От: Windows vs Linux
Мислех да прочета цялата тема, но повечето приказки, особено тези за Linux се повтарят като на строшен грамофон.
Започнах да се знаимавам с Linux през 2001-ва и ме кефеше много, имаше добри дистрибуции. Но в последствие от дистрибуциите махнаха едни и други програми, например XMMS, Adobe Flash Player и др, щото не били Open Source. При което в дистрибуциите останаха някакви бозави програми и общо взето станаха безполезни за Desktop.
Ако на някой му е удобно с Linux за десктоп, то той най-вероятно е програмист или системен администратор и не ползва професионален софтуер като графични редактори, видеомонтаж, проектиране на печатни платки (аз), софтуер за проектиране на програмируеми логики (аз), CAD-системи и софтуерни осцилоскопи като OrCAD и PSPice (пак аз) и т.н. Плюс това като съм свикнал да ползвам една програма за професионалната си работа и се чувствам удобно с нея, едва ли някой ще ме убеди да я заменя с друга. Няма да спра да ползвам Protel и да взема FreePCB, но няма да спра да ползвам GIMP и да взема Photoshop. GIMP
не може да се мери с Photoshop (колкото и да ви се иска - още не е дорасъл толкова), но просто ми е по-удобен.
Нямам време да се занимавам с инсталации и други глупости. Последно инсталирах SuSE 10.3 отдавна и отдавна не съм го пускал. Прекарах няколко дни в компилиране на ядрото и писане на някои скриптове, нагласих го на UnionFS и така.
Ако някой от защитниците на Windows ми посочи нещо като UnionFS за Windows, го признавам!
Последния път, когато преинсталирах Windows, беше когато исках да си кача
Xilinx ISE WebPack 13.2 - това е програма за проектиране на програмируеми логики, чиято базова инсталация заема
10GB на харддиска. Наложи се просто защото трябваше да си преоразмеря дяловете. От тогава се стремя да не инсталирам програми или ако го правя да са такива, които да не скапят Winboz, щото нямам време за инсталация.
Ако някой защитник на Linux ми посочи алтернатива на Xilinx... за Linux, го признавам! (Всъщност не помня дали програмата е само за Windows или я има и за други ОС) Kакто казах, нямам време за инсталации. На мен ми трябва компютъра да работи и като седна да творя, не да си губя времето с глуопсти!
Никога не съм ползвал Mac и ми беше трудно да се оправя, когато на версия 10 трябваше да пусна програма от версия 9 и да подкарам Интернета... Не знам защо стана така, но съм чувал само хубави думи за Mac и макар че може би програмите за четаене на платки и за прог. логики сигурно нямат версии за нея, смятам, че това е най-смислената ОС!
Ама Mac-a бил 4k долара... Еми кой ти е виновен, че не можеш да си го позволиш? (Факта, че си в този форум, значи, че си го поставил за твоя цел и един ден ще го постигнеш
)
Мъж = ядене + спане + изкарване на пари
Магаре = ядене + спане
следователно
мъж = магаре + изкарване на пари
следователно
мъж - изкарване на пари = магаре
или казано по друг начин:
мъж, които не изкарва пари = магаре
http://www.subaruclubbg.com/forum/viewtopic.php?p=25237#p25237
Качеството струва пари - спор няма! Чак ми е чудно що за откачалки са тези, които разработват Open-Source софтуер
безплатно?! Нямат си друга работа и си губят времето за слава. Не подкрепям ползването на пиратски софтуер - опитвам се да заменя платените програми с Freeware. Надявам се не след дълго да си купя XP, Office 2003 (ако ги има още и вървят на новите машини - едва ли) и Adobe Flash (последния май се опитва да стане безплатен и OpenSource). Не знам как ще си купя Protel за печатните платки, но ако се занимавам професионално с това, един ден ще стане.
Най-големия недостатък на Open-Source: ако използваш софтуер с отворен код в твоя програма, трябва и нея да я пуснеш с отворен код! И ще си дам хляба на сульо и пульо да копира продукта ми и да се храни от моя труд?! (Говоря за Firmware на устройства)
Що не ме хванат за **я! 90% от фирмите не измислят нищо ново, взимат готов продукт, променят тук-таме нещо и казват "Ние сме най-добрите!".
Някой каза, че отдавна не бил виждал вирус на компютъра си! Да го питам откъде е сигурен, че антивирусните, които ползва, не са умишлено направени да пропускат някой и друг вирус. И откъде е сигурен, че самия Windows не е един голям троянец?! Вирусите са недостатък No1 на Windows.
Може би най-големия проблем на софтуера днес е, че за всяка дейност има по няколко програми и във всяка от тях има функции, които нямат аналог в другите, заради което понякога се налага да се ползват няколко програми за едно и също нещо. Друго интересно нещо е, че професионални програми стават многоплатформени и Open-Source (сигурно се досещате защо). Изглежда скоро конкуренцията няма да е сред операционните системи или сред днешните професионални програми, ще е в някаква друга сфера...
В заключение моето мнение е, че не можем да кажем, че дадена ОС е по-добра от друга - всичките имат прекалено много недостатъци и имат взаимноизключващи се характеристики, заради което не може човек да ползва само една ОС (за всичко). Изобщо софтуера днес има много недостатъци според мен. Това, че се пише софтуер на езици от прекалено високо ниво и се омаловажава производителността за сметка на по-мощния хардуер, не е за подценяване. По тази логика в скоро време предстои да изчезнат професионалните програмисти и да се появят леймъри