АЗ ПОДКРЕПЯМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ - ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

От: АЗ ПОДКРЕПЯМ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ - ГРАЖДАНСКА ПОДПИСКА

През август предсрочно бе изплатен заемът от МВФ...

След като питах, щом като през 2009-та държавата е била фрашкана с мангизи, що не са изплатили външния дълг, Мантата се изказа, че нямало да дава уроци по икономика.

Та аз пак ще питам: Добро ли е изчистването на външния дълг или не?

Щото аз мисля, че имаш ли дълг, трябва да го върнеш възможно най-бързо. А не да "пълниш" държавен резерв. Или да правиш още дълг, за да пълниш държавен резерв.
Усещате накъде бия нали?

По-скоро си пълниш собствения резерв ;)

По-скоро си пълниш собствения резерв ;)

То това е ясно.

Не мога да го разбера, и никой икономист не може да ме убеди, че трябва да взема заем на лихва, за да си понапълня дюшека че ми ръби.

А след като се махне Ореха, съм сигурен, че държавния резерв ще е още по опоскан. Ама лошото е, че никой нищо не прави. Тикни в пандиза за 20 години няколко бивши и настоящи премиера и финансови министри, и следващите няма да краднат.

А може би ти не трябва се мешиш в теми, които не си наясно - освен икономиката, включи си и финансите. Не бъркай заем към МВФ, СБ, парижки клуб и т.н, държавни дълг/облигации, корпоративен дълг и дълг на индивидуален/домакинствата/потребителите :)
Това, което си писал е към МВФ, това което ти говори Мантата е към частен и индивидуален/домакинствата дълг/кредити. В случаят множеството индивидуален дълг ги събаря Унгарците, а и какво няма то за 1 ден Швейцарците възрзаха франка към еврото и много загубиха 20% от раз. Ние си нямаме такъв случай с такъв магнитуд, но си имаме огромна фирмена задлъжнялост, и лична задлъжнялост, която ни събаря вече 4-та година. Белезите на кредитната експанзия преди се виждат най-ясно в преструктурираните кредити, предполагам че и в Унгария нещата не са по различни.
Пич, що така си мислиш, че секи който спори с тебе ти оспорва икономическото образование
Икономист си, но не ти щрака акъла по правилния начин
Трябва всяка дума да ти обяснявам, ми много ме изморява такъв спор:-o

Значи, Уганрия има ръст от 2% тая година (ако не се лъжа), изплатиха няколко милиарда за няколко години и разкараха МВФ. Въпреки това, еврофанатиците продължават да говорят за инвеститори, свободни пазари и прочее чудесии :lol:

Ако беше толкова лесно да се създава капитал и производство, да се създава търговия, от която всички печелят и така се лесно се създаваха пазара с държавен декрет и всичко да се регулира от няколко души и да правим лудо увеличение на благоденствие на страната, то съм сигурен, че държавите щяха да са истински богове, а не за жалост злодей каквито са сега ......

Пич, що така си мислиш, че секи който спори с тебе ти оспорва икономическото образование
Икономист си, но не ти щрака акъла по правилния начин
Трябва всяка дума да ти обяснявам, ми много ме изморява такъв спор:-o
Как няма те изморява, като всичко дето ти го пиша трябва го осмисляш по сто пъти. Обясних ти това, което говори Мантата е едно, това което си пуснал е съвсем друго. Държавният дълг в много малко страни е проблем, по-големите са на индивидуална и корпоративна основа! Ти с кое се засегна така не можах да разбера? Всеки, може ме оспорва по-каквото си тема желае и по иска, свободен е да вземе това решение, но трябва аргументираност, аз това ти писах нищо повече нищо по малко

Не знам дали е лесно Блеки, но щом на Орбан му се зъби цялата европейска плутокрация, значи може би е на прав път. И дано не е единствен в Европа.

Не знам дали е лесно Блеки, но щом на Орбан му се зъби цялата европейска плутокрация, значи може би е на прав път. И дано не е единствен в Европа.

Проблема, е че от това което виждам и чета, е че няма ги направи по-добри. Унгария бавно но сигурно ще се затвори и изолира, а това е пътят към икономически упадък. Сега може и чудо да стане, да не ги отписваме ...

