Съвети как да продължите след провал

Blinky

Owner
Някой някога да се е запитал каква е разликата между истинския предприемач и този, който само на приказки е такъв? Нека ви кажа - това е провалът и изправянето на крака след него. Доста хора пробват, неуспява и се отказва. Това не са лично за мен предприемачи. А просто хора, които се пробват. Истинския предприемач е преживял поне 1 провал. И няма как да не си станал голям, ако не си минал през това.

Искам да споделя няколко мои виждания, по-скоро съвета какво да правите и как да продължите след провал или когато някоя голяма стена се изправи пред вас и ви събори. Преди всичко горе главата, животът е един и не го мислете толкова, всичко ще си дойде на мястото. Вселената си знае работата, просто вярвайте в нея. Темата ми е и малко подбудена от статиите, четени по големите световни бизнес сайтове. И реших освен да предам моите мисли, така и да предал някой друг полезен съвет и от там.

- Приемате ситуацията и продължавате напред. Трябва да разберем, че в някой ситуации не можем да имаме 100% контрол. Да, нормално. Както е при природните стихии. Най-важното е, че колкото по-бързо го осмислите, толкова по-добре и по-бързо ще се измъкнете и продължите.

- Трябва да знаете, че не сте сами. И като го казвам, имам в предвид, че не сте единствените провалили се някога в нещо, особено бизнеса. Хубавото на общества като този форум е, че намирате и комуникирате с хора, които преживяват същото. Помощта и проявяване на разбира в такива моменти играе много важна роля в "изправянето" и продължаването напред. Повярвайте ми, хора, които са преживели провал, знаят най-добре какво ви е и могат да ви съчувстват най-искрено.

- Пригответе се да се изправите и да поемете агресивно напред. Като начало е хубаво да отделите чувствата от истинската игра, в която участвате - бизнеса. Там няма емоции, само решения и действия. Всяко правилно се отразява добре, всяко грешно....е, вие знаете най-добре как. Но бизнесът не е балет, не е ходене на риба, не е задирянето на съседката. Това е бизнес, това е в повечето случаи война. Така, че качвате се на коня и като Наполеон - със сабята напред в галоп. Няма как това да не ви отведе някъде, дори до самия успех.

- Рефрешни се. Обичам като пътувам на далеч след има-няма 30-40 мин. в движение свалям всички прозорци и си правя едни свеж рефреш. Целта тук е да сменя дишаният вече 30-40 мин. един и същ въздух. Защо го казвам? Защото е същото и при бизнеса - когато буксувате, ситуацията е една и съща, срещате трудности, които не можете да решите, просто дайте крачка назад и останете там статични. Вижте семейството си, отидете на почивка, предприемете пътуване до нещо ново, освободете съзнанието си и после пак се върнете към проекта / бизнеса.

- Та за разликата, която споменах в началото - истинските предприемачи учат, другите се отказват, но нормално, те само пробват. Така, че учете, учете и пак учете. Най-добре е да се учите от провалите на другите, но когато са ваши....е то са си ваши, усмихнете се и си вземете нужния урок.

- Бъдете реалисти. Говорейки с много предприемачи и бизнесмени, много ми харесва когато кажат "По дяволите, отне ми 10 години докато успея". Да, това е така и можете да сте убедени в това, че е много голяма рядкост (дори не се среща) някой да е успял с първия си бизнес / продукт или услуга / бранд. Едно 99% биха ви казали, че от някой си път е станала "магията". Да, и това е така, без съмнение. :) Имайте го това в предвид когато става дума за бизнес. ;)

Така е приемете провала, той е част от успеха, той е неизбежен процес от бизнес начинанията ви всеки ден, той е готин. Както казваше един познат - добре че се провалям, за да знам и кога успявам. :) Приемете провала. Провалът е също така най-близката точка до успеха. И друг мои познат ще цитирам - колкото повече се провалям толкова по-близо чувствам успеха. :) Иска се и доза оптимизъм, но граничещ с реализъм, разбира се.

Дайте вашето мнение. Радвам се, че можем да пообсъдим такава тема в новата секция. :) Важи за всеки бизнес и начинание. ;)
 

gangster

New Member
От: Съвети как да продължите след провал

Аз понеже съм от тези дето са се проваляли няколко пъти не по моя вина - Гошовска. Ставаш изтупваш се и продължаваш.

