Политическите проблеми на ЕС и България като член на съюза

Баси гадовете, за 45г. изяли воловете и заебали положението, чак Спаркито още не мои са опрай.

Понеже сме на темата...

Една интересна кникжа за финансовото положение на България след освобождението, пардон, след изгонването на османците от лошите руснаци.

Кратко резюме.. кредити и шибане отзад.

Disciplining the 'black sheep of the. Balkans': financial supervision and sovereignty in Bulgaria

Има я и фрее.
Недей така. Имало е аутобани до всяка паланка във всеки двор кола, трактори и комбайни на корем, парен влак стрела...

3 фалита на тая територия, и трите са причинени от комунистите! Това е достатъчно да се знае...
аз досега фалит на комунистическа държава в света не съм видял.. ти колко ги преброи? Дай ne6to link4e :)

Аз пък имах мотор Балкан и всяка седмица го оправях, мога да ти сменя сегменти и да направя центровка със затворени очи. Не случайно му викаха 1 ден караш 3 дена правиш. За Москвичите и Жигулите да не говорим, всяка неделя се лежеше под тях да се оправя нещо. Като ходиш към морето спираш по 10 пъти, че да не хвърли водата, на джама задължително отвертка, щото се преебава и пада, зимата паленето е недей да казваш на никой, заливаш с топла вода акумулатора и помпиш газта, като откачен докато подкачи, подгрее и запали.

Телевизорите се оправяха с удар по кутията за да спре да прескача или да се върнат цветовете, че да можеш да гледаш 2 канала. Да имаш футболна/баскетболна топка беше супер лукс, а вместо колички буташ счупени плочки. На море се ходеше с целия зарзават от село, буркани, шишета, домати, крастависи и квото друго има, отиваш с картата от завода в пробитото бунгало, там делиш обща баня с още 10 човека, а вечерта пиеш пред бунгалото щото нема пари за ресторант. Има и още доста неща за които не се сещам в момента ама човек като е бил млад, помни само хубавото.
Градските легенди всеки ги е чувал. И баща ми и вуйчо ми имаха Москвичи и на море сме ходили и на планина плюс ежеседмичното ходене на село. На баща ми москвича пренасяше по 800 кг жито и така и не се строши. Почти нямаше кола която да запали зимата ако не си държал акумулатора през ноща у дома и не заради нещо друго а заради технолгията тогава. Ела да ги видиш в Англия на минус 10 как си дават ток цялата улица...

Топки в спортния магазин колкото щеш. Гумена футбулна мисля беше 1.50 лв, баскетболна 2.50-3 лв. Кожените 15-20 лв. Ски поне 5 модела, шейни 3-4 и 2 модела чук и гек руския и българския модел по голям и със широки ски. Пак казвам не е защото тогава съм бил млад.

Ходенето на море беше личен избор с бурканите. И какво му е лошото на общите душове? Все пак си в лагер не в Риц. Като не те кефи бунгалото отиваш на палатка без душ и смърдиш цялата почивка на л...а и пот.

В развития запад правят същото в каравана парк и пият пред кавараваната съботно...

Последно редактирано:
Градцките легенди всеки ги е чувал. И баща ми и вуйчо ми имаха Москвичи и на море сме ходили и на планина плюс ежеседмичното ходене на село. На баща ми москвича пренасяше по 800 кг жито и така и не се строши. Почти нямаше кола която да запали зимата ако не си държал акумулатора през ноща у дома и не заради нещо друго а заради технолгията тогава. Ела да ги видиш в Англия на минус 10 как си дават ток цялата улица...

Топки в спортния магазин колкото щеш. Гумена футбулна мисля беше 1.50 лв, баскетболна 2.50-3 лв. Кожените 15-20 лв. Ски поне 5 модела, шейни 3-4 и 2 модела чук и гек руския и българския модел по голям и със широки ски. Пак казвам не е защото тогава съм бил млад.

Ходенето на море беше личен избор с бурканите. И какво му е лошото на общите душове? Все пак си в лагер не в Риц. Като не те кефи бунгалото отиваш на палатка без душ и смърдиш цялата почивка на л...а и пот.

В развития запад правят същото в каравана парк и пият пред кавараваната съботно...
да не говорим , че отиваше на училищен лагер за 14 дни за 10 лв общо... Не съм пропускал нито една година от 2 до 10 клас на лагер, след това бяха бригадите , военното от което имам невероятни спомени... такива спомени и изживявания пололението родено след 90 година няма и никога не може да има !