Ромба айде ще ти отделя малко време за икономическото ти образование

Реално погледнато от днешна гледна точка е било по добре да си платим дълга - Ама кой да предположи че на ГРОБ ще му е толкова калпав финансовият министър и че за 3 години ще опоскат всичко от резерва и ще докарат държавата до фалит.

Плащането на дълга би било много силен политически ход от страна на БСП - Щеше да доведе до падането на правителството на ГРОБ още на втората година в която те щяха да са натрупали нов външен дълг в размер на над 2-3 милиарда и то тъкмо след като за първи път от много години насам България е изчистила всичките си дългове.

От такава гледна точака - ДА по добре щеше да е да сме го платили - Сега ще ти обясня защо обаче това нещо не се прави.

Удоволствието да разполагаш със свободен финансов ресурс си има своята цена и тази цена беше лихвата която плащахме по външният дълг - Фискалният резерв е един буфер който позволява държавата да посреща своите непредвидени задължения и ако го няма и разчита да изтегли пари когато евентуално това и се наложи може да загуби много повече пари от колкото ако си плаща лихвите по един такъв дългосрочен заем.

От тези пари обикновено се харчи за финансирането на евро проекти за които сумите се получават в последствие от ЕС - Ако БСП бяха изплатили дълга от ГРОБ щяха да ореват света как те били спечелили средства от евро проекти ама нямат оперативни средства да ги реализират и сега докато изтеглят заеми ще загубят много време и тези заеми ще са с много висока лихва и тн.

Ако фискалният ни резерв превишаваше няколко пъти външният ни дълг и аз бих бил на твоето мнение че трябва да го платим, но когато фискалният резерв е даже под нивото на външният дълг да си дадеш всичките пари за погасяване на този заем е пълна глупост.

Ето ти един по опростен пример - Теглил си заем да си купиш някаква машина за твоят бизнес 5000лв - плащаш на месец по 100лв вноска - Получаваш нова поръчка от която печелиш 4000лв и пред тебе стои дилема дали да ги инвестираш в бизнеса за който се нуждаеш от още пари за машини или да ги върнеш на банката да спестиш общо 1000лв от лихви за следващите 5 години (колосална икономия от около 17лв на месец) през които е трябвало да плащаш заема и да продължиш да се мъчиш като грешен гявол със старите машини или още по лошо да пропуснеш да разшириш бизнеса си предоставяйки нова услуга с новата машина.

Последно редактирано:

Бля, бля, бля. Е па как няма една западна държава, дето да не и трябват заеми, за да съществува? Вие така ли правите бизнес бе, потънали в кредити и заеми? Не ви ли се струва странно, че нонстоп има задлънялост, тия заеми не се ли теглят, за да може някой да се облажи, а не да се реши проблем. За кво Бесипе да плащат нещо, след като можеха да ги откраднат тия пари.

Боже колко мъка има по тоя свят Боже

Има, да. Мъката е, че хора смятащи себе си за хомо сапиенс (сиреч разумни) подкрепят плутократичната мафия.

"Значи, Уганрия има ръст от 2% тая година (ако не се лъжа)"

Миналата година Унгария беше в рецесия. Едва в началото на тази година излезе от рецесията (0,6), за второто тримесечие увеличението е едва 0,1 процента. В Унгария най-интересните неща в икономиката и предстоят след изборите догодина.

Последно редактирано:

Като се говори за Унгария казвайте цялата картинка.

2008 имат сериозна криза. Форинта се обезценява 30% спрямо Еврото и другите валути. Сериозна инфлация, не могат да вържат бюджета.

Отделно покрай кризата икономиката им се спуска доста надолу. В сравнение с нас ние имахме само 2008 (мисля) -5% надолу. През останалото време сме около нулата.

Като идва МВФ и им отпуска заем - много добре знаете какви са условията им - кръцки на пенсии и държавни заплати.

Отделно Унгария заради доброто си местоположение и бързото влизане в ЕС, успя да привлече много чужди инвестиции в областта на автомобилостроенето - Ауди, Мерцедес, Сузики, Опел и др. имат фабрики там. Те дават около 15%-20% от БВП. И всичко това отива за износ. Което си много добре, щото да имаш индустрия, която да ти прави толкоз кинти не е зле. Отделно не е като при нас кинтите да се излеят в бетон край морето или ски курортите и после да се чудят кво да ги правят.

