Никога не е късно да станеш за резил!

Прочетете първия пост и гласувайте


  • Общо гласове
    103
От: Никога не е късно да станеш за резил!

гУелама тема станало, та и аз да се включа.

Като купувате нещо в реалният свят, задаваш всевъзможно въпроси и като си удолетворен от отоговрите правиш квото искаш после - купуваш или търсиш друго. Във всеки договор винаги има малък шрифт, защо? Ами защото да се възпозлват от незнанието/некомпетентността/или невниманието, ние сме горяли с "перфектни договори" за закупуване на земи и имоти - адвокатите и нотариусите не са виждали грешките, но те съ съществуат и от малки се прервъщат в огромни.
Та след това мое отклонение, кво правим като фейса утре ти изтрие страницата с 10к фена, какво ще стане със сайта ти? Какво ще кажеш като те питат хора, които не са наясно с това и ти оправят гневни писма какво ще кажеш - най-вероятно това не е част от сайта и нямам контрол над него. Та с това автомотично се връшаме по горе, продаваш сайт Х не фейсгрупа У. Това, че фенгрупата и сайта са взаимносвързани, не озанчава, че е част и собствност на сайта, а на фейсбоок. Същото е като продаваш сайт и към него имаш Адсенс или някой покер аффилиет, при които правиш % от рейка. В тези случаи човека продава сайта и ти гарантира, че ще имаш Х доходи, но никъде не е казано, че купуваш със сайта и тези начини за праване на пари, ако изрично не питаш, човека не се съгласи да ги предостъпи и тях. Спокойно може преди да ти продаде сайта, да свали всичко от рекламните спотове и така да ти го продаде ( и ще 1000% прав). Та това с намесата на 3та страна(фейсбок, адсенсе и тн) в сайта винаги води до сериозно питане и договор с ясно опоменати клаузи, кой какво как и иначе ще прави. Не случайно в правото му викат сделка, като двете страни са съгласни се сключва тя. Ако не си бил съгласен и не са били ясни калузите първоначално, няма да сключваш нищо. Ако бе фен страницата със 100к фенове, ще питаш дали и тя включвана, ама ако са 100 не си правиш труда. Това, че емоцията замъглява разума си е друга бира.


P.S. Като бях малък и сме играли карти ми бяха казали "кьорав карти не играе" след време като станаха такива фалове със сделки, няма да ви кажа какъв урок бе за мен. Сега за нещо сериозно си правя предваритлно проучване и после питане на множество въпорси, безвъзвратно отмина времето, в което като дадеш дума е повече от закон.
 
Последно редактирано:
  • Like
Реакции: Test
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Томов а аз не мога да разбера каква е тази непоносимост към чуждото мнение. Спай е поискал мнение по въпроса и всеки е отговорил както счита за правилно и са ми много странни вашите реакции.
Освен това съм убеден че ако ситуацията беше обратната и Спай продаваше сайта и ФБ страницата половината щяхте да викате че е прав и страницата е отделен продукт и че си е съвсем в реда на нещата.
Опитайте се да надживеете този както ти каза български манталитет - нащо магаре си е най мъжко.
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Всеки има право до някаква степен. Но представете си следната ситуация. Купувате си кола от автокъща, докарвате си я до вас.. всичко по документ е точно, всичко сте уточнили и купили по документ.. минава месец.. и опааа..
Изведнъж поглеждаш от балкона и гледаш някакъв брадясал субект да ти точи бензина от колата и да ти спуска въздуха от гумите... и защо?
Ами защото си забравил да питаш бензина дали влиза в цената на колата и въздуха в гумите... и човека си точи бензин и си спуска гуми, а ти трябва да му направиш евала, защото си купил кола и си забравил да питаш дали 2-та литра бензин вървят с колата.
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Dekemvri, това не е точен пример, ти си купуваш кола, която действа, а за дадейства ти трябва бензиндизел/метан/ток иначе тази кола ще си кажеш не бачка и няма я купиш. Винаги се прави тестдрайв и пак задаваш всевъзможни въпрси :) По-вероятно е да си мислиш, че я купуваш със застрахвока, ама после ти казват - Свърши ви периода от времето в които е имала колата времнна застраховка, вече сте вие.
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Примерът ми беше, за да се разбере абсурдността на ситуацията. Ти гумите ще си ги напомпаш, бензин ще си купиш, въпроса е абсурдността и неудобството, което ти създава тоя човек.. затова го дадох примера. За нещо дребно, което ти е убягнало, онзи идва и те тормози после.. и не можеш да му кажеш, тоя бензин не е твой, щото никъде не е ставало дума, дали го купуваш.. и в този смисъл бензина си е негов. Мисля, че примера добре онагледява ситуацията :) Тъй че като си купувате коли питайте дали и бензина върви с тях.. защото ако не питате, идва брадатия тип и ти го източва по нощите, ако не му дадеш 100 лв :D
 
Последно редактирано:
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Колега, смятам ще ме разбереш и доста е показателно за темата. Много обичам нашите поговорки. Една от любимите

Не е луд този, който яде баницата, а който му я дава.