Градските легенди всеки ги е чувал. И баща ми и вуйчо ми имаха Москвичи и на море сме ходили и на планина плюс ежеседмичното ходене на село. На баща ми москвича пренасяше по 800 кг жито и така и не се строши. Почти нямаше кола която да запали зимата ако не си държал акумулатора през ноща у дома и не заради нещо друго а заради технолгията тогава. Ела да ги видиш в Англия на минус 10 как си дават ток цялата улица...
Градските легенди:
1686288624654.png
Да, то луканките и кашкавала бяха дефицитни стоки и с пускаха в определени дни и места (повечето се продаваха с връзки "на частно") ама топки имало бол. За тва се правеха "парцалени топки".

И какво му е лошото на общите душове? Все пак си в лагер не в Риц. Като не те кефи бунгалото отиваш на палатка без душ и смърдиш цялата почивка на л...а и пот.
Е нищо, аз съм сигурен че сега ходиш по бунгала с общи душове. С бурканите е избор ако може да си го позволиш, в повечето случаи си пътуваш със зарзавата, а най-използвания уред в страната беше чушкопека. После стана бързовара с режима на тока.

Грубо 🫣

Сменяй темата и почвай с иронията, че на аргументи слабо.
Всичко е по темата и книжката и коментарите ми, просто синтезирам фантазиите ти, да ми е едно такова по-кратичко, че понякога се губя в метавселената ти.

Всичко е по темата и книжката и коментарите ми, просто синтезирам фантазиите ти, да ми е едно такова по-кратичко, че понякога се губя в метавселената ти.
Говорехме за завода и ти обясних, че няма добавена стойност, а кражба и национализиране, сега да се измъкнеш ми вадиш някви книжки. Сега трябва да ти пусна книжка за соц-а в която се обяснява, че цялата икономика е на глинени крака, прикриват се фалитите, а накрая като свърши чуждата пара режима се разпада?

цялата икономика е на глинени крака, прикриват се фалитите, а накрая като свърши чуждата пара режима се разпада?
Хммм доста напомня на сегашната картинка. Свърши парата от субсидията на ЕС и всичко заминава :)

Последно редактирано:
Градските легенди:
Виж файлът 29283

Да, то луканките и кашкавала бяха дефицитни стоки и с пускаха в определени дни и места (повечето се продаваха с връзки "на частно") ама топки имало бол. За тва се правеха "парцалени топки".

Е нищо, аз съм сигурен че сега ходиш по бунгала с общи душове. С бурканите е избор ако може да си го позволиш, в повечето случаи си пътуваш със зарзавата, а най-използвания уред в страната беше чушкопека. После стана бързовара с режима на тока.
Парцалени топки е правил баща ми през 50те. И какъв е проблема с изполването на чушкопека и бързовара?
Не ходя по бунгала с общи душове поради причината, че такива веротно липсват. Но не би ми пречело дори и да отида. Луканка и кашкавал бол поне във врачаснките магазини. Друг въпроса, че бяха доста по-скъпи от останалите подобни стоки.

Освен това нямаше семейство което да не прави сирене, кашкавал и суджуци. Губи ти се цялостната картинка и от онова време и от новото модерно.

Говорехме за завода и ти обясних, че няма добавена стойност, а кражба и национализиране, сега да се измъкнеш ми вадиш някви книжки. Сега трябва да ти пусна книжка за соц-а в която се обяснява, че цялата икономика е на глинени крака, прикриват се фалитите, а накрая като свърши чуждата пара режима се разпада?
Ма да де, ма тва е в твоята фантазия, реално завода се е развил и в годините след национализирането, даже покрай него са се построили некви работи, верно имал е некви производствени проблеми, които не са останали скрити, даже и виновни са се търсили, както видяхме такива проблеми имат и най-добрите, в най-модерно време. Всичко останало е плод на твоето въображение. А в книжката може да прочетеш що промишлеността ни е била дадена като гаранция за едни заеми.

Почти нямаше кола която да запали зимата ако не си държал акумулатора през ноща у дома и не заради нещо друго а заради технолгията тогава. Ела да ги видиш в Англия на минус 10 как си дават ток цялата улица...
Айде, айде, гледали сме ги и не е баш така. Всичко идва от това, че доста от тях са не грамотни на тази тема и нямат елементарна култура да си поддържат колите.

