Привет,Колеги, здравейте. Имам отново питане във връзка с COPYTRACK. В крайна сметка стигало ли се е до съдебни дела при някой от казусите, или не? И при изпращане на писмо с искане за плащане на обезщетение, представяли ли са някакъв документ за авторски права, или поне информация, кое е лицето, което претендира за обезщетение?
В различни чуждоезикови форуми, стотици и дори хиляди потребители се оплакват, че са получили писма с искове за обезщетение от тях, но нито един потребител не е споделил да е подаден съдебен иск срещу него. Или да са предоставили документи доказващи право на собственост върху снимките. В същото време компанията все повече се афишира като най-ефективния борец срещу плагиатството в интернет и твърдят, че имат клонове в над 140 държави.
В моя случай, за който споделих преди време, след като си разменихме няколко "учтиви" писма, те престанаха да ми пишат, аз така или иначе свалих снимките и повече проблеми не сме имали. Не бях чувала за тях до неотдавна, когато и моя позната получи подобна "честитка" за снимки в статия, за които й искаха по 200 евро. Странното беше, че тя бе използвала и други снимки за същата статия от един и същи източник, но те се заяждаха само за две от тях. Освен това, тя ги бе публикувала съобразявайки се със закона за авторско право. След като ги обвинила в изнудване, те заплашили, че ще разговаря с адвокатите им и оттогава нищо не е чувала за тях. За всеки случай тя свали статията, но все пак си остана с притеснението, дали няма някаква опасност да заведат дело срещу нея.
и аз като всички други получих 2 заплашителни писма, след което писах на техния служител с азиатското име с какво право ме притесняват. Както и при останалите получих учтива заплаха, че ако не преведа парите ще понеса значителни финансови загуби. Отговорих му, че тъй като не може да ми предостави авторски права и ме изнудва за пари при следващо писмо от тяхна страна ще се оплача на комисията за спам ( незнам дали изобщо съществува такава). От тогава са минали 4 месеца и не са ме притеснявали. Същевременно се консултирах с близак на семейството адвокат, който провери, че дори и да заведат дело срещу мене по закон нямат право да ми искат повече от 150% обещетение от дадения продукт. Тоест те твърдяха, че съм нарушил авторското право за продукт струващ 4 евро, в този ред на мисли аз им дължа обещетение от 6 евро, а те ми искаха 320...
Мисля, че при заплаха от тяхна страна по-добрия ход е да се комуникира с тях и да видят, че човекът от среща няма намерения да се даде без борба.