Bitcoin / Биткойн

От: От: Bitcoin / Биткойн

Какво му е сложното да си купиш монети или кюлчета, без да разчиташ на хартиени обещания? Утре друга банка ще се гътне примерно, и златарите първи ще се окажат в дребния шрифт на изключенията за възстановяване на депозити.

Няма лошо да имаш и злато на монети и кюлчета. Обаче при въвеждане на капиталови контроли няма как да го пренесеш легално през границата.

Разбира се, има кредитен риск от контрагента (counterparty risk) - отсрещната страна да не си изпълни договора. Обаче има и политически риск (риск от капиталови контроли).

Затова е хубаво освен физическото злато (в трезор на охранителна фирма, а не в банка - банката могат да я затворят за "банкова ваканция") да имаш и злато на документи - достатъчно е да можеш да докажеш самоличността си пред отсрещната страна за да се възползваш от правото си на собственост.

Разбира се не изключвам и политически риск в съответната държава (където се съхранява златото - Австралия, Нова Зеландия, Канада, Швейцария) - няма нищо безрисково и сигурно. Във всяка държава има етатисти, които ще бъдат щастливи да конфискуват златото на чужденците, "лошите", "богатите" за да залъже бедните, че ще го разпределя в тяхна полза.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Хепи, мисля че като правителството реши да удря, всичко хартиено или 1 и 0-во ще бъде лесно ударено. Точно факта, че и физическото притежание няма counter party risk-a го прави най-доброто. А и като удари капиталов контрол е адски трудно да изнесеш каквото и да е освен злато. Виж като ударят и тежък граничен контрол и със златото ще е трудно.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Вероятността всички правителства по света да ударят е малка. Ако имаш договор с фирма в Нова Зеландия да ти пази златото в трезор, намиращ се в Нова Зеландия (или Австралия, Канада, Швейцария), какво ще направи българското правителство за да те спре да се възползваш от този договор след като избягаш от страната (със златото от сейфа си купуваш самолетен билет за "бяла" държава, където си упражняваш правото на собственост върху хартиеното злато).

Разбира се, има риск България да нападне Нова Зеландия и да я присъедини (така че и там да важат българските закони) - физичните закони не го забраняват. Ама мисля, че този риск е абсурдно малък (българската подводница май беше се развалила нещо).
 
От: Bitcoin / Биткойн

Да прав си в примера си, но го има и counter party riska в трезора да даде фира, макар че там с трезорите е доста малко вероятно от колкото някоя bullion bank, търговска банка или друго нещо гарантиращо златен сертификат, че имаш а в клаузите пише, стил при gold run изплащаме в кеш.

Мисля, че диверсифицикация физически и трезор е добре - ако нямаш граничен контрол, а само капиталов си чудесен, а ако има и граничени то тогава офшорен сейф те пази. Имаш ли инфо за такива трезори по какъв начин ги оценяваш по какви критерии? Проблема на трезорите е винаги един при капиталов трезор ти правят проверка охраната какво си взел, ако завалиите от горе решат да правя мизериите на Хамерика със златото от 33-та!
 
От: От: Bitcoin / Биткойн

Аз говоря за мрежата на Биткойн. Кода, де върви по всички миньорски и потребителски компютри. Дето решава кое е валидно, и кое - не.
Никва грижа да вкарат в регулация още 12 милиарда койна, или 200 милиарда - колкото ти е кеф. По-лесно се размножават и от доларите, де са на хартия.

абсолютно никой миньор няма да приеме да се вкара инфлация, няма да обяснявам защо, сетете се сами, виж ако обаче някой предложи да се намали максималния брой, някои може и да му се вържат..., иначе всичките промени предварително се приемат и са достатъчно консервативни:

https://github.com/bitcoin/bips
 
От: Bitcoin / Биткойн

Не съм се занимавал да събирам инфо и да оценявам. Мога да ти дам този примерен вариант: Perth Mint Certificate Program (златото се съхранява в Австралия: Perth Mint). Вариант с теглене чрез дебитна карта: Gold/Silver Backed Account (златото се държи в Австралия - Perth Mint - и се продава автоматично при теглене чрез дебитната карта). Не съм ги ползвал.

