Темата е много интересна и ще се включа от гледна точка на клиент. Малко ще е дълго, да не кажете, че не съм предупредил.
Главно техника пазарувам онлайн.
Снимката е много важна за мен, ако не е от голям и познат магазин. Много ме кефи да видя снимка на всичко в кутията, така извадено на показ. После аз лично ПРОЧИТАМ описанието. Това го правя най-вече в непознати магазини с цел проучване, ако има правописни грешки - лошо, технически неточности - лошо. То и аз правя много грешки, защото съм неук плод на преходът, ама не продавам нищо, само спамя по форумите
Веднага ще ви дам пример, сега си търся usb dvb-t тунер за линукс, всъщност трябват ми 4 броя, аз знам какво ми трябва по принцип, но попадам на много скапани продукти със смешни заглавия, копи пейст описания и скапани снимки от производителят... тия дропшипърските снимки, това не ми харесва, отбягвам търговецът.
Последно пазарувах хард диск - външен, доста гигабайти. Първо се запознах какво е новото, кое е евтиното, изгледах в ютуба какво има снимано, видях цените в чуждите сайтове, видях и коментарите там, отбрах си продукт и почнах да го издирвам тук. Големи разлики в цените, на някой места името на продукта е едно, снимката на по-старият модел - срамота! Решаващото беше магазинът да ми е познат от години, да ми е удобен за евентуална рекламация, платих го с наложен платеж, след като се регнах в сайта... напълно безсмислено, сигурно няма да купя от там нищо повече, за пръв път ми беше и скоро няма намерение да пазарувам от там друго. Не ме разбирайте погрешно, доволен съм, услугата беше добра, нямам никакви забележки, просто няма планове за покупки от такъв калибър.
Сега друго да кажа, купих лаптоп евтин от голям магазин, за майката... евтиняк, еднодневка, да има да си чопли нета и да си гледа филмчета жената, лаптопа беше с нарушена лепенка на кутията - отварян, вероятно е бил на рафта и са го прибрали да ми го пратят, то и цветът е малко непродаваем, като цяло... Ще си помисля да ли да купя пак нещо от там!
Друга покупка правих преди няколко месеца, канцеларски материали или по-скоро арт такива, стойност на артикула (1 брой) малко над 50лв, абсолютно безсмислена регистрация наложена ми от търговецът, откакто се регистрирах и поръчах не съм му влизал в сайта, добре поне, че не ми пълни пощата с излишък. Ако търся нещо подобно пак ще погледна там, без значение дали съм с регистрация или не. Доволен съм от услугата.
Друга покупка през интернет, извършена от баща ми(Той е от тези клиенти, който по-добре да не са ви клиенти
Просто не разбира и това е), през негов приятел, гпс-навигация, върната на 3тият ден след получаването. Веднага обяснявам защо... Иска навигация човека, ама не ме слуша, като му казвам какво да купи, негов приятел купил навигация за ХХ лева, много бил доволен. Не знае марката, не знае магазинът, не ми го казва да го проверя... поръчали по телефон. Дойде и ми я даде я видя. Възможно най-евтината китайска навигация, още с отварянето на кутията видях, че навигацията е ползвана, имаше видими следи. Веднага разрових сайта и се оказа, че този човек продава едни и същи навигации в 3-4 различни сайта със сходен темплейт + всички видове продавалници,олх, базари, битпазари и сякви такива. Сигурно има барака на някой пазар и се опитва да прави е-търговия, ама с пазарски подход и манталитет - този търговец никога повече!
Пак да кажа...
За мен най-важни са името на търговецът, да е старо и на пазара от години, да има инфраструктура, особено за стоки със стойност над 50лв, да не говоря за стока над 250-300лв...
Сайта трябва да е сравнително добър, не казвам да е скъп, трябва да личи, че там някой се труди и полага усилия, това да не е просто поредният сайт с евтина китайска стока, дропшип снимки и описание копи пейст, на такива им набивам хикса доста бързо.
Не знам за какви клипчета говорите по-нагоре в темата, но аз гледам много клипчета на стоките в ютуба, и не такива от китайските магазини по 10 секунди. Гледам и клипчетата на лаптоп бг с ревютата, малко са ми, като за бг-мама, но се виждат някой неща, който на снимките ги няма. Много ми допада подходът на ретро пц мания с ревютата и блогването(умишено ги пиша имената така кофти, да няма сърдити админи) Харесвам авторските снимки, защото там понякога си проличава слабо качество на изработка, но само понякога.
Особено за неутвърдени магазини, които не са национални вериги, това че има авторски снимки на стоките, някакво инфоот първо лице в стил копирайт дори, на мен ми прави добро впечатление. Ако ще пазарувам захранване, както някой спомена по-горе, редовно сверявам цените в този сайт пазарувай(от 1 до 5% разлика в цената за мен е незначителна и не е определяща), избирам си 3те най-добри цени от познати имена и вече поръчката я определя инфраструктура на магазинът(да ми е удобно за физически контакт). Канцеларските материали за които споменах по-горе ги поръчах малко на сляпо, за пръв път такова нещо пазарувам, сайта беше подреден, нямаше авторски снимки, имаше добро описание, но и стоката им не се намира лесно... един вид дефицит е.
Нещо друго, което гледам е домейн името, ако е името-бг.ком това е лошо, ако е само .бг това дефакто е плюс пред всеки .ком или .нет и поне два плюса пред всеки -бг.нещо. Още не съм се сдухал толкова, че да пускам и whois, но името винаги поглеждам.
Последно да кажа, че българският е-пазар според мен е наводнен с търговци, който са за голяма сопа! Затова винаги гледам и оглеждам яко, като водещо е името на магазинът, да е стар, утвърден и с инфраструктура в моят град, Ако не отговаря на това, нека поне му личи, че го работят сериозни хора, а не някой със сергия, който между другото иска да има и е-магазин, защото някой му казал, че там са парите.
Който е прочел, да е жив и здрав, който не издържа и той така
Хайде със здраве и успехи хора