Това, че някой не смятат да питат и ги приемат нещата както те си го пресмятат, си е показателно ;)
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Поначало темата не ми е интересна, ама вече не знам колко деня ми я натрапвате, та ше зема да се разпиша - белким й помогна да умре...

Теоретично не виждам защо фейсбук страница ще се води част от сайт. Особено ако думата 'фейсбук' не е спомената по време на преговорите. И особено ако така наречените преговори се водят по интернетя. И още по-особено ако става дума за българския интернет - демек средата автоматично обръща 'преговора' на 'надцакване на дребно'.

Практично обаче продажбата на сайт се води продажба на бизнес. По подразбиране с всичките атрибути към него - вендори, маркетингови и прочие канали. Ама леко се съмнявам в българския интернет да има много дето го разбират така...

Постнатата кореспонденция представя продавача като просто българско копеле (понеже се сеща че може евентуално да изкара още някой лев отгоре от някакъв piece of shit) с анадолски привкус (понеже те много обичат да се правят на тънкообидни магарета, демек решил да изтрие фейсбука понеже доловил незачитане на труда си по време на чата...).

Обобщение: нямам конкретно мнение по казуса, ама темата е нелош форумен сеир, а подобни инициативи винаги могат да разчитат на подкрепата ми...

Едит: Извинявам се на евентуални форумджии с турски ориджин - дефолтното ми отношение към тоя етнос всъщност не е толкова отрицателно. Просто имам неприятния навик да ползвам всякакви просташки аргументи - всичко в името на колкото се може по-благозвучен онлайн панаир.
 
Последно редактирано:
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Мда, темата е от една страна СЕИР, от друга е много полезна :)) На първо място Spy ще може ясно да види с кои хора да работи спокойно в бъдеще. От друга страна, всички ние ще внимаваме повече, като купуваме нещо.
А кой яде баницата.. в случая единия е дал сайт на другия, а той му е дал пари. Трудно е да се каже, кое е баницата от двете - сайта или парите. Фейсбук страничката е по-скоро айрянчето към баницата :D

Жалко, че тая тема е само виртуална.. иначе щяхме да се гоним на групички и да се псуваме и бием по улиците, ако беше на живо :D :D
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Е видимо Спай нито яде баничката от фейс страницата нито пие айрянчето :D :D :D, а продавача е постингал своето :D

СЪгласен съм Ноке, за купуване на бизнес барабар с каналите. Работата е такава, че те са сключили тър. договори с юридически лица, така че по призумнция като купиш фирмата си взимаш и каналите. Но тези канали се калкулират в цената на сделката, така или иначе. В нашия случай, нещата с фейса са видимо различни.
 
От: Re: От: От: От: Никога не е късно да станеш за резил!

Именно! Сега някой да ми каже, че ФИ има право да администрира подобна страница. С тази част от TOSа се доказва и изказаното ми мнение преди това.
Идеята на цитата от TOS-а е да покаже, че тезата ти за това, че някой можел да използва Facebook страницата за да подлива вода на новия собственик е несъстоятелна. Купувачът може да подаде сигнал до Facebook, че са му нарушени правата и страницата веднага ще бъде изтрита заради нарушение на условията за ползване. Точка 2 от TOS е създадена точно за подобни случаи.

"Научих някои неща за българския онлайн "предприемач""
Да, наистина темата е поучителна. Показва една често допускана грешка, която всички, прочели темата вече няма как да допуснат, което е полезно. Показва, че българите си оставаме абсолютни расисти като съюзниците ни през Втората световна война. Показва, че на кривата ракета и космоса й пречи. Показва, че каквото ни се случва си го заслужаваме на 100%.

Генералният извод наистина е като купуваш нещо да си наясно какво точно купуваш, ако не си наясно да питаш, а ако нямаш време или желание да питаш... да си носиш последствията, защото никой не ти е виновен, че си свършил работата си по сделката през пръсти.

Някъде в първите страници има пример за продажба на кола и резервни гуми. Той е доста по-точен от последния автомобилен пример за пича дето ти източва бензина от новозакупената кола, която току що си паркирал пред блока. :)
 
@mantaman, може би не си разбрал правилно писанията ми. Мнението си е мнение, то е като дупето - хубаво-лошо, всеки си го има и си го ползва както може. Аз изказах моето мнение, нищо повече. Приемам и чуждите гледни точки, но и вие трябва да приемете и моята, нали така? :)

@dekemvri, чак до псуване и гонене ме съмнява да се беше докарало, но иначе щеше да е къде по-приятно точно тази тема да се обсъди на някоя друга бира и вместо да се получават разпокъсани мнения - всеки щеше да изкаже/защити теорията си, както и да пийне подобаващо :Д

