Спомени от следосвобожденска/царска България

Имаше. ШОКа беше когато разбрахме, че репресираните са имали голЕм митинги,
До момента в който прецения, че можела да станат още по-големи и им се присънило преврато.

Питай тоя по-горе как си го фантазира.
Падането на властта заради протести е забранено ли? Или кат се вижда консолидация на опозицията и привържаниците им, са подсигуриа с фантазията за преврата? Разлика между протест и преврат, кога?

Кееп реадинг, ще стигнеш и до отговора, в който позволява да бъдат задържани и народни представители и без решение на мин. съвет.
Тук става дума, че е в нарушение на чл.95 от конституцията, другото за коет става дума е че още не знаят по къв закон ще ги съдят, няма съдебно решение за задържането им...
 
До момента в който прецения, че можела да станат още по-големи и им се присънило преврато.
Oще преди този голям митинг, казват, че на 17 това, което са замислили нема да се случи.. Що не им забраниха и този? Както и да го сучиш... имали са предвид, че нещо ще се случва на 17 и са заявили, че ще направят така да не се случи. Всякви други митинги, протести или най-обикновени царски алкохолни срещи не са били репресирани.. както си го фантазираш.

Падането на властта заради протести е забранено ли? Или кат се вижда консолидация на опозицията и привържаниците им, са подсигуриа с фантазията за преврата? Разлика между протест и преврат, кога?
От можене минахме на забраняване.. яко въртиш локума и фантазия се лее, ма като влезнем в положение трее са излезе... Разликата между събиране на хора за протест и събиране на партизани кога?

Тук става дума, че е в нарушение на чл.95 от конституцията, другото за коет става дума е че още не знаят по къв закон ще ги съдят, няма съдебно решение за задържането им...
По-скоро да уточнят, а не че не знаят. Това е подканване да се вземе решение, по кои закони (дал е варианти) да се вземат мерки за неотклонение. Казва, че мин. съвет има право да вземе разни мерки спрямо хора, които скоро ще бъдат привлечени под съд. По-натам ще прочетеш и кой чл. дава възможност да бъдат задържани. Проблема е дали ще го схванеш... щото като гледам как си изфантазира тия думи...
 
Oще преди този голям митинг, казват, че на 17 това, което са замислили нема да се случи..
Що не забраниха събиранията още тогава, ами чакаха на деня? Като са наясно, що не обявиха, че се готви преврат и не ги арестуваха щом имат законово основание?

Разликата между събиране на хора за протест и събиране на партизани кога?
Хвани се за още някоя думичка от вестниците, знам че можеш, те са известни с това, че не хиперболизират и не търсят сензация.

Това е подканване да се вземе решение, по кои закони (дал е варианти) да се вземат мерки за неотклонение. Казва, че мин. съвет има право да вземе разни мерки спрямо хора, които скоро ще бъдат привлечени под съд. По-натам ще прочетеш и кой чл. дава възможност да бъдат задържани. Проблема е дали ще го схванеш... щото като гледам как си изфантазира тия думи...
Тоест, първо арестуваме после ше решим за кво да ги съдим, хахах? Казва също, че докато нема конкретизиране от НС не могат да бъдат задържани, отделно им се нарушава и имунитета.
 
Що не забраниха събиранията още тогава, ами чакаха на деня? Като са наясно, що не обявиха, че се готви преврат и не ги арестуваха щом имат законово основание?
Що да ги забраняват? Видяхме, че дни преди това има многохилядни събирания... фантазията за репресиите отпадна. Имат претенции към конкретното събитие, щото за там има закани за фашизъм, минаване през трупове и т.н. Когато има подобни закани има и ответни мерки. Кое ти е сложното да схванеш, че още въртим и сучим? Арестувани са да бъдат съдени за предишните им деяния.. и то със закъснение..

Хвани се за още някоя думичка от вестниците, знам че можеш, те са известни с това, че не хиперболизират и не търсят сензация.
Само ти мое се хващаш за думички.. и да сучиш локуми покрай тях. Така са самоопределят. Въпросът към тебе си остава.

Тоест, първо арестуваме после ше решим за кво да ги съдим, хахах? Казва също, че докато нема конкретизиране от НС не могат да бъдат задържани, отделно им се нарушава и имунитета.
Ами, то по принцип не е ли така.. има данни, че някой е извършил или може да извърши нещо дет не тряя... задържа се и му се повдига обвинение, понякога след разследването обвинението се променя или отпада.. Както и в тоя случай има освободени. Случая е по-особен, не е като да са крали 5 кокошки, така че обвинението изисква повече време. Но ще се потрерим - заради съсипването на държавата.

По-назад съм дал инфо, че всички задържани са знаели че ще бъдат задържани и защо.


