Излизам центрист, но не смятам въпросите за коректни.супер смешен е щото излиза, че си с лява резба...
Пропускаш едно много важно нещо, което е несъвместимо с твоя светоглед.
За да се справят хората по този начин, трябва да са единни - обединени от религия и традиции. Структурата в селото пък е била със старейшина/или съвет начело. Имало е строги закони засягащи семейната чест, имало е смъртни наказания и най-важното, имало е лично оръжие носено от всеки.
Така че, пренебрегването на тези неща, за да прокарваш идеите за "по-малко държава", е манипулативно.
Раята е нямала право да носи оръжие - бъркаш се нещо.
Ти ми говориш глупости и аз ти доказах, че не си прав. Така че, либералните ти теории са грешни.Верно ти е голяма каша в главата.
Аз ти говоря за пенсии, ти продължаваш да ми твърдиш колко важни са пушките, ама дали за пенсиите или за нещо друго - не знам.
:lol: :lol: :lol: :lol:
Извинявай, но да твърдиш, че щом има държава не може да има лична отговорност е лудост. В момента системата е нарочно направена така, но то и частниците не носят лична отговорност - свидетели сме как се взривяват складове, мини и прочее частни обекти и нито един собственик не е осъден и няма виновни. Аз не ти казвам да дадеш апартамента си на държавата, къде си видял да говоря за тотално одържавяване. Обаче не можеш да ме убедиш, че електропреносната система не трябва да е държавна, най-малкото защото това от гледната точка на националната сигурност е лудост. Да нямаш контрол върху електричеството в държавата, че нали утре ако стане някой военен конфликт и точно с два удара ще бъдем парализирани?От къде тръгнахме, до къде стигнахме. Факт е, че няма успешен социален модел, има само желания. Факт е, че "невидимата ръка" на пазара я има. Следователно, колкото по-малко намеса на държавата, толкова по-добре.
redrum, колкото и да не ти се иска, щом си за одържавяване имаш ляво мислене, без значение дали разглеждаш държавата, като фирма или не.(още повече, че е безумно да гледаш на нея така) Хем си за личната отговорност, хем искаш одържавяване. Виждаме всеки ден, как си прехвърлят топката община, държава, институции и тн. и виновен накрая няма. Най-много някой чиновник или пряк началник да изгори, да се тушира напрежението но реално от него нищо не зависи.
Това все едно да имам апартамент и да го дам на държавата да го стопанисва вместо мен.
Явно не можех да схванеш, че подкрепям държавния монопол в отраслите, в които има естествен монопол. Във всички други икономически сфери, смятам че държавата няма смисъл да се меси и пазарът трябва да е максимално свободен.Явно подкрепяш държавния монопол. Как ще се определят цените тогава? Ще има ли според теб инвеститори? Пазара трябва да е свободен.
Това, че либерал-демократичната държава е кочина, не значи че държавата по принцип е кочина. Държавата е продукт на тези, които я управляват. Пак ти пиша - последните години имаше доста инциденти с мини, частни складове за боеприпаси, а да не говорим за наводненията причинени от мърлявото стопанисване на водоеми. Там държавата е няма, е да не би като го няма тромавия държавен апарат, частниците да не търсят основно финансовия интерес за сметка на човешкия живот?Въвеждането на конкуренция означава по-малко регулация и власт в ръцете на тромавия държавен апарат, по-малко чиновници, по-малко заплати и премии, държавни автомобили и телефони, командировки. Виждаме ДКЕВР как защитава интересите на потребителите.
Държавата няма капацитет, защото е обладана от паразитна чиновническа класа. Държавата е абстракция, която зависи от хората, които я управляват. Така че по принцип държавата има капацитет, но сегашната просто няма.Точно това е работата на държавата, да осигурява сигурността. Точно защото тя не си е свършила работата, се взривяват тия заводи, защо не се е интересувала, как работят тия заводи, при какви условия, спазват ли изискванията и законите , същото се отнася и за язовирите. Държавата няма капацитет да бъде регулатор, ти искаш да бъде собственик (монопол). Отново сам се оборваш.
Държавата има голям дял в икономиката на Сингапур. Държавни фирми или такива с държавно участие формират около 60% от Брутния Вътрешен Продукт на страната. Голяма част от държавните фирми работят под шапката на държавния холдинг Temasek Holdings. Най-големите държавни компании са Singapore Airlines, SingTel, ST Engineering и MediaCorp.