@test, ще ме прощаваш, но мисля единствения който намеси расизма в тази тема си ти. Какво значение има кой какво име носи и с какъв произход е? Тук във форума има още едно момче с подобно име, но пък е много по-точен от голяма част от хората писали в тази тема.
А по тази точка 2 - да ще репортнеш страницата, но сам се сещаш, че една птичка пролет не прави. Има толкова страници във фейсбук, които съм репортвал, за поне 3 нарушения от общите им условия, но страниците са продължавали да работят поне още месец (явно чакат да се натрупат повече репорти), та нали се сещаш колко много "красив" словесен материал може да се изръси във въпросната страница за месец?
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Томов аз уважавам правото на всеки да има мнение, но когато то е изключително субективно и ме слага под общ знаменател с други малко ми е некомфортно.
Също така твърдя че 90% от хората които в момента защитавате тезата на Спай сте предубедени защото е пич и по стар форумен обичай се взема страната на по уважаваният член на форума.
Убеден съм че ако тази тема я беше пуснал не Спай а новобранец с 10 поста регистриран преди месец - щяхте да го нахраните яко какъв балък е и как тия работи така не стават, как е още млад и зелен и има още много корички да изяде докато се научи как стават тези работи и че кьорав карти не играе и тн.
 
Е извинявай, ако по някакъв начин съм те засегнал, далеч съм от тази мисъл, а и като цяло не искам някой да се почувства засегнат от изказаното ми мнение, но то просто си е такова.
По другата точка - за останалите не мога да говоря, но аз много рядко, да не казвам никога не гледам кой какъв е и що е. Със spy нито съм работил, нито съм имал каквото и да е било вземане даване. Даже ако не се лъжа преди година и нещо (още когато се регистрирах), тогава точно пък той беше обект на подигравки с опит да продаде един XXX домейн за сума Х000 лв. Тогава пък целия форум му се беше изрепчил как може да иска такива пари.
Аз лично обичам да подхождам безпристрастно - дали тази тема щеше да бъде публикувана от SPY или пък от FLO (другата страна) или пък от който и да е било от потребителите, аз пак щях да съм на същото мнение, а защо - е написал съм го преди 2 страници. Никога не ми е пречело да соля (ако се налага), който и да е било от форума, пък дори да е регистриран от преди 3-4 години и това могат да го потвърдят много хора, които внимателно са чели мненията ми.
Ако се абстрахираш от факта кой е публикувал темата, може би ще забележиш преди 2 страници, че изобщо не съм намесвал никъде прякора на SPY, а говорих от чисто моя гледна точка, без значение купувач/продавач.
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Независимо от различните мнения в тази тема,съм убеден,че всички спорещи ще имат едно наум при бъдещи покупки на готови сайтове,барабар с фейс-кутийките,така че приноса на темата е само ++++.
А за предубедеността,спомената от мантаман-мисля че всички са наясно с това явление,нищо ново под слънцето:)
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

През годините съм продал десетки сайтове... как пък не се сетих да искам отделно пари за фейсбук страниците. Явно съм се набутал:)

Сега реших, че съм допуснал грешка. Тези на който съм продавал сайтове с фейс страници да ми преведат по 50 лв. (толкова малко щото съм готин) да края на утрешния ден. И не се правете на не разбрали, щото пишете у темата. Пейпала ми го знаете. Иначе... търкаме:eek:
 
От: От: Никога не е късно да станеш за резил!

Ебати каръка съм - Само на моя сайт ли дето купих не беше направил страница :)
Може и да е на късмет сега ще спестя 50 кинта да му мислят тия дето са взимали със страница :)
През годините съм продал десетки сайтове...как пък не се сетих да искам отделно пари за фейсбук страниците. Явно съм се набутал:)

Сега реших, че съм допуснал грешка. Тези на който съм продавал сайтове с фейс страници да ми преведат по 50 лв. (толкова малко щото съм готин) да края на утрешния ден. И не се правете на не разбрали, щото пишете у темата. Пейпала ми го знаете. Иначе... търкаме:eek:
 
От: От: Никога не е късно да станеш за резил!

Тези на който съм продавал сайтове с фейс страници да ми преведат по 50 лв.
...Плюс комисионната,растяща правопропорционално на увеличилият се брой фенове от момента на продажбата до днес:)
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Абе сега като се замислих почнах да се чудя - след като ФБ страниците според вас са неотменна част от сайтовете значи ли че Биаро ме е цакал с топла бира и ми е пробутал сайт без ФБ страница. :)
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

биаро, значи темата е поучителна и за теб :)

манта, да щеше да е част от сайта ако въобще съществуваше... но да, признавам ти си най-бръмнат, хем немаш фейс, хем не си могъл да бъдеш на далавера изпържвай ки продавача да не му я платиш :D

А аз също да се оплача. Днес ми набутаха обувки в един магазин, дадоха ми ги без връзки, щото съм бил можел да си ги купя отделно. Сега се чудя.... кой е тоя от вас дето има магазин за обувки :D
 
От: Никога не е късно да станеш за резил!

Ако в обувките ти има вградена скрита камера, мисля че се сещам кой е. :lol:
 

Горе