Euro Pacific Bank Limited is regulated by the Financial Services Authority (FSA) in St. Vincent and the Grenadines as a Class A International Bank.

The bank is licensed in St. Vincent and the Grenadines under Section 4 of the International Banks Act No. 40 of 2004.

Euro Pacific Bank is an approved dealer of the Perth Mint in Australia.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Струва ли се една инвестиция от типа на 5,000лв. или повече в копачи на Bitcoin?
 
От: Bitcoin / Биткойн

Какво смятате за Биткойн и как виждате неговото развитие в бъдеще?

Не съм почитател на Биткойн. Причината за това е, че оригиналната привлекателност на Биткойн бе в това, че се предполагаше, че е напълно непроследим, тотално защитен и невъзможен за фалшифициране. Това, заедно с вградената му недостатъчност на биткойни, идваща от геометричния прогрес на компютърната мощност, необходима за създаването на още и още парични единици – биткойни, го направи да изглежда като перфектната валута.

Обаче нещата в истинския свят не се развиха по този начин. Оказва се, че биткойните са лесно проследими заради електронните си подписи в електронната документация, които лесно могат да бъдат откраднати, както станахме свидетели при случая на Mt Gox. Колкото до недостига на биткойни, ами, нека да видим колко евтино ще излезе да "копаеш" нови биткойни, когато най-накрая усъвършенстват квантовите компютри. Предполагам, че алгоритъмът ще докаже, че не е достатъчно комплексен за квантовите компютри, за да можеш да "копаеш" с практически никакъв разход на енергия.
http://offnews.bg/news/Интервю_66/В...ците-жените-и-партитата-са-истина_481631.html
 
От: Bitcoin / Биткойн

гроздето му е кисело...
Тоя лаф го слушахме га беше на 1260$ бройката, и на нас "ни беше кисело", де не купувахме. Тука основно двама познахме какво ще стане, другите се бяха почти фанатизирали.
Биткойн е пионерът, и ще бъде заместен от нещо, де става да си пазаруваш семки с него. Щото в тоя си вид не става за истинска валута.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

http://technews.bg/article-80124.html#.VR2AEzf1G1E
Биткойн е заплаха за целия интернет

P.S. Редно е да изкоментирам, че чейн веригата не е изпълним код. Не съм задълбавал много, може и нещо да пропускам. Но така обяснено е абсурд да влезе вирус през Биткойн. По-скоро може да стане през изпълнимия файл на портфейла/копача.
 
Последно редактирано:
От: Bitcoin / Биткойн

Струва ли се една инвестиция от типа на 5,000лв. или повече в копачи на Bitcoin?

Аз вкарах 5 000 миналата година и да тикажа, не виждам полза никаква.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Има голяма вероятност 166 $ да не е дъното на цената при bitcoina. Възможно е да удари 100$ в следващите 2/3 месеца, после луна ;)
Занимавам се с криптовалута от Април 2013, Доста пари потроших за копачи, по неволя се наложи да се образовам и в борсовата търговия, за да не си загубя целия капитал.
Мога да кажа, че преди 2 месеца след последния балон при алтернативните криптовалути излязох на печалба, но за това не беше виновен никой освен мен.

Ако в момента искам да инвестирам 5000 лв. в криптовалута, не бих купувал миньори.
Най- просто бих купил BTC на стъпала.
За 2500 лв. купуваш 5.7 btc и после през 30 долара ако пада добавяш към позицията си наполовина докато не купиш всичко.
Стискаш монетите 7-8 месеца и продаваш с %+ печалба :) ( най- добре е да имаш зададена цел например : обратното на закупуването. Най-голямата част се продава на 500 $ после при всяко удвояване на цената по половината. Никога не гонете върхове :)
Борсата която аз ползвам е bitcoin.de
Защо? :
Защото не разчиташ на ликвидност на борсата, тя не държи пари а свързва продавачи с купувачи. Ако някой желае мога да ми предоставя реферален линк и да му помогна с регистрация и заверката.

Поздрави и лек ден
 
От: Bitcoin / Биткойн

Криптовалутите са дивия запад на финансовия свят образовайте се докато е време, възможностите за печалба се са огромни.
Пазарите се манипулират постоянно, ако видите цената на дадена монета да се качи няколко пъти вече е твърди късно, да се инвестира в нея.
А ако дядови Петър в хранителния магазин ви попита какво е Bitcoin, че е видял по- новините, продавайте веднага :) В момента в който медиите прилъжат глупавите пари да се налеят това е вашия сигнал, че трябва да продавате.
Така, че направете домашното си и акумулирайте монети докато цената пада.
 