Аз съм си обслужвал там колата на улицата и се събираха всички комшии да гледат как се сменя масло, филтри, свещи, ремъци, накладки и там други ремонти

Не ходя по бунгала с общи душове поради причината, че такива веротно липсват. Но не би ми пречело дори и да отида.
Точно за тва ша е вервам ти, а ги пуснат а сме са изтрепали да ходим... ама където ти даде карта завода, такива къдет си искаш заеби.

Луканка и кашкавал бол поне във врачаснките магазини. Друг въпроса, че бяха доста по-скъпи от останалите подобни стоки.
Смея се с глас, даже във филмите от соца има такива сценки с контрабандни луканки и кашкавали, "само за наши хора". Все пак тогава е измислен термина "пуснаха".

Ма да де, ма тва е в твоята фантазия, реално завода се е развил и в годините след национализирането, даже покрай него са се построили некви работи, верно имал е некви производствени проблеми, които не са останали скрити, даже и виновни са се търсили, както видяхме такива проблеми имат и най-добрите, в най-модерно време. Всичко останало е плод на твоето въображение. А в книжката може да прочетеш що промишлеността ни е била дадена като гаранция за едни заеми.

Явно пак трябва да пусна поста, че не го четем:

Насилствената национализация на готова база с ноу хау, машини и работници не е надграждане, а кражба. Наливане на държавна пара без риск с готов държавен план, къде, колко и за колко ще продадеш продукцията не е надграждане, а залъгване докато има планова икономика, (после някой друг плаща сметката) за тва са и тия дългчета след това, щото си неконкурентно способен. Отгоре на всичко имаш и некачествена стока, щото имаше един лаф от соца "ние се правим че работим, те се правят че ни плащат".

Нова имал фабрика за тоалетна хартия, развивал я добре, капитала нараствал, производството и работниците също. Обаче един ден идва новата власт, някъв шапкар дето до вчера е пасал овцете му казва, че фирмата вече не е негова, а е държавна. Държавата налива пара, и "надгражда" в затворена икономика, без пазарен принцип. В същото време Новата е супер доволен, че фабриката е надградила и работи супер, за него това е развитие и просперитет, нищо че вече няма бизнес и фабрика, а може и у некой лагер да е отишъл. Идва лошътъ димакрация и вместо да запази това ултра-работещо предприятие, дето ще носи приходи и работни места, взема че го приватизира и подкарва на свободния пазар, а то па туй предприятие се оказва, че изобщо не е развито и конкурентно способно, а започва да трупа дългове и фалира. Ехх, кво беше убаво едно време.

Точно за тва ша е вервам ти, а ги пуснат а сме са изтрепали да ходим... ама където ти даде карта завода, такива къдет си искаш заеби.
Картата е личн избор. Не ти харесва ходиш на частно от Дуранкулак до Ахтопол квартири бол.
Смея се с глас, даже във филмите от соца има такива сценки с контрабандни луканки и кашкавали, "само за наши хора". Все пак тогава е измислен термина "пуснаха".
Има да във филмите от 60-те и 70те. Сега при великата пазарна икономика малко стрес и ни тоалетна хартия, ни вода в магазините. Предпочитам в магазина да има 3 вида вафли, 3 вида хляб вместо 333 вида различно опакован един вид вафла и 77 видя хляб от животински смески. Ще оцеля и с луканка два пъти месечно.

Идва лошътъ димакрация и вместо да запази това ултра-работещо предприятие, дето ще носи приходи и работни места, взема че го приватизира и подкарва на свободния пазар
Новия политически назначен от СДС директор орязва производствените мощности, раздава приватизационни бонове на работниците. До края на годиниата затваря няколко "нерентабилни" цеха и до следващото лято завода е на совбодния скрап пазар нарязан и транспортиран :) Лудница.

Аз се чудч защо не събориха и панелките, не изкъртиха плочките по площадите. Болници, училища, дестки градини, казарми това направо ги сравниха със земята.

Завода за автобуси Чавдар произвеждащ около 500 броя годишно в момента е изравнен на кота 0 много далновидно дам...

Картата е личн избор. Не ти харесва ходиш на частно от Дуранкулак до Ахтопол квартири бол.
Да, на хубавите цени пак с общи бани и кенефи. Ся си спомням, че като влизахме в бунгалото първо се правеше основно почистване, а после се търсеше ток за електрическяи котлон, че да си готвиш на почивката.

Има да във филмите от 60-те и 70те.
Е "развития" социализъм де...

Горе