От: Защо в България няма производство?
Чисто национално производство от началото до края на цикъла в България не се сещам да съществува, освен в хранително-вкусовата промишленост и то отчасти. Имам предвид, че се ползват изцяло български суровини, които да се вложат в самото производство и крайният продукт да е изцяло "сглобен" на територията ни. Та говорим за т.н. по-просто производство или с не дотам сложна технология, както е примерно да посадиш български сорт домати, да ги полееш от извора, но да не ги ториш с чужди химии, да ги откъснеш и продадеш на сергията. В днешно време борбата е за евтини суровини заместители, които да намалят цената на крайния продукт, за да конкурентноспособни на пазара, без значение произхода им. В случая може да внасяме всякакви евтини боклуци, но ако съумеем да ги преправим така, че да замазят на нещо хубаво, риска и цената си струва. Това зависи и от други странични фактори, дали инвестираме в по-добри шукарии, да правят боклука по-готин с възможно по-малко брак /несъответстваща продукция/.