От: Узаконяват ромските гета
Къде в статията се цитират думите, с които човека е отговорил?
Принципно това е културен въпрос, както на времето всички са раждали повече деца, за да може да работят на полето и да помагат в реколтата. Когато срещнеш някой, както някъде в горните постове наричат "мангал" и го попитай. Каква е причината да питаш тук и без това навън има много
?
redrum каза:
Та, тия клишета не на нас, защото съм сигурен, че в България не можеш да намериш циганина, за който говориш.
Има ги, защо да ги няма, преди време правих обучение с ученици и доста си говорихме за стереотипи, цигани, за хора с увреждания и други "болни" теми. Ти наричаш моите думи клиширани, да може- твое мнение е. Затова пък според мен твоите думи са стереотипни. Имам много случаи, когато образовани хора, дори с висше образование кандидатстват за работа, биват поканени на интервю и на интервюто биват тотално смазани. Дори са ми разказвали за ситуация, когато жената водеща интервюто още с влизането е казала "О, ама ти си циганка, явно е станала грешка, цигани не приемаме". Като ти прочетох поста първо за този казус се сетих.
Относно това, че има цигани, които управляват бизнес, докато пишем - да има! Дори аз много обичам да си купувам от нещо, като закусвалня (не знам точната дума) кифли. Правят ги сравнително големи, винаги са пресни и имат пълнеж, за разлики от други фирми, където собственика е с бял цвят на кожата - а цените са еднакви. Хората си спазват изискванията, винаги са с тези шапките и имат нещо, като найлонови (или латексови) ръкавици.
Между другото, като каза за клишетата "циганин IT специалист" - след време и това ще стане клише.
..... Като му казах обаче, че трябва да прекопае градината (която не е голяма) реакцията беше: Оооо бате, мързи ме да копая, аз тука ще си ровя за желязо. Е викам хубаво, тук за 2 ч. работа, че може и по-малко ще ти дам 15 лв., а ти цял ден ще ровиш по боклуците и ще изкараш 5 лв. Той вика: така е, ама така съм си свикнал - е кво да му кажеш повече на такъв човек?
Човека си е намерил начин да оцелява и се държи за него. Същото е и с историята на @redrum, всеки сам си преценява. Както е в уеб сайтовете. Има хора, които биха ти направили уеб сайт за 40,50,60 лв. има такива, които за под 150лв няма да ти обърнат внимание. Кой е крив в случая?