Сядаш да хапнеш на обяд и да прегледаш потока, а от Мрежата ти обясняват, че свинското води до инфаркт, холестерол и неизбежен инсулт.
Ти си викаш: ще изям само салатата.
Но разбираш, че зеленчуците са пълни с пестициди, нитрати и още нещо, дето даже не знаеш какво е, но явно се мре и от него. Трябва да търсиш домати, пръскани единствено с коприва, на ден Плод, и Меркурий да не е в мокро съзвездие.
Посърнал решаваш, че ще поминеш само с хлебец, но ти казват, че белият хляб има нула хранителна стойност, черния се прави с оцветители, а набухвателите и подобрителите в хляба са толкова страшни, че по-добре да се наръгаш с ножа за хляб в черния дроб, отколкото да го ядеш, или поне е по-безопасно. Да не говорим за глутена!
Не ти се яде днес точно риба, но това ти остава. Обаче веднага ти изскача статия на екрана, която ти показва колко живак, тежки метали и други гадости има в половин скумрия, и излиза, че ако изядеш самата консерва, вместо рибата вътре, ще е по-здравословно.
Към сирене не посягаш, то е ясно, алергени, лактози, мреш до седмица. За прясно мляко от крава или овца да не говорим - антракс, Не яж храната на телето! крещят от Фейсбук..
Пийваш малко вода - изворна, да не объркаш оная с металите и йоните, бъбреците ти гърмят на секундата от нея.
Разбираш, че спасение няма.
И ти идва смелост, и викаш един път се мре, ваш'та мама!, и си врътваш една вратна пържола, на тиган, кьорав антиоксидант да няма, и се набумкваш и с пържени картофи, само мас и скорбяла, два процента читаво едва ли съдържат, поне с двеста грама сол, и си спираш интернета, че откачихме вече с тия изследвания на британски учени.
К'во ядат тия там, бе?!