Та.. темата е подхванахме, за да разберем що каманягите са бомбили църквата, картинката взе да се изяснява.. наглите пак драпали за власт, и още след преврата е имало гонения на каманяги и разтрели из нивите.

Друго интересно инфо.. в партиен вестник на блока хулят земедлците, че пуснали билети на половин цена за Търново и плашели, че който не идел щял да бъде изключен от дружбите.. до тук нищо ново... гадните земедлци...

Но, няколко дена по-късно пишат, че билети на половин цена има и за техните партизани, а и който пазарувал или правил бизнес с комунисти щял да бъде изключен от партиите. Колко демократично и конституционно... Хахахаха.
 
Що да ги забраняват?
Щот имат "доказателства", че се готви преврат примерно, нали са знаело отдавна?

Арестувани са да бъдат съдени за предишните им деяния.. и то със закъснение..
Незаконно както стана ясно, понеже няма решение на НС в конретизиране на деянието. Както сам казваш, не арестуваш кокошкари, а действашти дипатати, които имат имунитет (също незаконно нарушен).

За незаконните арести:

МС не може да постановява арестуването на никого, имунитета не може да се нарушава в този случай.

aresti01.png

Никакъв правен ред не е спазаен за съответните арести:

1721997425246.png


Фантаията за фашизма и насилственото сваляне на всластта:


fashizym.png


Фантазията за преврата:

11.png



Ами, то по принцип не е ли така.. има данни, че някой е извършил или може да извърши нещо дет не тряя... задържа се и му се повдига обвинение,
Както виждаме, никви обвинения няма, нито доказателства за преврат, тоест са държани в ареста неправомерно и в нарушение на имунитетите им. Чисто и просто разчистване на опозицията, и за малките деца е ясно... ма за теб е трудно явно.


За касирането на дипататите и скалъпеното мнозинство до къде я докара, нали щеше да има проверка?
 
Последно редактирано:
Продължавай да четеш, ще стигнеш до отговорите. Още доста време ще реват, че са яли бой, ще разбереш и какви мизерници са били по време на войната спрямо българския народ и войници. Т.е. всеки нормален би разбрал. :D

А на големите деца? Ясно е... че е имало разпоредби и предупреждения какво да очаква опозицията точно на това събитие и за изказванията, какво ги чака управляващите. За преди това събитие не даде и грам информация за това "разчистване". Ма щом в статията за дебили пише така - така е.

Иначе още липсват отговори на въпросите:
Що дават власт на Стамбата, след като го вкарват да мре в затворва и според тебе народа не го подкрепя.
Що е утрепан без съд и присъда..., или щом от наще са решили така.. нема проблем.

За касирането не остана време, харчих парите от ягодите.. ще му дойде ред.

Понеже днес честваме Съединението.. и в другата тема на един от обичайно заподозрени отново се изцепи... ще отворя кратка скоба по темата...

Някой зане ли какви са били условията за Съединението?
 
Както вече е известно на всички в отечеството ни, между турското правителство и нашето се е подписало тия дни едно съглашение по въпроса за съединението на Княжеството с Источна Румелия. В. Т. Конст. е обнародвано вече изцяло това съглашение и в тях вие сте вече видяли какви са условията на това съглашение. Извършената чрез туй съглашение спогодба показва от само себе си ясно какво стана не само с привилегиите на Источна Румелия, но и с самостоятелността на Княжеството. Негово Височество княза се назначава с фирман от Султана като Генерал-Губернатор за пет години. След тоя период той се назначава отново за други пет години само, ако се покаже верен и предан на турския султан. В противен случай него би го очаквала участта на един прост турски чиновник. Според спогодбата, всяка намеса на Европа за назначаване на главен управител е отстранена. Органическия устав на Источна Румелия, си остава същия, но с някой още неизвестни изменения. Значи общо взето няма съединение, а Княжеството и Источна Румелия се прозвъгласяват за част от турската империя. Цялата Кърджалийска околия и други села в родопите се откъсват от Источна Румелия и се отстъпват на Турция. И което е най-важно: при определянето на новата граница между Турция и Румелия, Турция задържа стратегическите места, като с това прави невъзможна отбраната на страната. Османските войски ще имат право да влизат в случай на вълнение, вече не само в Румелия, но и в самото Княжество, без да смее вече Европа да се противи на това. От друга страна и българските войски са задължени, според тази спогодба, да се присъединяват към турските, даже в някой случай и под турска команда, когато турската империя е нападната в своите европейски владения от когото и да било. (по онези времена, срещу все народи, които също търсят свободата си) Запазва се правата на императорската хазна.

Според някой сведения и обнародвани новини, Русия не била никак склонна да одобри такова съединение.

Да проследим малко историята..