Орабан мрънка против банки и ЕРП-та. Ама не пипа автото, оти дава работа на много хора. Обаче автото си имат едно наум и не мислят да разширяват бизнеса си там.

А говорейки за ЕС и против ЕС, Орбан (национал-социалист) и против Орбан (либерали).

Всички страни от бившия Източен блок, които влязоха в ЕС по време на първата вълна са по-добре от България и Румъния, които влязохме във втората вълна. (при положение, че стартираме от равна база през 90-те години).

Всички страни от бившия Източен блок, които още не са в ЕС са по-зле от България - Сърбия, Македония (ще кажете там имаше война). Айде на изток - Молдова, Украйна, Беларус - по-зле са от нас. Само една Хърватска беше по-добре и влезе след нас. И Русия е по-добре от нас в момента. Другите са по-зле.

Чехия е по-добре от Унгария (познайте що) при положение, че стартират от равна база в началото на 90-те години и после се движат доста време заедно в икономическото си развитие.

От Вишеградската четворка Полша беше най-зле, в момента са на равно с Унгария. Пак познайте що.

Изводите си ги правете сами.

От извора. (БТВ!)

Абе хора мислете малко и сами, не взимайте наготово заключенията на другите. Гледайте фактите, а изводите си правете сами. Орешарски го питат кой човек е предложил Пеевски за шеф на ДАНС. Той не е политик, а експерт по точни науки и не умее да върти и суче, затова отговаря на въпросите буквално. В случая не знае кой точно човек е споменал първи за Пеевски. Станишев е много по-опитен и не отговаря на въпроса буквално. Него също го питат кой човек е предложил Пеевски, но той не казва име, а направо партията. Това не е никакво признание, не е сензация, на практика нищо не е, защото е ясно и беше написано в медиите още преди 3 месеца. Сегашното изказване на Станишев няма абсолютно никаква новинарска стойност. Лидерът на ДПС отговори ясно и в прав текст през юни. Какъв смисъл има след няколко месеца пак да задаваме същите въпроси и да очакваме нещо по-различно?

Сега да се върнем пак към интервюто с Орешарски. Питат го дали номинацията на Пеевски е била негова. В случая Орешарски вече толкова се е омотал, че предпочита нищо да не каже, отколкото да изтърси някоя глупост. Все пак него меко казано не го бива в риториката, а Ани Цолова и Виктор Николаев са стари лисици с огромен опит в изтръгването на информация и манипулацията на събеседници. Истината е, че формално номинацията наистина е на Орешарски. Няма как да е на друг, тъй като законът е такъв, че само премиерът на държавата има право да предложи шеф на ДАНС. След това, пак според закона, парламентът гласува предложението на премиера. Няма как да е друга процедурата. Разбира се това е формалност, а кой да бъде издигнат решават коалиционните партньори - в случая това са БСП и ДПС. Още преди три месеца стана ясно, че Пеевски е предложен (наложен) от ДПС. Ако БСП не бяха приели номинацията ДПС щяха да напуснат коалицията и правителството щеше да падне. Всичко това е ясно оттогава. Какво точно да кажат Станишев или Орешарски сега, след като всичко се знае в най-големи подробности?

Единственото интересно в случая е омотването на Орешарски в сутрешния блок, но то е защото не го бива за оратор и му задават подвеждащ въпрос, на който той наистина не знае отговора. Ако го бяха питали коя партия е предложила Пеевски, сигурно щеше да каже.

А Господари на ефира са политически пристрастни и линията на манипулация, която следват е за сваляне на правителството. Това също не е никаква тайна. Намърдич Въвманджиян обикаля като цветарка всички предавания и горещо призовава за нови избори. Естествено, че ще използва предаванията на продуцентската си къща, за да манипулира общественото мнение. В Господари на ефира отдавна не се защитава общественият интерес, а просто се прокарват политически цели.

А Господари на ефира са политически пристрастни и линията на манипулация, която следват е за сваляне на правителството. Това също не е никаква тайна. Намърдич Въвманджиян обикаля като цветарка всички предавания и горещо призовава за нови избори. Естествено, че ще използва предаванията на продуцентската си къща, за да манипулира общественото мнение. В Господари на ефира отдавна не се защитава общественият интерес, а просто се прокарват политически цели
Да допълня - а синковецът му, един индивид с розов гребен на глаъта е от организаторите на протестите :)

А да, същият е операторче при Господарите.

Горе