It doesn't matter how many times you fall down - It matters how many times you get up!

Хубаво е да си подготвен винаги за провал и да имаш план Б, който в повечето случаи е кеш. За женени като баце Блинки кеш, за който жена ти не трябва да знае. :)
 

Virosss

Active Member
От: Съвети как да продължите след провал

Много свежа тема и естествено много от посочените съвети се отнася и за живота като цяло. Човек се учи най-добре от грешките си и ще дам един прост пример, който съм срещал да се дава в статии и книжни издания - Докато едно дете не се изгори на печката, не проумява, че пари.

Така, че предприемачеството до известна степен може да се нарече като един раздел от живота на човек, който всеки сам избира дали да научи или не. Както в живота всичко учим чрез грешките си, го научаваме най-добре, така би трябвало да се подходи и при който и да е бизнес. Всяка грешка заплащаме сурово, но поне след това знаем какво ни е довело до тази скъпа цена и не повтаряме същата грешка отново (поне в повечето случаи :D ).

Честно казано тази тема ми е доста интересна и съм чел доста материали, гледал съм документални филми и видео материали по темата и всеки казва почти едно и също. "Успех без провал, не е успех", "Провалът е най-добрият урок, който един бизнесмен, може да получи", а аз бих добавил и нещо от себе си, което винаги ме е мотивирало - "Не можеш да се изправиш, ако не си паднал".

С радост ще следя темата и определено би ми било интересно да прочета и науча "безплатни уроци" от хора, които вече са минали и отъпкали по тоя път.
 

Blinky

Owner
Надявам се темата да се развие още. Аз лично съм претърпявал и претърпявам често провали, но и много често съм успявал. Имах един приятел, който бе на средни стойности. Мисля, че още е при възможност. Колкото повече опитваш, толкова повече шанс имаш. И вече е неизбежно да има провали. Демек или се събуждаше с някоя или ядеше шамари - успехи или провали. За него успехите бяха наистина успехи и това го мотивираше още повече да гледа на провалите като на лош късмет или нещо нормално. Така е и в бизнеса.

Друг мой приятел, малко по лиричен и романтичен, цитираше една реплика от една песен - любов без болна не била романтична. Или успех без провал, не е истински успех. :)
 

gangster

New Member
От: Съвети как да продължите след провал

А и друго се сетих обикновено след провал идват едни хорица сеирджии радващи се на чуждото нещастие. Не трябва да се слушат в никакъв случай какво говорят. :)
 

Blinky

Owner
Re: От: Съвети как да продължите след провал

А и друго се сетих обикновено след провал идват едни хорица сеирджии радващи се на чуждото нещастие. Не трябва да се слушат в никакъв случай какво говорят. :)

Да, те реално уж ти съчувстват, и ти казват "Аз казах ли ти". Още една причина, която да те накара да продължиш с пълна газ - разочаровайте ги като им докажете, че не са прави и това "Аз казах ли ти" да им излезе през носа. Отмъстете им с успехите си. ;)

Повечето имат голям страх от провала, не заради самия провал, а заради това как другите ще го възприемат, какво ще си кажат за него и най-важното - какво мислят за него. Хорското мнение не трябва да е фактор тук. Не сте направили нищо лошо, не сте навредили на никой, вие просто сте претърпели малък срив, но както е и в морето една вълна може както да те обърне, така и да качи на високо.

Често чувам и това, че хората не искат да пробват, защото ги е страх да не се проваля. Е, и малките пилета ги е страх от високото, но скачат, разгръщат крила и пробват, за да се научат. Някои падат, други политват. Не слушайте хора, които не ви помагат в тази насока.

Имах едно приятелче, което имаше една идея, и неговата компания от бачкатори го убедиха, че няма да успее и той не я осъществи. След някоя друга година, тя се появи. Рядко хората на заплата виждат възможности, а още по-рядко биха се възползвали от такива. ;)
 

Blinky

Owner
Да седна някой ден да напиша как се продължава :)

Няма да е лошо да има една такава тема, продължение както се вика. :) Трябва да опишеш добре началната позиция и как става да отлепиш. То реално на всеки истински предприемач и човек захванал се с бизнес (а и кариера) се е случвало. Както викаше една моя роднина "Жената се научи да прави мусака от 3тия път, значи можело. Да, страдахме първите 2 пъти, но сега се наслаждаваме на малката и победа". :)
 

road_runner

Member
От: Съвети как да продължите след провал

Едно от най-важните неща, което трябва да се осъзнае, е че най-ценния ресурс е времето. Т.е като ще се проваляш, прикключи максимално бързо. Парите могат да се изкарат, но времето няма да се върне. Да не говорим, че бързото приключване спестява разходи също
 
