Ако продаваш софт, наистина не ти трябва наложен платеж. Нека не наричаме спорът излишен, а градивен.
Аз лично говоря от страната на клиент и смея да твърдя, че сносните търговци са малко, другите са посредствени, има и чисти мошенници. Лично преди години бях започнал да работа при един "е-бизнесмен" който искаше да направи сайт за дрехи на принципа на дропшипинга и клиентите да чакат 30 дена доставка(ама в сайта ще пише 14 работни дни)(+ от Китай директно при тях да ходи стоката) и да плащат само с карта (аз да съм "телефонистката" искаше и да аддвам нови продукти)... след 5 дена мъка и молби за лична среща, му казах да си потърси друг идиот да му работи "търговията". Сайтът стартира, изкара около 12 месеца и вече го няма. Виждаш как по-напред в темата има хора, които се оплакват, че поръчват налична стока, която не е налична и не се знае кога точно ще е налична. Всичко това е в ущърб на е-търговията в България. Представи си платя налична стока с карта и я чакам цяла седмица, накрая се ядосвам и се обаждам да питам какво става, а търговецът ми казва чакаме я от склада (в Китай) ще дойде спокойно... за това време да съм си я поръчал аз от Китай или от друг търговец. Общо взето, не се засягай, нито ти, нито другите търговци тук, но от както чета този форум винаги има някой недоволен от наложеният платеж, на мен пък ми е удобен и си плащам доставката му, не виждам какъв чак толкова е проблемът. Освен това, според мен точно услугата наложен платеж накара българите да пазаруват онлайн, поне така си мисля аз, може и да греша.
Имай в предвид, че примерно домейни от България си пазаря с дебитна карта, последно мисля с пейпал от чужд сайт на промоция. Ако е от чужд сайт само с пейпал, просто така ми е удобно и това е. Ако ще си купя софт от теб, ще погледна какви са ти разплащанията и ще преценя дали ми изнася или не. Но физическа стока(обикновенно техника под всякаква форма) от съмнителен или непроверен търговец, само с наложен платеж, разбира се аз си плащам доставката и винаги си взимам стоката, когато е пристигнала, никога не съм я оставял да виси.
Сега веднага си спомням, че съм пазарувал дори и авточасти от форуми(тези платените фирмени обяви) и там винаги с наложен платеж и винаги си ги взимам и си плащам точно.
Веднага ти казвам случка... бобина с комутатор те са капсуловани в едно, марка HUCO цена 80лв дойде полска без марка само с номер на нея, справка в нета, цена 30лв, веднага се обадих и се разбрахе да имам кредит при тях, после им пратих снимки на цялата поръчка заедно с грешната стока, съгласиха се, после си поръчах пак неща от тях и съм доволен. Получиха похвала във форумът, ако не бяха реагирали коректно щяха да получат антиреклама с големина колко този ми пост. Сега да кажа, ако тези хора не предлагаха наложен платеж, вероятно нямаше да купя от тях, просто така ми харесва и това е
И да, предполагам че търговците имат клиенти, който не успяват да си напишат имената на кирилица, задават тъпи въпроси, стоката им виси седмици в офис или са приятелчета с този в офиса и връщат разпечатана стока с липси примерно, не мислете, че не вярвам, България е страната на чудесата или както съм казвам на работодателите ми извън родината: България е джунгла, от мен да знаете, там важи законът на джунглата. А те ми се хилят и не разбират хората, просто не могат да си представят