@rererere1989 Ползваш марджин, плюса ще ти остане в кеш баланса в долари, останалото се превалутира обратно.
@metaverse някъде бях мернал, че на теб ти прави ликвидация на валутата и не ти взима такса? Това как става?
Зареждам акаунта със SEPA превод (демек в евро) и си ги държа в евро. Валуатата на акаунта е в долари, но това не мисля, че има голямо значение.
Като купувам автоматично ми превалутира и няма такса за превалутирането. Даже ми отваря една виртуална позиция да ми следи FX транзакциите. Може да се изтрие, но аз си я гледам, защото ми е интересно.
Например така знам, че от разликата долар/евро съм около $100 назад откакто започнах, но това не ме притеснява, защото днес е така, утре не. Т.е. имаш минус на експозиция към две валути.
И другото, в тоя новия ми ibkr акаунт дет си направих за дивидентното портфолио не ми дават да трейдвам опции, нито да си активирам някои други пазари, пък нямам никаква разлика в профила. Даже тествах с промени и пак нищо.
Те ги считат за различни акаунти и всичко трябва наново да се пуска. За опции трябва марджин и ако не се лъжа $25,000.
А иначе гледам портфолиото, което направих тази седмица и поне на мен ми действа демотивиращо, като си помисля, че трябва да вкарвам по $100-200 месечно в продължение на година, за да имам този резултат, който да носи пасивен доход от стотина долара годишно. Някак не мога да погледна 10 години напред и да си кажа... еее след 10 години с това темпо ще имам 15к, които ще ми носят 1к годишно.
Еми вкарвай повече.
На мен пък ми действа много мотивиращо, когато гледам разликата със септември и днес.
септември: $0
октомври: $108.3
ноември: $112.07
днес: $141.04
С 13-тата заплата ще добавя още $74, а може и повече. Зависи дали реша да добавя към TSLA.
Също много ме радва, когато всичко се срива с по 5-15%, а това портфолио мърда с едва 1-2%. А когато има скок нагоре се движи добре и нагоре.
В случая моя план беше да вкарвам по $150 месечно за това дивидентно портфолио, ама прехвърлянето на позициите от Револют към IBKR ми даде хубав марджин, който рискувах да ползвам за трейдове, та тия близо 2к дет ползвах за бързия старт ми дойдоха бонус. Ще продължа да го ползвам като идеята е да съм по-търпелив и по-малко алчен, за да намаля възможно най-много риска.
Ама риск винаги има.
Внимавай с марджина, защото е нож с две остриета. Особено както си падаш по някакви супер рискови позиции.
Впрочем вкарах едни $120, не са само кеширани от трейдове тия ~2к.
Това са от линковете дет продадох през седмицата и едни $20 от револют vault спестявания.
И това не е много мотивиращо, ама ако някой почва от нулата предполагам си е важно начало и идея как може да се отделят и такива пари за инвестиции.
Когато ми трябват още пари аз си намирам още работа.
В Интернет винаги има. В момента малко съм паузирал, защото се опитвам да организирам местенето в Швейцария, но скоро пак ще започна с Upwork. Там с малко умения човек спокойно може да си докара едни $1,000 месечно.
Именно в Upwork се запознах със сегашния си работодател като това ми дава възможност да съм от 5% на хората с най-висока доходност в България дори без страничните доходи.
И не само Upwork. Като цяло много неща могат да се правят за някакви пари отгоре.
Също може да измислим някаква колаборация. Имам хостинг бизнес.