Аз съм много на вие още за да пиша каквото и да е,само чета и после търся в гугъл значението на термините които използвате.За 1 месец от както имам акаунт в IBKR купих акции на AMZN,GOOGL, и TSLA(по-малко),за които четох из форумите че ще се вдигнат,за сега съм -600$.Идеята беше да използвам момента когато всичко пада да купувам,после като се нормализира пазара да продам и да обърна всичко в дивидентни акции и etf.
Темата се чете и следи от доста потребители, просто повечето хора не искат да инвестират в stocks в момента, защото цените са сериозно завишени. Нормално е. Никой не купува ATH, около който сме в момента на доста графики (дори след -20% корекция). Всички залагат на идващата рецесия и пазаруването "на килограм" през нея, нормално. Лошото е, че сметката ще се окаже вярна.
А сега по темата - @metaverse , за Февруари имах същия проблем като теб. Може да погледнеш този списък и да видиш какво ще си харесаш - има хубави неща:
https://we.tl/t-sRbp60Vs1H
Купуваха, защото Mr Market вървеше само в една посока и обещаваше, че ще има нови ATH. Обаче изненада - лека корекция. Това не значи, че не е възможно да се случи все още де, просто хората масово залагат на друго.Това е интересно твърдение, но се сещам за хора, коита купуваха в началото на годината и вярваха, че е голяма промоция. => не са много тия дет сега не пазаруват, поради такава причина.
Иначе ще пада, то е ясно.
Не мисля, че сега е ATH, а точно обратното, почти всичко е яко в червено, така че не лошо за покупки.
Това е трейдърски манталитет и е доказано, че не работи. Ние не сме трейдъри (поне не в тази тема).
Скъпи са според какъв обективен показател? Защото ако гледаш PE си в заблуда. Има компании, които дори сега са в ATH - означава, че няма да купим ли? Има други, които в рецесия винаги се държат добре.
Или пък сме си харесали компания и сме купували на $100. Сега е $50 - пак ли няма да купим? Ако избираме по фундамент, а не по емоция при положение, че общия пазар се движи заедно - както сме купували на $100 така трябва и на $50.
Един вид бичи пазар е ще чакам, защото е скъпо. После мечи пазар е ще чакам да мине корекцията. Накрая все си чакам. Рискът да не поема риск.
Невъзможно е да знаеш кога ще обърне посоката, а когато се случи става изключително бързо. Особено с компании, които имат висока бета. Айде тук в тая тема няма такива, но все пак обръщалото е внезапно.
Истината е, че по-малко от 1% от хората са способни да нацелят подходящ момент. Всички останали просто трябва да купуват с DCA за да се защитят и да спечелят от волатилността.
По-удобно е ако вкараш параметрите за fcf, eps, pe, ex-date, payment date, dividend growth, и др. в табличката. В Google Sheets динамично могат да се теглят. Или пък в някоя апликация като snowball и trackyourdividends.
Все пак ще ги разгледам, благодаря.