Абе отразило ти се е ама не в очите.
Недоумяваш, защото мисля, че не правиш логичната връзка. Не е случайно, че не могат да открият биологична причина за влошаване на зрението. Не могат да намерят механизъма по който зрението се влошава. Заради това правя логическата връзка с това, което написах.
Преди няколко години си ударих главата точно между двете очи и долу-горе в зоната на така нареченото трето око, докато излизах на терасата. За пръв път в съзнателния си живот видях отсрещните хълмове ЯСНО и контрастно. Въпреки, че не нося очила от най-ранна детска възраст и преди да шофирам толкова много очила носих предимно само като сядам на компютър. Направо ахнах. Направо ахнах от какво нещо съм лишен. Това не може да се сравни дори ако носиш очила, имаш някакъв средностатистически диотпър и очилата са ти точни.
Въобще тази тема със влошаването на зрението е особена, изглежда сякаш няма нещо единно, някаква абсолютна константа. Познавам човек, който имаше нормален диоптър, сложи очила доста късно, но ги носеше абсолютно постоянно и за 1-2 години зрението му се оправи.
Познавам и човек, всъщност най-добрия ми приятел, който на работа кисне по 4-5 часа пред компютър, у тях си още 2-3 дневно и това в различна степен е от 10-на години, но зрението му не се е влошило, дори не носи очила със защитен филм за компютър.
Аз съм с плюс и минус и градус. Но не понасям очила с градус, боли ме глава и нося обикновени.
За столовете и удобствата не съм много сигурен. Правя връзка с бастуна и въобще с това, че човек привиква. Преди няколко години един дядо, който едва креташе го попитах защо не сложи бастун и той ми каза, че ако ползва бастун ще привикне и вече няма да може без него. И е прав.