biaaro
Well-Known Member
Преди време писах на дълго и на широко за фалитите си в един друг форум. Гледам обаче, че форума вече не съществува, а мненията ми в него по темата се определят за много интересни, затова ги копвам тук, иначе толкова писане напразно не ме кефи.
Вадя ги от кеша едно към едно, без редакция. Писал съм ги на един дъх през телефон или докато правя нещо друго.... Така че без много претенции към стилистиката
Пост №1
За първи път фалирах през 2006 г.
Микро бизнес, с трима човека персонал и 20 000 инвестиция, не беше нещо кой знае какво, ама тогава много енергия вложих в него. Супер яката идея
- Магазин за марков екзотичен алкохол, луксозен тютюн, пури, наргилета и и аксесоари за тях. Офлайн + онлайн дринкшоп, по модела на първите английски дринкшопове. Почна много добре, защото никой не беше виждал такова нещо и имаше интерес, особено към абсент, афтър шок и други екзотики, за които хората само бяха чували, също и наргилета, кубински пури оригинал и тн. Като отшумя първоначалния интерес, започна ужаса
В офлайн магазина хората си търсят водка аляска и цигари вайсрой и до там. Просто по 5-6 човека на ден влизат, като 1-2-ма купуват, викат като имам пари ще си купя това, като имам пари ще си купя онова... ама до тогава ще си пия от ракията на дядо! И естествено не се връщат никога. До тук с офлайн магазина, сега за онлайн. Да направиш онлайн магазин в България през 2006-та година си беше мисия възможна, ама много скъпа! Платформи като днешните нямаше, CMS подходящ за екомерс беше само ДЖУМЛА, WORDPRESS не си спомням, ама и да е имало, освен за блог, за друго съмнявам се да е ставал. Избора беше бъгава джумла или фирма. Естествено аз правя всичко като хората и се натресах при фирмата на един далечен познат и магазина ми излезе 4000 лв. Гол като пушка, само потребителска кошница и това е, е за това пък дизайна беше готин, ама функционалностите ... просто нямаше. Хостинг имаше само при топхост и хост.бг. При хост.бг беше безумно скъпо, затова и се набутах в топхост, за които няма какво да обяснявам, предполагам всички са чували. Легенди се носят за тях и до ден днешен.
Добрата новина беше, че гугъл се чудеше какво да показва в резултатите, защото просто нямаше какво, няколко големи сайта, 1-2 онлайн магазина и другото сайтове в хит.бг. Абе не беше толкова зле, ама от перспективата на 2018-та г., така ми изглежда. Та искам да кажа, че гугъл пращаше много трафик към магазина, без почти никаква оптимизация. Просто трябваше да има съдържание, за което да се закачи.
Та това са техническите подробности.
Сега, защо според мен, фалирах!? Естествено не съм аз виновен, а обстоятелствата, вишата сила, враговете и руснаците и американците, както и северно корейците!
Само дето си бях виновен само и единствено аз... Не предвидих, че да пращаш стъклени бутилки, с куриер през 2006 г. е огромен проблем. Не предвидих, разбирай проучих, онлайн и офлайн потреблението в България тогава на продуктите, които смятах да продавам. Не бях проучил колко ще ми излезе сайта и колко ще ми струва потдръжката му преди това. Има и още куп дреболии, които ще пропусна да опиша, защото не са съществен фактор. Но факт е, че провалих една хубава идея от глупост и липса на опит, подценяване на всички разходи и надценяване на възможностите и вяра в светлото бъдеще. Изкарах почти 1 година на минус и издъхнах. Платих на всички, затворих всичко и приключих с дриншоповете.
Какво научих: Научих че ако не си подготвен до най-малкия детайл, не правиш нищо. Проучване на пазара, човеко поток, трафик, колко, от къде, как, на каква стойност, кой, имам ли въпроси от този тип, не почвам нищо. Също не вярвам в светлото бъдеще, номера с черната шапка го знаете. Макар че за новобранци не става, защото може да не се предприемат никакви действия от страх, ако си само с черната шапка
Също това "ще го направя като хората" е най-пагубното за един стартираш бизнес! Ще го направиш като хората, след като имаш възвръщаемост, сега ще го направиш колкото да работи, като ти остана средства, прави го като хората. Въпреки че аз тогава не го знаех, а и нямаше от къде да го науча много младежи почват от лъскавия офис все още, после се чудят какво да правят. Ама офиса им е като хората...
Та проучвайте си пазара, не оставяйте неизвестни, правете си елементарен план, не вярвайте в чудеса и светлото бъдеще и шанса да фалирате не е голям
Сега поне има цялата информация на света....
Следва....
Вадя ги от кеша едно към едно, без редакция. Писал съм ги на един дъх през телефон или докато правя нещо друго.... Така че без много претенции към стилистиката
Пост №1
За първи път фалирах през 2006 г.
Та това са техническите подробности.
Сега, защо според мен, фалирах!? Естествено не съм аз виновен, а обстоятелствата, вишата сила, враговете и руснаците и американците, както и северно корейците!
Какво научих: Научих че ако не си подготвен до най-малкия детайл, не правиш нищо. Проучване на пазара, човеко поток, трафик, колко, от къде, как, на каква стойност, кой, имам ли въпроси от този тип, не почвам нищо. Също не вярвам в светлото бъдеще, номера с черната шапка го знаете. Макар че за новобранци не става, защото може да не се предприемат никакви действия от страх, ако си само с черната шапка
Та проучвайте си пазара, не оставяйте неизвестни, правете си елементарен план, не вярвайте в чудеса и светлото бъдеще и шанса да фалирате не е голям
Следва....