От: Съвети как да продължите след провал

Едно от най-важните неща, което трябва да се осъзнае, е че най-ценния ресурс е времето. Т.е като ще се проваляш, прикключи максимално бързо. Парите могат да се изкарат, но времето няма да се върне. Да не говорим, че бързото приключване спестява разходи също

А ако провалът е свързан със задлъжняване с пари и Частен съдебен изпълнител дойде у вас да ти описва покъщнината или да иска да ти изнася апартамента на публична продан, тогава много дълго време няма да можеш да се отърсиш от него поне 6-7 години, докато прекратят всички изпълнителни дела срещу теб. Да не говорим и като почнат да ти звънят разни хора да те заплашват теб и семейството ти, ако не върнеш парите, направо ти побелява косата от всички тези нерви.
 

Blinky

Owner
То всеки провал след себе си води както негативи, така и позитиви - учиш се. Никой университет, училище или курсове могат да ти дадат урока, който ще ти даде практиката. А това дали си затънал, винаги може да се изплува. Дори и да дължиш някакви пари. Както казаха, те се изкарват. С малко лишения и бързо изправяне, всичко ще си дойде на мястото. ;)

Имам една история, която не знам кой ми я разказа (забравих), но беше много поучителна. Бордът на директорите викат финансовия директор, който е загубил $1 милион на компанията. Причината е една - да го попитат какво се е случило и да го уволнят след това. След като го попитали защо трябва да го оставят на тази позиция, той със спокоен глас им отговорил - "Замислете се....всеки следващ на моето място ще трябва да ви изгуби $1 милион, за да придобие моя опит." Доста силен аргумент защо да остане на мястото си.

С две думи - провалът е опит, който се трупа и който няма как да се прескочи, ако работиш в която и да е сфера.
 

vladko82

Active Member
От: Съвети как да продължите след провал

От години из Варна се говори за историята на Орлин-собственика на Хепи,как навремето започнал с ресторант,но фалирал.Човека обаче,не се отказал и ипотекирал апартамента си,отворил наново ресторант и...сега е с верига супер вървежни ресторанти в България и чужбина. :)
 

dnc

Well-Known Member
От: Съвети как да продължите след провал

Три пъти съм почвал от 0 и всеки път все по успешно ми се получават нещата, дали е щото пораснах и леко помъдрях не знам, но определено сега съм по-добре от преди 5 години - надявам се да не се занулявам скоро пак :)

Иначе съвети много, но основния за мен е че не се примирявам с това да съм долу, все гледам нещо ново, все мъча и бутам и така...

Успех и горе главата.
 
От: Съвети как да продължите след провал

Три пъти съм почвал от 0 и всеки път все по успешно ми се получават нещата, дали е щото пораснах и леко помъдрях не знам, но определено сега съм по-добре от преди 5 години - надявам се да не се занулявам скоро пак :)

Иначе съвети много, но основния за мен е че не се примирявам с това да съм долу, все гледам нещо ново, все мъча и бутам и така...

Успех и горе главата.

Аз фалирах през 2013 година и пак се завърнах към наемния труд :D, макар че моето не беше бизнес, а по-скоро опит да се издържам от Интернет - да изкарвам колкото наемник към 450 лева на месец или 315-20 долара, е не успях и прецених,че е по-добре да се завърна към наемния труд. За 6 месеца изкарах към 350 лева и почнаха едни разправии в нас що не съм работел да си плащам сметките и така приключих с предприемачеството. :D Все пак по-добре работник на заплата, отколкото безработен "предприемач", който не може 300 лева да изкара на месец. :D
 
Последно редактирано:

dnc

Well-Known Member
От: От: Съвети как да продължите след провал

Аз фалирах през 2013 година и пак се завърнах към наемния труд :D, макар че моето не беше бизнес, а по-скоро опит да се издържам от Интернет - да изкарвам колкото наемник към 450 лева на месец или 315-20 долара, е не успях и прецених,че е по-добре да се завърна към наемния труд. За 6 месеца изкарах към 350 лева и почнаха едни разправии в нас що не съм работел да си плащам сметките и така приключих с предприемачеството. :D Все пак по-добре работник на заплата, отколкото безработен "предприемач", който не може 300 лева да изкара на месец. :D

Пробвай пак, но нещо друго - изчакай да ти узрее идея, да се почувстваш готов и действай.

Аз в момента продавам знанията и уменията си на голяма фирма за прилична сума пари, но с разликата че и аз действам като фирма - просто малко повече свобода, по малко данъци и така.
Преди правех същото, но на заплата като наемник - в един момент седнах реших и промених правилата - сега е в пъти по-добре. Отначало беше трудно докато намериш клиенти, но после виждаш предимството, особено ако намериш голям клиент.
 

vladko82

Active Member
От: Съвети как да продължите след провал

Ето мнението на фалирала и възродила се държава,просто са оставили банките да фалират :)

[video=youtube;-vLFLOikW8w]https://www.youtube.com/watch?v=-vLFLOikW8w&feature=youtu.be[/video]
 

pensun

Member
От: Съвети как да продължите след провал

Съвсем случайно видях тази тема и много се радвам за това. Аз съм имал 2 провала за последните 10 години (един заради лошо управление на финансовите приходи и втори заради лошо управление на бизнеса) и наистина след всеки провал аз съм все по-убеден, че ще успея. Мисля, че най-важното което трябва да направи човек след провал е да анализира грешките си и да не обвинява никой друг освен себе си. Много хора казват - "аз се провалих заради този или онзи" и след това правят същата грешка.
В този аспект бих искал да Ви споделя най-въздействащото видео, което съм гледал на тази тематика. Може би повечето са го гледали, но си заслужава да се види дори няколко пъти!

https://www.youtube.com/watch?v=NAeha727ZWI
 
От: Съвети как да продължите след провал

Съвсем случайно видях тази тема и много се радвам за това. Аз съм имал 2 провала за последните 10 години (един заради лошо управление на финансовите приходи и втори заради лошо управление на бизнеса) и наистина след всеки провал аз съм все по-убеден, че ще успея. Мисля, че най-важното което трябва да направи човек след провал е да анализира грешките си и да не обвинява никой друг освен себе си. Много хора казват - "аз се провалих заради този или онзи" и след това правят същата грешка.
В този аспект бих искал да Ви споделя най-въздействащото видео, което съм гледал на тази тематика. Може би повечето са го гледали, но си заслужава да се види дори няколко пъти!

https://www.youtube.com/watch?v=NAeha727ZWI

По-добре със заплата да се комбинира, та като се провалиш, та да не оставаш съвсем без пари, особено, ако имаш жена и деца, най-много жена ти да те напусне, ако фалираш :D
 

pensun

Member
От: От: Съвети как да продължите след провал

По-добре със заплата да се комбинира, та като се провалиш, та да не оставаш съвсем без пари, особено, ако имаш жена и деца, най-много жена ти да те напусне, ако фалираш :D

Да, но тук идва един друг важен фактор за успех и това е ФОКУСИРАНЕТО. Човек трябва да даде всичко от себе си за да се получат нещата, защото ако се прави през пръсти провала е много вероятен!
В една от любимите ми книги "Мисли и Забогатявай" Наполеон Хил разказва история за една малка армия, която се изправя срещу многочислен противник. Когато слизат на бреговете капитана заповядва да се изгорят всички кораби и след това казва на войниците - "Вече нямаме възможност за отстъпление. Или побеждаваме или умираме". В крайна сметка побеждават!
 

Blinky

Owner
Подкрепям тезата за фокуса. Той трябва да е един. Това със заплата при някой и въртене на частно е до време. В един момент поемаш в едната посока, няма друг начин. Иначе до никъде не се стига или в най-лошия случай - оставаш на 0 и при двете. Не случайно е поговорката "От два стола на земята".

Истинските предприемачи работят за някой или временно или докато не натрупат ресурса, за да се отделят и започнат в правилната посока. Не познавам случай, в който някой да е направил силен бизнес и в същото време да ходи на работа при някой калъф за има няма 800 лева заплата. Да, не са лоши пари, но на база това, което има и е създал, това си е загуба. Продава времето си на някой друг, а не го дава за бизнеса си, което няма логика. Няма работодател, който да ви даде това, което един бизнес може - никакво ограничения в доходи, време, умения и всичко.
 

Горе