са в пленарна зала, директно отправенин към БЗНС и "отговорите" ги видехме... няма ги.

Тва с искането на глави в буквален или преносен смисъл е, не е ясно, нещо като ходенето по трупове и тн. определения.

Имаш мирно събиране, което властта има капацитета да обискира, подсигури но вместо това, организира погром под предлог "народа" с цел да се разправи с новото обединение. Как от Търново ще се сваля правителство не е ясно, митингите в Пловдив и София са на други дати.
Обосновал съм ги, задържани са във връзка чл. от конституцията. Отоговора е даден в министерски съвет.
Не съм видял къде си дал челна и конкретния закон.

Според тоя дипатат май не е много законно:

1721224984794.png
 

Горе