От: Bitcoin / Биткойн

...
Така, че направете домашното си и акумулирайте монети докато цената пада.
И как да хвана дъното? Лайткойн се продъни от 48 до едва долар и нещо.
 
От: Bitcoin / Биткойн

Rabin, много е трудно да хванеш точното дъно. Аз лично никога не се опитвам. LTC дигна двойно, което никога не съм очаквал, че ще направи толкова рано.

Бях купил на 235 и в момента затворих позицията си на 255. Има зона на съпротива в диапазона 255-259. Ако счупим 259 и задържим на едночасовия chart ще купя пак и ще чакам за 300. Но е момента наблюдавам пазара за евентуален crash.
 
От: Bitcoin / Биткойн

В 89 страничната тема сигурно вече са обсъждани тези въпроси, но искам все пак да попитам - Има ли Intrinsic value (или иначе казано "присъща" стойност) биткойна? Могат ли те реално да бъдат парите на бъдещето и по-важното могат ли да бъдат пари в пълния смисъл на думата, въобще?
 
От: Bitcoin / Биткойн

Това беше дискутирано много пъти във форума. Няма "вътрешна стойност" (Intrinsic value) в класическия смисъл (така както златото има).

Но има едно полезно свойство - и това е, че може да го ползваш за прехвърляне на пари при минимален валутен риск (ако знаеш как). Тоест можеш да го ползваш като алтернатива на Western Union и на международния банков превод (SWIFT), който струва от порядъка на $50-$100 (зависи от банките кореспонденти, зависи от таксите на банките на получателя и подателя).

Ето как хората ползват Биткойн: Bitcoin - My own personal use case, Fuck Bank Fees.

edwinthepig каза:
I am an American living in China. I earn an income here and pay local taxes all in Renminbi. However, my retirement/investment portfolio is based in the US. I can't simply just transfer Renminbi from my Chinese bank account to my US brokerage account.

Enter Bitcoin.

I setup an account with a Chinese Bitcoin exchange linked to my Chinese bank account, and one at a US Bitcoin exchange linked to my US bank/brokerage account.

I instantly deposit Renminbi into my Chinese Bitcoin brokerage and buy Bitcoin at market prices, while simultaneously selling off an equal amount of Bitcoin from my US Bitcoin exchange and transferring that US fiat into my brokerage account whereupon I'm able to then invest in stocks, bonds, etc.

Then I transfer the Bitcoin I purchased from the Chinese exchange to my wallet at my US exchange.

Sure there are little exchange fees here and there between both my Chinese and US Bitcoin exchange accounts,...but the net effect is still an incredibly cheap, fast and efficient method for transferring my earned Renminbi to my US accounts as US dollars. The simultaneous action of buying Bitcoin in China while selling Bitcoin in the US also minimizes any effects due to Bitcoin's currently volatile nature.

Тук в България сме свикнали на евтини и лесни банкови преводи (0,5-2 лева за превод), ePay, Еконт, PayPal и т.н. Но не навсякъде по света на хората им е толкова лесно и евтино да изпращат и получават преводи.

Иначе като store of value не е подходящ за сега, а и в близко бъдеще, защото цената твърде много се променя за кратки периоди от време.

Историята показва, че Bitcoin редовно се срива:
[video=youtube;XbZ8zDpX2Mg]https://www.youtube.com/watch?v=XbZ8zDpX2Mg[/video]

Но тенденцията е волатилността да намалява. Разбира се никой не може да предскаже бъдещето, може да измислят някаква фантастична технология, която да обезсмисли голяма част от търговията и валутата да изгуби значението си. Може да падне някой астероид на Земята и валутите да изгубят смисъл, защото няма да има разумни същества, които да си ги въобразяват (нали знаете, че парите са част от колективното въображаемо - т.е. те не са реални, но хората ги считат за реални, защото другите ги считат за реални - това е пример за конформизъм: аз мисля така, защото ти мислиш така, защото другите мислят така).
 

Горе