От: Windows vs Linux
Колеги, според мен много от вас подхождат лицемерно в тази тема. Имайте предвид, че операционните системи не се пишат за програмисти (аз считам себе си за такъв), а за потребители. Лично аз пиша приложения на .php & asp.net и мога ви уверя, че всички карти са в Windows. Не мога да се занимавам постоянно с някакви ъпгрейди на ядрото, инсталация на основни неща, които по подразбиране би трябвало да ги има (ебаси, в убунтото дори няма някои аудио драйвъри!). Фактът, че ме питат дали да си сложа мп3 драйвър, дори само такова елементарно нещо ме дразни. Как ще ме питаш дали да слагам мп3 драйвър бе, линуксе? Къде си тръгнал?
Това е стандарт от мноооооого години, а тея ме питат дали да си сложа драйвър за това. Като цяло (с изключение на мак и донякъде на убунту) линукса въобще не мие удобен. Слагам Windows 8 и забравям за глупостите - ъпгрейдите си вървят автоматично (вече дори без досадните запитвания, но ако ги искам винаги мога да ги настроя да се показват), системата си търси новите неща и съм "щастлив"
И как майка ми ще се оправи на линукс система? Нали била по-удобна за ползване? Сложих един линукс (убунту) на компютъра на родителите ми и след няколко дни ме помолиха да го разкарам. Постоянно има някакви запитвания за права, липсват плугини за браузъри, общо взето, тъпа работа. А поддръжката? Като съм купил windows мога да се обадя на поддръжката и да ми оправят проблема. Каква поддръжка при линукс? Няма никаква гаранция, че някой от програмърите не е бил на 5 ракии, когато е писал част от кода - от къде да знам дали е качествен. А тия неща за вирусите - забравете за тях. В Windows 8 вече стана много трудно да пробият, защото навсякъде има по няколко заключени врати, които не мога да се отворят без удостоверяване от супер админ, защото защитата с парола вече е задължителна .... Да не говоря за криптирането на данни, което е мега удобно, големият набор от програми, игри, всичко, каквото ми душа иска.