От: защо ползвате кредитни карти (вместо дебитни)?
Не знам какво си проверявал - питай за бесрочен влог. Има ли такса по него и може ли да се правят преводи. Да, вярно е че в една банка ще ти кажат ако имаш под ХХ лв има такса, в друга ще ти кажат, че под ХХ лева няма такса, в трета че не е включено в електронното им банкиране. Почти всяка си е кръстила безсрочния влог с някакво измислено име. Разликите са почти никакви честно ти казвам изобщо не ми е ясно за какво спорим.
Питал съм преди 2 години.
При ОББ нямаше никаква сметка без месечна такса когато проверявах преди 2 години, имам точно такава сметка "спестовен влог" се казва (безсрочен влог я наричаш ти), за него
има месечна такса. Сега предлагат отворен депозит в долари, който няма месечна такса, но не знам дали може да се нареждат транзакции през електронното банкиране. Обаче дори и да може да се ползва отворения депозит с електронното банкиране пак ще си плащам такса за "спестовния" влог още известно време, защото не искам да губя номера на сметката (трябва ми този номер на сметка по сложни за обясняване причини). Преди две години нямаха продукт "сметка без такса и електронно банкиране". Сега гледам ще вдигат таксите от 1 лв на 1.50 лв месечно (за всички сметки с месечна такса). Лихвата, която предлагат по сметката "спестовен влог" е мизерна 1,2% за сметки в USD, което не стига да си покриеш таксата, ако сумата по сметката е под 1000 долара (а ако сумата е по-голяма е по-изгодно да си вкараш парите в срочен депозит - лихвата е по-голяма).
Спорим за това дали условията на всички банки са еднакви, близки или значително различни.
Според мен положението с банките е като с мобилните оператори. Трябва да ползваш услугите на различни банки и на различни мобилни оператори (да ходиш с два-три телефона), ако искаш да ти е изгодно.
Например TBI Bank дава най-изгодната лихва в левове за срочни депозити 12 месеца. Обаче най-изгодните лихви за депозити в долари са при друга банка. Ако ползваш услугите на инвестиционен посредник трябва
валутната ти сметка да е в същата банка, където е сметката на инвестиционния посредник - иначе плащаш жестоки банкови такси за теглене на пари (когато това теглене не се извършва на падеж по срочен депозит няма такса, но в другите случаи има жестоки такси за теглене) или жестоки банкови такси за SWIFT превод (таксите за SWIFT превод са десетки долари и достигат до стотици - зависи от броя на банките кореспонденти по веригата и таксите на банките на подателя и получателя).
Само левовите преводи са евтини, за останалите валути таксите са жестоки.
Някои банки (ОББ) дерат клиента си с големи такси за превод между сметки с един и същ титуляр в една и съща банка (6 лв или 3 лв през електорнно банкиране). Например ако имаш спестовна сметка и искаш да откриеш срочен депозит задължително банката ти открива разплащателна сметка (по която няма такси за срока на депозита) и прехвърля пари от спестовната сметка към разплащателната сметка (такса 6 лв!) и после прехвърля парите от разплащателната към депозитната (за това няма такса). Не е възможно директен превод от спестовна сметка към депозитна (не знам защо).
Някои банки не дерат клиентите си за превод между сметките на едно и също лице в една и съща банка (освен ОББ не знам друга банка да го прави този номер). И банковите такси за доларов превод в рамките на една и съща банка (различни титуляри) се различават в пъти (но са приемливи в сравнение със SWIFT превода).
При някои банки има възможност да теглите без такса до определен лимит на ден (ПроКредит Банк), при други банки плащате такса за теглене дори и за малки суми (ОББ).
Някои банки изискват от клиента да има разплащателна сметка и да плаща такса по нея, ако иска да си отвори определен депозит (лихвите по депозита се прехвърлят по разплащателната сметка, след което част от лихвите се изяждат чрез месечните такси, които клиента дължи за това, че има разплащателна сметка). Обикновено лихвите са малко по-високи за да може клиентът да клъвне, обаче действителната лихва, т.нар. ефективна годишна лихва (след като се приспаднат банковите такси) е по-ниска.