От: На 22-ри Ноември на протест.
"Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба."
Уинстън Чърчил
И това от човек,който по цял ден стои в една спалня,пуши пури и се налива с коняк и провежда телефонни разговори.И даже не си прави труда да се облече,само по халат или пижама се разхожда.
redrum е прав,цигарите са законни,заведенията са частни,да си е..т майката писна ми да се съобразявам с техните прищявки,първо разделения за пушачи и непушачи,после това в момента...просто те се мъчат да ни унищожат.Това с цигарите е просто поредният пример.Може за повечето хора да не е важно това,че няма да се пуши,но трябва да се има впредвид,че страшно много хора са заети в този сектор и всички ще окапят,ако забранят пушенето.Такава е просто психиката на българина.И вместо да се мъчат да се преборят с нея,нека просто се съобразяват.
Няма ли накрая да стане ясно на всички,че нещата са навързани,едно нещо като спре,един сектор и повлича сумати и други неща след себе си,те пък с техният крах и те повличат още....
Не е правилно това мислене,че забраната на този му харесвала,на онзи не.Я да видим статистиката,колко пушачи има и колко непушачи в България?Ами нали ако си остане така сума ти и народ ще остане без работа.Ама много народ ще огладнее ей хора на вас майтап ви се струва.Стига сте гледали собствените си задници малко,помислете и се огледайте какво се случва около вас,така не стават нещата.Не може всеки 2ри да пуши и да забранят да се пуши...къде е логиката?Не сме достигнали до такова ниво за такива експерименти още.Ами нали,утре като затворят 10 заведения,ти който си "за" забраната примерно имаш магазин за дрехи и си имал клиенти дето си купуват някви дрешки от тебе и те са работили в тия заведения,ще дойдат ли да купят нещо от теб?Нещата се свличат,защото както казах по-горе в този бранш работят страшно много хора.Ама за това не се мисли,мисли си всеки за себе си кое му харесвало и кое не.То и на мене ми харесва да не съм в цигарен дим в заведението ми,защото съм непушач.Ама какво общо има моето мнение и важно ли е то като днеска никой не е влязъл примерно в заведението.Реалността е една,а нещата които се случват въобще не са съобразени с тази реалност.
Вместо да се мъчат да натикат народа в още по-голяма дупка,защо не гледат с нещо да улеснят нещата?С какво се борят тия хора?Борят се с българската психика,еми няма как да се преборят ние сме овче стадо като торнадо,доказали сме го с историята си в добри и лощи случаи,срамни и горди сме с постъпките си още отпреди 100-тици години.Я си спомнете цялата организация на Априлското възстание и колко народ се е отказал в последният момент и е забегнал като подплашен?А я вижте Шипка,колко славно са си били нашите хора,вярно може да не е имало голяма полза от тях,но те са били там и са се били със цената на живота си,и са умирали!Така че българина колкото е прост и некадърен и страхлив,толкова е умен,способен,безстрашен на моменти и обичащ родината си.Има българи и от двете крайности,но това е положението,такова племе сме и няма да се променим,трябва да се съобразяват всички тия глупаци горе със нас!
Ако се направи един референдум по въпроса с тютюнопушенето,какво според вас ще се получи?Какви ще са резултатите?Става въпрос обаче за референдум,в който участват само хора,които ходят по заведения и собственици на заведения.Без бабички и дядовци.Защото ако питате тях отговора е ясен.От тях идват основните гласове по изборите,защото всички са "активни" покрай изборите,защото кампаниите са насочени почти изцяло към тях.От 10 пенсионера 10 отиват да гласуват на избори,как няма да е към тях насочено всичко.На всеки 4 години се появява някой,който ги лъже и се прави на мъж или на цар и те какво да правят склеритата вързват се.Тези хора не трябва да са решаваща сила при един референдум или избори.Те не са активно население.Вярно,мизерстват и те,съжалявам ги,но просто възрастта им вече не позволява обективно мислене.И ние ще станем като тях сигурно един ден,но дано не съм жив дотогава,защото ще си тегля куршума.
И сега се обръщам към myselfmonev:Не е проблема в ракията и че всеки пиел по много.Това не е главният проблем.Има ги и такива разбира се,които профукват всичко за цигари и алкохол.Бил съм свидетел много пъти пред мен в магазина дърти хора връщат стока,защото не им стигат парите за цигари,вместо 1 хляб вземат половин,за да добавят стотинки за една кутийка цигари с 10 цигари вътре.Такива хора и аз не ги съжалявам,да се спасяват.
Но какво правим с останалата част от населението?Какво правим с хора,които не пушат,не пият?Аз самият нито пуша,нито пия.Не съм кусвал алкохол вече не помня откога,повече от 2 години.Разбира се това е лично решение,не е лошо да се пийва помалко,както го правят повечето хора.Откуде да спестят тези хора пари,за да имат когато ги уволнят или съкратят?Как да стане това нещо като от 10 години заплатата му не е мърдала или е мръднала със 100 лв за тези 10 години?А всичко останало е станало тройно и четворно по-скъпо?Как да спестяваш от заплати?Да лишиш децата си от нещо ли?Ами те нали растат,нали това искат,от онова имат нужда,как да ги лишиш децата си.Незнам дали имаш деца,но аз давам всичко,което имам,разбира се не за глупости,за неонходими неща и за неща,които правят детето ми щастливо,обичам да го гледам доволно и усмихнато,а не разочаровано.Това не винаги е свързано пряко с пари,но пак е свързано.Как да е детенцето ми доволно като работя на 2 работи и ходя и на лекции,имам и изпити и не може да ме види?Знаеш ли как ми се радва като се прибера вечерта и тя не е заспала още?Прегръща ме,радва ми се не иска да ме пуска.
Та,вместо да се мъчат да ни задълбаят дълбоко в земята,нека поне с елементарни неща да се опитат да ни облекчат поне малко.
Трябва всички да се съберем собствениците на заведения и разрешим пушенето,това е решението.Ама няма да стане,защото сме българи.Ако бях,е цигани сигурно щеше да се получи.Ама на българина все ще се намери някой да го уплаши и да го накара да спре каквото е почнал.Такъв народ сме за съжаление в момента.