Линк към Wiki-то, където военната подробност е опомената като "взаимопомощ", като за дебили "Специална клауза регламентира военна взаимопомощ в случай, че някоя от двете страни бъде нападната"

Оттам разбираме, че тоая спогодба е била ревизирана с Топханенски акт

Споразумението урежда управлението на Източна Румелия съгласно член 17 на Берлинския договор, така че князът се назначава за управител (генерал-губернатор) на областта за срок от пет години от османския султан със съгласието на силите. По настояване на Русия, която е настроена срещу Александър Батенберг, в тази клауза не е споменато името на княза. Също под руски натиск Топханенският акт ревизира българо-турската спогодба, сключена на 20 януари в Цариград, като премахва клаузата за военна взаимопомощ, подкрепяна от Великобритания.

От текста разбираме, че по настояване на КОПЕЙКИТЕ @Sky Европа има шанс да се намесва в избора на български управител, и пак по тяхно настояване условието за "взаимопомощ", което Великобритания подкрепя.. отпада. Ще напомня за дебилите, че условията на "взаимопомощта" са описани по-горе.

А иначе Кърджалийско, за което през ден ревете... кво можело да стане.. си остава подарък на турчолята...

Промивката за дебили е удебелена... даже сама се дебънква...

Та, имайте ги предвид тези две настоявания на копейките на всеки 6.9 драги ми дебили, сещайте се за тях и всеки път като прочетете, че копейките били против..., против такова съединение.
 
Да добавим още малко инфо по темата... и провека на историческите факти около условията на съединението.

Screenshot 2024-09-08 162710.png

И по-подробно...

Screenshot 2024-09-08 165321.png

Screenshot 2024-09-08 165420.png
Screenshot 2024-09-08 165455.png

☑ Князът на България става генерал-губернатор и ще се избира от Султана за срок от 5 години, без всякаква намеса на великите сили
☑ Генерал-губернатора трябва да е верен и предан на султана
☑ Кърджалийска околия и известните турски села в родопите, които са били част от Источна Румелия стават Турски (тука се получава баси оксиморона... съединение с разделение)
☑ В случай на движение срещу Императорското правителство в Княжество България или Источна Румелия - тук вече се дава възможност на турците да се месят и в Княжество България, ако някой не му харесва Императорското правителство, това е текстът преди съединението според чл.15:
Вътрешният ред в Източна Румелия ще се поддържа от местна жандармерия, която ще се подпомага от местна милиция.
При формирането на жандармерията, както и на милицията, чиито офицери ще се назначават от султана, ще се взема под внимание вярата на местното население.
☑ В случай на чуждо нападение в Княжеството или Румелия, ще се изсипят турски войски под команда на Княза, нападнат ли се обаче части на Европейска турция - например Македония, пращаме наша войска на команда под турски генерали... (колко ли душици са се въртяли в гроба)

И ето я лошата Русия... която пак игреае "против" България...

Screenshot 2024-09-08 165704.png

☑ Не иска да се управлението да се повери конкретно на Александър, а на Български Княз
☑ Великите сили да участват в избора на управител
☑ България да не помага на Турция
☑ Великите сили да имат участие в поправките на Органическия устав

Турчалята не приели нито едно от тия предложения... Е, както историята помни, по-късно ги приема.

Колко дебилски медии припомниха тези условия? Иначе дебилите не спират да папагалстват, как Русия била против... и затуй вместо 3-ти март, 6-ти септ. било по-подходящ за нац. празник... Подходящ е, да.. само дето трее да си спомняте, че пак копейките ни бършат засраното... Харесва ни или не... това са фактите.
 
Последно редактирано:
Русия не е против съединение, против е да го правим без нейно "позволение", факт е че изтегля офицерите си при заплахата от война със Сърбия, (общо взето са ни заебали, като кучета) от там и битката "офицери срещу капитани" и само благодарение на народа и войската сме успели не само да се съединим но и да запазим като цяло територията си. Това което си написал за условията е факт, но то не пречи, преди това да са ни заебали на произвола. За тва нека не се лъжем, интересите на Русия са за влияние над България, а не неква братска либов и загриженост за народа.
 
Последно редактирано:
Русия не е против съединение, против е да го правим без нейно "позволение", факт е че изтегля офицерите си при заплахата от война със Сърбия, (общо взето са ни заебали, като кучета) от там и битката "офицери срещу капитани" и само благодарение на народа и войската сме успели не само да се съединим но и да запазим като цяло територията си. Това което си написал за условията е факт, но то не пречи, преди това да са ни заебали на произвола. За тва нека не се лъжем, интересите на Русия са за влияние над България, а не неква братска либов и загриженост за народа.

Потърси в нета инфо за Русия и съединенито.. 99.9% резултатите са, че Русия е против и че пречи... И може би 0% резултати за реалните условия и че точно Русия пак на спасява да не станем османска провиниця.. макар и съединени.

