Ново начинание - дивидентно портфолио (fixed income)

@Ivo_ ще те препратя пак към някоя книга май :). Разликата между опиталите и успелите е, че опиталите не опитват достатъчно и се отказват рано.

Щом аз успях да променя живота си - всеки може, а не се имам за интелигентен. Прекарал съм общо няколко месеца без покрив над главата си.

Сегашния ми ментор има 27 неуспешни бизнеса. Днес е HNI (high net-worth individual) с net worth от 8 цифри. Българин е. Също е прекарал някакво време на практика на улицата и то в New York.

Ако поставим леки "рамки" на казаното от @metaverse , има много верни неща в твърденията му (въпреки че са леко over понякога):
- ако визираме млади хора (~18г., а още по-добре от по-рано)
- ако тези млади хора имат желание да успеят
- ако са физически и психически здрави

Добавката за рамката важи.
1. Младите хора имат повече време и им е по-лесно. Само от тях зависи как ще го използват.
2. Задължително трябва желание. Иначе как се натиснеш да продължиш след провал? Грешките са прекрасен учител.
3. Физически не е нужно да си в перфектно здраве. Стивън Хокинг е добър пример, че това не е фактор. Психически - това е важно, да.

Реално в 21-ви век в нормална държава (не Русия, Северна Корея и подобни) здрав млад човек и от 0 да тръгне, с хъс, желание и сериозни усилия може да постигне много за сравнително кратко време.
А че средата е изключително важна, смятам всеки е съгласен. Но средата можеш да я търсиш, и да я сменяш, ако отговаряш на горните 3 условия.

Не знам дали неговата истина е "адекватната", но със сигурност е "трудната" за повечето хора, и затова масово не се харесва :)

Точно така. Неудобна е и не се харесва.
 
Рамката е ясна, просто е изключително надменно да обясняваш, че лесно се изкарват пари.
И тъй като стигнахме дотук, защото "мистър всичко мога всичко знам креденшъл" не пропусна да ми каже, че трейдването ми е било хазарт. Пък аз просто исках да му покажа колко тъпо звучи отстрани да кажеш, че лесно се изкарват допълнително $500 за инвестиции.
Риска да инвестираш времето и парите си в обучения не ти дават гаранция, че ще те изхранват.
А същевременно хем говори за управление на риск, хем не знае какъв е моя риск, ама иначе дрънка общи приказки. :)
 
Търгуването е хазарт по дефиниция.

$500 можеш да изкараш и с няколко часа копирайтинг (не се хващай буквално за часовете ако ще месец да е пак е допълнителен доход). Не в казиното.
 
Еми така е. Иначе кое по-напред? ;)

Аз пък направих празничните си покупки с 13-тата заплата. Оставил съм още свободни пари, които не съм решил какво да ги правя. Вече сме на $286 годишно.

Надявах се днес да има по-голям отскок за да продам позициите със слаб ръст на дивидента (тези, които купих произволно в началото и са почти зелени), но уви. Примерно DLX е с 0 ръст.

Не съм се занимавал да разпределям по паритет на риска. Имам още да чета по темата и вероятно ще го правя в края на 2023г.

Взех си и повечко от the mighty O щото why not. Всички толкова ги обичат...

Сега трябва да мисля как януари да принтирам малко пари със страничен доход, защото хич не ми харесва с тия $13. :)

Screenshot 2022-12-13 at 18.08.08.png
Screenshot 2022-12-13 at 18.09.32.png
Screenshot 2022-12-13 at 18.19.28.pngScreenshot 2022-12-13 at 18.03.49.png
 
Последно редактирано:
Да не съм капо, взех малко AQN.

Аз съм пас засега. Но пък ми асайна 300 бройки MPW в другия акаунт и съм изкарал около $150 премиум.

Ако другата седмица има relief rally covered call-a ще е добър. Ако пък не ще си ги стискам за дивидент и така докато ми ги вземат.
 
Ще имаш ли пауър да купуваш tsla на $120?

За съжаление имам 2 позиции, които бутам от няколко месеца и засега няма как да ги затворя за да освободя.

Иначе си взимам редовно с малки суми.

П.с. фундамента компанията е повече от стабилен, но ще има проблеми в BOD. Ross Gerber се опитва да направи активистко превземане за да защити акционерите и май иска да свали Мъск.
 
Не бях забелязал по-рано. Snowball показват увеличенията в дивидентите. Май наистина това ще ми е апликацията за доста дълго време. Поне докато не направя моя. :)

Screenshot 2022-12-18 at 23.44.40.png
 

Горе