Не е нужно да има воден знак. Всички сайтове имат един копирай във футъра си, което е един вид предупреждение за това, че е обект на авторско право. Той и съдържанието му. Отделно съм сигурен, че и повечето сайтове са си го изписали в общите условия за ползване, но това е друга тема. Водният печат, щампата или уолмакра е по-скоро за това да е трудно да се ползва без да мине професионално обработване с някакъв софтуер, най-често Photoshop, но и за авторско права също се ползва - вече очебийно да се покаже.
А как адвоката ти е стигнал до това заключение с "два пъти стойността на продукта"? Има ли нещо официално написано по въпроса. Питам от любопитство. Защото съм бил свидетел да се пращат глоби в размер на 500 лв. за снимка в статия. Това ценообразуване също не ми стана ясно как е постигнато. Извънсъдебно може всякакви суми да се договорят, но вече засегне ли се орган, там не знам как се сформират наказателните глоби и искове. Явно в твоя случай (говорим за онлайн магазин) според адвоката трябва да мине през съд, за да ти наложат тази глоба от "два пъти стойността на продукта". А другите административни разходи или няма.
Да, адвоката провери, че една такава глоба все пак би следвало да има таван, т.е сумата не можа да надхвърли 2 пъти или 3 пъти ( не си спомням точно) стойността на продукта. Иначе по тази логика те могат и 100 000 евро да искат. Както по-горе някой участник в тази тема беше писал, че дори има адвокатски кантори, в европа, които са готови БЕЗПЛАТНО да ти помогнат срещу COPYTRACK. Същите тези кантори апелират в никакъв влучай да не се превеждат пари след такъв абсурден иск.
А иначе на втория въпрос: в писмото което получих се гласи, че ако не платя доброволно, освен исканата сума ще заплатя значителни съдебни разноски.