Благодарение на народа и войска, обучена от сещаш се кой.. бием Сърбите, но добре че големите не дават на Турция да влезе.. Съединили сме територия, но сме станали турска провинция, общо взето нещо като преди освобождението... Добре че пак тия злите се намесват.

Не иска без нейно съгласие, защото и преди това в разни кореспонденции се споделя, че не сме готови и момента още не е дошъл. Няма нищо по-нормално да си изтегли офицерите-инструктори, все пак това е обявяване на война на османската империя и нарушаване на берлинския договор... Участието им ги въвлича директно и тях..., а едва ли искат да участват в нещо, за което не са готови и не се знае кой ще бъде враг, кой приятел. Поредната промивка е тва с офицерите...

Тва за интересите е напълно вярно жалко, че от освобождението до ден днешен има главочи, които не схеащат, че тяхните интереси съвпадат с наще и трябвало да използваме максимално тая карта, а не да драпаме наобратно към държави, които ни смятат за най-долното племе на балканите.
 
Няма нищо по-нормално да си изтегли офицерите-инструктори, все пак това е обявяване на война на османската империя и нарушаване на берлинския договор... Участието им ги въвлича директно и тях..., а едва ли искат да участват в нещо, за което не са готови и не се знае кой ще бъде враг, кой приятел.
Искаш да кажеш, че са против Съединението ли? 🤣 Има ли сведения, кога са мислеле, че ще е добър момента? Изобщо ще има ли такъв, защото колкото по-дълго време тази част е отделена, толкова по-трудно е после да си я върнеш обратно.

Както казах, тя си е гледала интереса, така или иначе е имала войски и в Източна Румелия, за нея не е важно дали ще е част от България или не, важно е тая теротрия да е под нейно влияние. Та затова после се и застъпват за тия промени в условията, щото иначе ще загубият влияние. Естествено, както каза тук интересите ни съвпадат. А това, че са ни натресени тия условия не е било ясно преди това, пак тълкуваш историята от дистанция на времето.
 
Искаш да кажеш, че са против Съединението ли? 🤣 Има ли сведения, кога са мислеле, че ще е добър момента? Изобщо ще има ли такъв, защото колкото по-дълго време тази част е отделена, толкова по-трудно е после да си я върнеш обратно.
Тва ли исках да кажа? Прочети го пак, ако имаш затруднения ще караме ред по ред.

Из доклада на Гешов от 1884-та, кога тръгва да из Европа да пропагандира съединението... още като заминава руснаците му казват, че и на тях им се иска, но другите сили не са тая вълна и няма да му обърнат внимание. Това и става.. Самият Гешов заключва, че неуспеха му се дължи на миролюбивата политика (казва за сега) на руското правителство и че въпросът е много сложен и за да се реши в наша полза ще трябва да се чакат по-благоприятни условия, които едва ли ще се появят в нормален ход на Европейската политика.. Те толкоз много и е пукала на Европата за нас. Ако Русия можеше да се справи с другите сили едва ли щеше да се откаже от Сан-Стефанска България...

Както казах, тя си е гледала интереса, така или иначе е имала войски и в Източна Румелия, за нея не е важно дали ще е част от България или не, важно е тая теротрия да е под нейно влияние. Та затова после се и застъпват за тия промени в условията, щото иначе ще загубият влияние. Естествено, както каза тук интересите ни съвпадат. А това, че са ни натресени тия условия не е било ясно преди това, пак тълкуваш историята от дистанция на времето.
До кога са били там тия руски войски и с какво са се занимавали?

Естествено, че ще изгубят влияние, с тяхното влияние щяхме да се изгубим и ние, отново. Щехме да си живеем обеденени, леко кърджалийско разделени, но щасливи под султанска закрила..

Хахаххаа... Пак ли извади картата с дистанцията...

Натресени? На кого не му е бяло ясно? Преди кога?

Още като отворих темата започнах с резюме на условията, това резюме е от него време, т.е. съвсем кратка дистаниця...
Значи общо взето няма съединение, а Княжеството и Источна Румелия се прозвъгласяват за част от турската империя.

Историята не се тълкува, тя се случва. От дистанцията обаче може да я скриеш, забравиш или просто да не я знаеш. Да прочетеш някоя дебилска статия и да си направиш дебилски заключения.
 
Нещо интересно... Вазов и той ли е бил против Съединението..?

1726264725983.png

1726264783703.png
 
Из доклада на Гешов от 1884-та
Така де, направили сме го въпреки всички, едните били "миролюбиви" другите нещо друго... и ще си кретаме и чакаме някога евентуално да стане нещо.

Натресени? На кого не му е бяло ясно? Преди кога?
Преди подготовката и самия акт на Съединението, ясни ли са били условията?

Историята не се тълкува,
Еми, да, така го тълкувам..
Последно?
 

Горе