В същото време правителството на Сингапур се стреми всячески да подпомага частната инициатива и да улеснява бизнеса. Процедурите по регистриране на компания са максимално опростени, данъците са сравнително ниски, а това, съчетано с почти пълното отсъствие на корупция в страната, прави Сингапур една от държавите с най-добър “бизнес климат” в света.
Основните икономически сектори, които Сингапур се стреми да развива, са високите технологии, електрониката, химическата промишленост и туризма. Интересен факт е, че пристанището на град Сингапур е най-натовареното пристанище в света.
Равнището на безработица в Сингапур е едно от най-ниските в света – между 2 и 3%. Държавата се стреми чрез качествено образование в средните и висши училища да “произвежда” добре квалифицирани специалисти. Сингапур е една от държавите, която влага най-много средства в образование и високи технологии в света. Не малка част от държавния бюджет се харчи също за инфраструктурни проекти и здравеопазване. Вследствие на доброто образование на населението, добрият бизнес климат, ниската престъпност и други положителни страни, Сингапур привлича големи инвестиции и се явява най-бързо развиващата се икономика в света, с годишен ръст достигащ до 15-18%. Брутният вътрешен продукт на глава от населението (GDP per capita) е един от най-високите – 3-ти в света – след Катар и Люксембург и преди Норвегия и Бруней.
В паритет на покупателната способност, Сингапур има повече БВП на глава от населението ($78,763.4) от държави като Германия ($44,469.4), САЩ ($53,042.0), Япония ($36,449.1) и Швейцария ($56,564.9).
Как го постига? Сравнително просто:
Почти напълно премахва митата и нетарифните бариери при износа и вноса с някои изключения като алкохол, тютюневи изделия и дъвка (тъй като самият той не харесва дъвка).
Намалява държавните разходи до изключително ниски нива (14,4% от БВП по данни на Индекса на икономическата свобода за 2015 г.), което намалява данъците и значително улеснява икономическата дейност. Според Индекса за икономическа свобода на Heritage и WSJ Сингапур се нарежда на второ място в света с Индекс за икономическа свобода от 89,4, съвсем близо до Хонг Конг с 89,6 за 2015 г.
Прави всичко по силите си да премахне корупцията, непотизма и неефективността на държавните органи.
Същевременно дава на висшите държавници заплати, сравними с тези на изпълнителните директори на големи корпорации.
Налага сурови наказания дори за дребни престъпления и увеличава ефективността на съдебната система. Това се оказва забележително ефективен метод за превенция на престъпността.
Третира образованието като много висок приоритет. За него човешкият капитал е най-ценният ресурс на Сингапур и това е начинът да се разработи.
Репресира противоречащи политически възгледи, хвърля политически противници в затвора без съд и присъда, понякога за десетилетия, контролира и стъпква свободата на словото.
За да промениш каквото и да е трябват пари. Ако имаш пари, тогава има смисъл да се бориш. Ако нямаш, други ще използват идеалите ти, а ти накрая ще се окажеш в положението на полезен идиот.Ако утре искате реално да се включите в политиката, къде и за какво бихте се борили?
Държавата няма капацитет, защото е обладана от паразитна чиновническа класа. Държавата е абстракция, която зависи от хората, които я управляват. Така че по принцип държавата има капацитет, но сегашната просто няма.
Много пъти съм го писал - за мен истински пример за държава е Сингапур.
Мъжете трябва винаги да носят дълги панталони, дори и да е много горещо. Жените също трябва винаги да носят чорапи, дори ако навън е 35 градуса пек.
След 18 часа е забранено да се пътува сам в колата. Трябва задлжително да се качат колеги от работата или други спътници. Ако пътувате сам - глоба 500 долара.
Всеки сингапурски водач е задължен да постави специален датчик под колата, за да може полицията да проследява движението му, което се следи на специални монитори. Пешеходците като се приберат в дома си са задължени да съобщят фамилията си на портиера, който постоянно дежури на входа. Освен това, целият град е наводнен с видеокамери.
Жените без висше, които раждат второ дете, плащат глоба. Слабограмотните се убеждават да се подложат на стерилизация срещу значителна парична сума.
Искаш да кажеш, че една от най-силните световни икономики - това Швейцария, Германия, Норвегия и дишат прахта, е левичарска?
Явно сингапурските регулации вършат работа, не мислиш ли :?: